» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Trieszt


Értékeld Te is:

Trieszt épületei, kávézói és ételei a Monarchia hangulatát idézik. A város ennek ellenére megőrizte olasz jellegét.


Trieszt (olaszul Trieste) kikötőváros Észak-Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia régió közigazgatási székhelye.

Trieszt 1382-től 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt, a negyedik legnagyobb város a Monarchiában. A tengerparton sorakozó épületek a monarchiabeli idők emlékei. 1945-ben Jugoszlávia a vegyes lakosságú környékével együtt magáénak követelte, majd 1954-től ismét Olaszország része.

Látnivalók Triesztben

Piazza Unita d'Italia. A város legnagyobb területen elterülő tere a Piazza Unita d'Italia, mely körül a századfordulóban épült paloták találhatóak. A mintegy 12.000 négyzetméteres tér közvetlenül a tenger mellett fekszik, csodaszép épületekkel határolva. Tenger felőli részén eredetileg kikötő volt, ezt az 1850-es években számolták fel. A téren két szobrot találunk, a magas oszlop tetején áll VI. Károly császár szobra (1728), míg az 1754-ben emelt Négy Kontinens díszkút Triesztet mutatja be a világnak, mint Fortuna istennő kegyelt városa. A tér épületei: Palazzo Del Governo, Stratti Palazzo, Palazzo Modello, Palazzo Del Municipio (a mai Városháza, 1877-ben eklektikus stílusban épült), Palazzo Pitteri (Trieszt legérdekesebb barokk épülete 1790-ből), Duchi d'Aosta (1873), Lloyd Triestino Palazzo (1883-ban született, neoreneszánsz palota, a Lloyd hajótársaság székhelye volt).

Piazza della Borsa. Gabriele D'Annunzio szobra. 1919. szeptember 12-én D'Annunzio egy 2500 fős milíciával elfoglalta az akkor felerészben olaszok által lakott Fiumét, és független állammá nyilvánította Carnarói Olasz Kormányzóság néven. Így akarta megakadályozni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően az újonnan létrejövő délszláv államhoz kerüljön a város. D'Annunzio azt akarta, Olaszország jelentse ki, hogy Fiume hozzá tartozik, amikor pedig ez nem következett be, független állammá kiáltotta ki a kikötővárost. Az olasz kormány elítélte D'Annunzio akcióját. A nagyhatalmak nyomása ellenére a városállam 1919 szeptemberétől 1920 decemberéig, 15 hónapon keresztül tartotta magát, amikor is az olasz haditengerészet lőni kezdte a várost, amelyet a szabadcsapatok végül feladtak. D'Annunzio 1863. március 12-én született az Adriai-tenger partján fekvő Pescarában, hazájában "A Költő" ("Il Vate"), és az irodalomtörténet egyik legnagyobb alakja - egyesek "az első Mussolininek" is nevezik, mert gondolatai nagy hatással voltak a későbbi diktátorra. D' Annunzio tiszteletére, Rijeka (Fiume) elfoglalásának 100. évfordulóján, 2019 szeptemberében szobrot állítottak a városban, amely ellen Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Olaszországnak.

Corso Itália. Trieszt legfontosabb utcája, fontos történelmi események, felvonulások színhelye.

"Faro della Vittoria"/Győzelem világítótorony. A trieszti világítótorony 2024 tavaszán újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az ingyenes kirándulóhely a haditengerészet tulajdonában van. Egész Triesztet, a hegyeket és a tengert láthatjuk.

Villamos Opicina-ból a hegyekbe. A Piazza Oberdanról indul a Trieszt-Opicina kisvasút.

Molo Audace: a tengerbe nyúló móló, 1918-ban nevezték el az első ideérkező rombolóhajóról. A Molo Audance a turisták egyik kedvelt nevezetessége, a tenger óriási kék vízének látványa, a tiszta kék ég, valamint a naplemente vörös és narancs színe, illetve romantikája hosszú évek óta vonzzák a romantikát kedvelőket.

Nagy Csatorna (Canale Grande). Az 1756-ban létrehozott mesterséges kikötő a mai város egyik meghatározó jelképévé vált. Még ma is több tucat vitorláshajó horgonyoz a Canale Grande mentén. Két helyen is híd szeli át. A tengertől távolabb eső Vörös-híd mellett találjuk a zöldség- és gyümölcspiacot. A csatorna végében áll Csodatevő Szent Antal temploma. Míg tőle jobbra a szerb-ortodox Szent Szpiridon templom.

Piazza Del Ponterosso: hagyományos piac, Banca Nazionale Del Lavoro (1878). A tér közepén a Puttini Szökőkút (1753).

Piazza Della Borsa műemlékei: Palazzo Della Borsa tőzsdepalota 1806-ból, Tergesto (1842) a triesztiek kedvenc találkozóhelye, Palazzo Dreher, Credito Italiano (barokk épület, előtte I. Leopold osztrák herceg szobra), Casa Bartoli (1905), Banca d'America e d'Italia (1912).

San Giusto domb. La Cattedrale di San Giusto/San Giusto katedrális és San Giusto Erőd (részletek)

Miramare-kastély (Castello di Miramare). A belvárostól mintegy 3 km-re álló 19. századi romantikus kastély, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta hercegnő részére épült. (részletek)

Orto Lapidario. Az Orto Lapidario területének érdekessége, hogy itt találhatjuk a régészet egyik meghatározó alakjának a német Johann Joachim Winckelmannak a sírját. A régész a városban lelte halálát 1768-ban.

Zsinagóga. A trieszti zsinagóga Európában a második legnagyobb.

Római Trieszt. A Római Birodalom idején a közeli Aquileia alapításával egy időben "Tergeste" néven kolóniát hoztak létre itt. Római emlékek Triesztben: Teatro Romano, római bazilika és fórum, Antiquarium (via Donota), korai keresztény bazilika, Antiquarium (via Seminario), városfal. Arco di Ricardo i.e. I. századból való diadalívet a Santa Maria Maggiore és a San Silvestro templomok közelében találhatjuk meg.

Történelmi kávéházak és cukrászdák Triesztben

A velencei hatásra létesült kávéházaknak nagy hagyománya van az olasz kikötővárosban. A legrégebbi kávéház, amelyet okiratban is említenek, a Benedetto Capano, amely 1768-ban nyílt a San Nicolo utcában.

A 19. század vége előtt Triesztben mintegy száz kávéüzlet, több mint 60 kávéimportáló cég, tíz pörkölő és több bécsi stílusú kávéház működött. 

James Joyce (1882-1941) ír író 1905 és 1915 között Triesztben élt. Alig van olyan kávézó, amelyik ne hirdetné, hogy az író egyszer már járt ott. Joyce állítólag az 1900-ban megnyitott Pirona cukrászdában kezdte el "Ulysses" című remekművét.

Piazza dell'Unità d'Italia téren, amely állítólag Európa legnagyobb tere, található a Caffè degli Specchi, Trieszt legnagyobb kávéháza. Az 1839-ben megnyitott épület egykor az irredentisták, az olasz egység híveinek gyülekezőhelye volt, majd a második világháború után a brit haditengerészet szálláshelye. Az üzemeltető szerint évente 900 000 csésze kávét szolgálnak itt fel.

A történelmi kávézókban egy szelet Sacher torta vagy egy rigojanci (Rigó Jancsi) társaságában Bécsben fogjuk érezni magunkat. Itt alapította meg Ernesto Illy kávébirodalmát, akinek apja a magyar Illy Ferenc alkotta meg az Illy kávét.

Régi kávéházak:

  • Antico Caffè Torinese, Corso Italia 2
  • Antico Caffè San Marco, Via Cesare Battisti 18
  • Caffè degli Specchi, Piazza dell'Unità d'Italia 7
  • Caffè Tommaseo, Piazza Nicolò Tommaseo 4
  • Caffè Stella Polare Via Dante Alighieri 14
  • Pirona cukrászda, Largo della Barriera Vecchia 12
  • La Bomboniera cukrászda, Via Trenta Ottobre 3

AKVÁRIUM

Akvárium (részletek)

MÚZEUMOK

Museum Revoltella (Via Diaz, 27.)

Museo Del Mare/Tengerészeti Múzeum (Via Campo Marzio, 5)

Vasúti Múzeum/Museo Ferroviario (Via Giulio Cesare, 1)

Science Centre Immaginario Scientifico (Riva Massimiliano Carlotta,15)

Háborús múzeum (részletek)

Risiera di San Sabba. Az 1943-45-ös náci megszállás idején 3000-5000 embert, főként politikai foglyokat gyilkoltak meg a gyár által átalakított koncentrációs táborban. Ma az épület múzeum.

KALAND

Trieste Adventure Park: kalandpark erdei kötélpályával 5 éves kortól. Nyitva: májusban és szeptemberben csak hétvégén, június-augusztus szerda-vasárnap (34013 Trieste, Ceroglie, 1-Duino Aurisina)

Miramare Rezervátum Látogató Központ: seawatching kevés tenger alatti tapasztalattal rendelkező úszóknak. Egyedülálló és érdekfeszítő lehetőség a csodálatos tengerfenék biztonságos megfigyelésére.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Trieszt
Cím:34121 Trieste
GPS: 45° 39′ 12.80455″, 13° 46′ 42.47497″
Honlap: https://www.discover-trieste.it/Home

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward