» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Skócia » Skócia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Skót különlegességek a vöröshajráta-csúcstól a legkurtább légijáratig.


Skócia függetlenségét a bannockburni csata vívta ki.

Skóciában élnek a legmagasabb arányban vöröshajúak a világon, itt van Európa legöregebb fája, a világ legrövidebb légijárata, a híres skót whisky viszont eredetileg kínai.

1 perc 14 másodperces menetidővel Skóciában van a világ legkurtább menetrend szerinti légijárata. Az Orkney-szigeteken közlekedik Westray és Papa Westray között, alig két és fél kilométer hosszan.

Skót a legrégebbi brit építmény: a kőkori Skara Brae immár 5100 éves. Ugyancsak Skóciában van Európa legöregebb fája: 3 ezer esztendős és Fortingall büszkélkedik vele. Fajtája tiszafa (ez a növény "adta" a legtöbb angol hosszú íjat.)

A Loch Ness-i szörny is régi keletű: már 565-ben feljegyezték felbukkanását. A világ legrégebbi városi tűzoltósága az edinburgh-i.

A skótok a "mesterséges echo", avagy ember alkotta épületek visszhangjának a rekorderei. A Hamilton Mauzóleumban 15 másodpercig verődik vissza a hang. A vöröshajúak aránya 13 százalékos, de a teljes népesség 40 százaléka hordozza ezt a hajszínbe potenciálisan "beleszóló" recesszív - azaz nem domináns - gént.

A 78 ezer négyzetkilométeres ország lakosainak száma szerény, mindössze 5,2 millió, de még egyszer ennyi, önmagát skót származásúnak mondó/valló ember él Észak-Amerikában. Kanada első két miniszterelnöke skót volt.

A whisky azonban nem skót - eredetileg. Kínában "főzték ki", és - írásos feljegyzések által bizonyíthatóan - csak a XVI. században kezdődött skót diadalmenete ír know-how-importnak köszönhetően. A "zöld szigeten" ugyanis száz évvel megelőzték Skóciát whiskey-zésből, szerzetesek voltak az ital úttörői. Érdekes az is, hogy egy évszázadnak kellett eltelnie, mire az ír "szomszédoktól" eltanulták a skótok az élet vizének elnevezett nedű készítését.

A skót jelképpé magasztosult férfiszoknya, a kilt is ír szülemény, a skótduda nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, tartánt - skótkockás gyapjúszövetet - pedig (leletek alapján) már a bronzkorban szőttek Közép-Európában.

Az esőkabát viszont biztos, hogy skót találmány. 1824-ben találta fel Charles Macintosh glasgow-i vegyész. A penicillin, a telefon és a tévé is skót lelemény: sorrendben Alexander Flemingnek, Graham Bellnek és John Bairdnek köszönhetők.Tartomány:Skócia
GPS: 56° 47′ 10.00032″, -4° 6′ 50.58648″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward