» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Trieszt


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A San Giusto domb tetején a San Giusto katedrális és erőd között fekszik Trieszt legnagyobb rommezője. A dombról csodálatos kilátás nyílik a tengerre és Triesztre.


Trieszt legnagyobb szabadtéri rommezőjén a római kortól a 16. századig találhatunk épületmaradványokat.

San Giusto erőd

A 160 évig épült (1470-1630) erőd Trieszt felett magasodik. A régészeti kutatások tanulsága szerint területen korábban is katonai célú építmény állhatott. Első írásos emléke a középkorra 1368-ra nyúlik vissza, amikor a hegyen erődítmény építésére adnak parancsot. A folyamatosan pusztuló épület renoválására, felújítására 1470-ben kerül sor III. Frederick parancsára. Az erőd később további apróbb átalakításokon és újjáépítéseken esett át, ezek közül kiemelkedik a vár falainak megvastagítása, mely a velenceiek nevéhez fűződik. A Habsburgok uralma alatt az erődítményen újabb építkezések zajlottak, ekkor húzták fel az összekötő falakat, s építették ki a védelmi funkciót betöltő bástyával erősített védelmi vonalat.

A város védőszentjéről elnevezett múzeum található ma a San Giusto falain belül, melynek gyűjteménye olyan tárgyakat ölel fel, mint a középkori fegyverek, bútorritkaságok. A legnépszerűbb termek azonban vitathatatlanul a velencei hangulatot idéző szobák.

San Giusto katedrális

A Via Cattedrale végén emelkedő templom a város egyik meghatározó jelképe. Trieszt dómját, a San Giusto katedrálist egy megszentelt római és egy 5. századi kora keresztény épület romjaira építették. Maga az épület három másik építmény egybeépítésével jött létre: a 11. századi Chiesa dell'Assunta, az ugyancsak e időszakból való S. Giusto szentély épülete, a középhajó csodálatos rózsaablaka a 14. századból való. A harangtorony 1337 és 1343 között épült. A templom belseje öt aszimmetrikus hosszhajóra tagolható. Az egységek határait oszlopok jelölik ki. A mellékhajó apszisait 12-13. századi velencei mozaikokkal fedték le. A jobb oldali rész legérdekesebb motívuma a Krisztust ábrázoló mozaik, illetve a templom névadó szentjének életének mozzanatait ábrázoló freskók. A bal oldali hajó Madonna mozaikját rejti, amely alatt a tizenkét apostolt ábrázoló kép is érdemes a megtekintésre. Látogatásunk során mindenképpen keressük fel a katedrális kincstárát, és keresztelőkápolnáját is.

A katedrális közelében található a San Giovanni keresztelőkápolna, melyet 1380-ban építettek egy kora keresztény keresztelőkápolna romjain.

A katedrálistól balra emelkedik egy 1560-ban épült oszlop, míg az épület háta mögött római kori törvénykezési épület nyomaira bukkantak a régészek.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Trieszt
Cím:Trieste, Via della Cattedrale
GPS: 45° 38′ 49.15651″, 13° 46′ 12.89086″
Honlap: http://www.castellodisangiustotrieste.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward