» Olaszország

» Olaszország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nagyboldogasszony (Ferragosto) ünnepe karácsony és húsvét után a legnagyobb vallási ünnepnek számít Olaszországban. A piros betűs ünnepet az olaszok a nyári vakáció jelképének is tartják: augusztus 15-re még az is kiveszi szabadságát, aki eddig nem tehette meg.


Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.

Az augusztus 15-én ünnepelt Ferragosto az olasz nyár csúcspontjának tekinthető. Sok olasz még mindig ilyenkor veszi ki a nyári szabadságát, a városok kiürülnek, a strandok pedig megtelnek.

A Ferragosto, amely egybeesik Mária mennybemenetelének katolikus ünnepével, egy olyan ünnep, amely Augustus római császár idejére nyúlik vissza. Augusztusban több ünnepet is tartottak az aratás megünneplésére; i. e. 18-ban Augustus bevezette a "Feriae Augusti"-t, hogy összekapcsolja ezeket, és hosszabb pihenőidőt biztosítson az aratás után, amely az intenzív mezőgazdasági munka időszaka volt.

Az "Augustali" ünnepségek során a Római Birodalom egész területén lóversenyeket rendeztek; ezek az ősi hagyományok máig szinte változatlanok (gondoljunk csak a sienai Palio dell'Assunta-ra, amelyet augusztus 16-án tartanak).

A ferragostói kirándulás népszerű hagyománya a fasiszta rendszerrel jelent meg, amely az 1920-as évek második felében a szabadidős szervezetein keresztül több száz kirándulást kezdett szervezni, sőt, még a kedvezményes áron elérhetővé tett "ferragostói népvonatokat" is létrehozta. A kezdeményezés lehetőséget adott a kevésbé tehetős embereknek, hogy olasz városokat látogassanak meg, vagy tengerparti és hegyi üdülőhelyeken töltsenek el időt. Az ajánlat augusztus 13-ra, 14-re és 15-re korlátozódott.

A hagyomány a mai napig folytatódik, és a Ferragosto a strandjátékok, a vízilufi, a tábortűz és a tánc mellett a nyár igazi ünnepévé vált. A nap egyik legfontosabb pillanata a hagyományos Ferragosto ebéd, amely általában egy grillezés vagy piknik a családdal és a barátokkal.

Mivel a Ferragosto egyben katolikus ünnep is, a nap nemzeti ünnep Olaszországban.

Még több a ferragosto-ról: ittGPS: 42° 38′ 18.33396″, 12° 40′ 27.4692″
Időpont:2024. augusztus 15.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward