» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Skócia » Skócia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Skóciában élnek a legmagasabb arányban vöröshajúak a világon, itt van Európa legöregebb fája, a világ legrövidebb légijárata, a híres skót whisky viszont eredetileg kínai.


Skót különlegességek

Skócia függetlenségét a bannockburni csata vívta ki.

1 perc 14 másodperces menetidővel Skóciában van a világ legkurtább menetrend szerinti légijárata. Az Orkney-szigeteken közlekedik Westray és Papa Westray között, alig két és fél kilométer hosszan.

Skót a legrégebbi brit építmény: a kőkori Skara Brae immár 5100 éves. Ugyancsak Skóciában van Európa legöregebb fája: 3 ezer esztendős és Fortingall büszkélkedik vele. Fajtája tiszafa (ez a növény "adta" a legtöbb angol hosszú íjat.)

A Loch Ness-i szörny is régi keletű: már 565-ben feljegyezték felbukkanását.

A világ legrégebbi városi tűzoltósága az edinburgh-i.

A skótok a "mesterséges echo", avagy ember alkotta épületek visszhangjának a rekorderei. A Hamilton Mauzóleumban 15 másodpercig verődik vissza a hang.

A vöröshajúak aránya 13 százalékos, de a teljes népesség 40 százaléka hordozza ezt a hajszínbe potenciálisan "beleszóló" recesszív - azaz nem domináns - gént.

A 78 ezer négyzetkilométeres ország lakosainak száma szerény, mindössze 5,2 millió, de még egyszer ennyi, önmagát skót származásúnak mondó/valló ember él Észak-Amerikában. Kanada első két miniszterelnöke skót volt.

A whisky azonban nem skót - eredetileg. Kínában "főzték ki", és - írásos feljegyzések által bizonyíthatóan - csak a XVI. században kezdődött skót diadalmenete ír know-how-importnak köszönhetően. A "zöld szigeten" ugyanis száz évvel megelőzték Skóciát whiskey-zésből, szerzetesek voltak az ital úttörői. Érdekes az is, hogy egy évszázadnak kellett eltelnie, mire az ír "szomszédoktól" eltanulták a skótok az élet vizének elnevezett nedű készítését.

A skót jelképpé magasztosult férfiszoknya, a kilt is ír szülemény, a skótduda nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, tartánt - skótkockás gyapjúszövetet - pedig (leletek alapján) már a bronzkorban szőttek Közép-Európában.

Az esőkabát viszont biztos, hogy skót találmány. 1824-ben találta fel Charles Macintosh glasgow-i vegyész. A penicillin, a telefon és a tévé is skót lelemény: sorrendben Alexander Flemingnek, Graham Bellnek és John Bairdnek köszönhetők.

Skót ételkülönlegességek

Sült Mars szelet

Skóciában majdnem minden második büfében találhat sült Mars szeletet. Ami furcsán hangzik, az valójában egy különlegesség. A chipshez vagy kroketthez hasonlóan a (lehetőleg előzőleg sörtésztában megforgatott) csokoládészeleteket egyszerűen bedobják a fritőzbe - finom bűn: A kis snack állítólag körülbelül 1000 kalóriát tartalmaz.

Skót tojás

Egy nagyon különleges snack a "Scotch Eggs", azaz a skót tojás. A tojásokat keményre főzik, zsemlemorzsával és kolbászhússal bevonják, majd fritőzben megsütik. Igen, ez csak egy snack, nem főétkezés. A szigeten a szupermarketben is megvásárolható. A skót tojás még hidegen is jó ízű, és általában a piknikek szerves részét képezi. De a kocsmákban is kapható, gyakran sajttal és hagymával, valamint egy fazék majonézzel tálalva.

Fésűkagyló és feketepuding

Fésűkagyló fekete pudinggal. Utóbbi mögött vérpuding, sült disznóvér áll, amely úgy néz ki, mint egy fekete kenyérszelet. A gyönyörűen elkészített fésűkagylót ezután a tetejére pakolják.

Haggis

A haggis bizonyára nem mindenkinek ízlik. A birka gyomrát a birka belsőségeivel és zabpehellyel töltik meg. Ez és a hasonló receptek egykor arra szolgáltak, hogy az állatok levágásakor a lehető legtöbb testrészt felhasználják. Egy adag haggis nem olyasmi, amit gyorsan el lehet készíteni. Az elkészítése akár öt órát is igénybe vehet.Tartomány:Skócia
GPS: 56° 47′ 10.00032″, -4° 6′ 50.58648″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward