» Németország

» Németország » Berlin

Látnivalók Berlinben - a legjobb tippek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Berlin látnivalói.


A tévétorony és a Múzeumsziget a legnépszerűbb látnivalók közé tartozik, de Berlin ennél sokkal többet is kínál

A falvárosból metropolisz - aligha van még egy európai úti cél, amely az elmúlt évtizedekben annyit változott volna, mint Berlin. Az olyan nevezetességek, mint a Reichstag, a Brandenburgi kapu, a TV-torony és a Kurfürstendamm mellett olyan új látványosságok is helyet kaptak, mint a Humboldt Fórum és a Bikini Ház. A kettéosztott város egykori senkiföldjén ma már számos zöld oázis található, például a Park am Gleisdreieckben vagy a Spree partján, valamint az egykori Tempelhof repülőtéren. A berlini fal nyomai pedig időutazásra visznek.

Reichstag: kupola a Berlin feletti égbolton

A Reichstag feletti üvegkupola milliók számára vált látványossággá, mióta 1999-ben elkészült a Norman Foster sztárépítész tervei szerinti átépítés. Aki végigsétál a 40 méter átmérőjű és 23,5 méter magas kupolán a spirális úton, az ámulva csodálja az épület átláthatóságát és a csodálatos panorámát. A csúcson a Berlin feletti égbolt vár: a kupola középen nyitott, 360 tükör további napfényt irányít az üvegépületből a parlamentbe. Gyermekeknek és felnőtteknek szóló audio guide-ok nyújtanak tájékoztatást az épületről.

A kupolalátogatás ingyenes és csak előzetes regisztrációval lehetséges. Még egy tipp a nyárra: a Reichstaggal szembeni homlokzatokon minden este ingyenes, nagyméretű szabadtéri filmvetítés mutatja be a német parlament történetét, a közönség a Spree partján lévő szabadtéri lépcsőkön foglal helyet (júliustól októberig).

A Brandenburgi kaputól a holokauszt-emlékműig

Egy fotó a Brandenburgi kapu előtt kötelező, ha Berlinbe látogatsz. Érdemes egy kicsit elidőzni a Pariser Platzon, hogy értékelni tudjuk a helyszín jelentőségét: Miután 1961-ben megépült a fal, a Brandenburgi kaput teljesen lezárták, és évtizedekig Németország megosztottságát jelképezte, mígnem az újraegyesítés szimbólumává vált.

A német történelem megismerésének része a közeli Holokauszt-emlékmű meglátogatása. A náci korszakban meggyilkolt európai zsidók emlékműve több mint 2000 különböző magasságú szürke betonból készült emléktáblából áll. Keskeny ösvények vezetnek közöttük, és a szabálytalanul lejtett terep a bizonytalanság érzetét kelti. Az áldozatok életrajzát bemutató kiállítás aztán megrázó.

Unter den Linden

Unter den Linden: a Brandenburgi kaputól a berlini dómig tartó sugárút is kínál pihenőhelyeket.

A hársfákkal szegélyezett klasszikus berlini körúton a Brandenburgi kaputól a berlini dómig és a Múzeumszigetig sétálhatunk. Az Unter den Linden sugárút a nagykövetségi épületek és új üzleti komplexumok mellett, a Humboldt Egyetem és az Állami Operaház mellett, az Adlon szállodalegendától az olyan fővárosi gasztronómiai intézményekig, mint a Café Einstein, vezet.

A Német Történeti Múzeum szokatlan kiállítást kínál itt: a "Nem járt utak" című tárlat azt mutatja be, hogy a német történelem 14 izgalmas fordulópontjánál minden egészen másképp is alakulhatott volna (2024. november 24-ig a modern Pei-épületben, a Zeughaus 2025-ig felújítás miatt zárva).

Az Unter den Lindenen található Hidegháborús Múzeum is megnyílt, számos virtuális és interaktív elemmel, valamint valódi kiállítási tárgyakkal, például a legendás "Vörös Telefon"-al.

Gendarmenmarkt: Berlin legszebb tere

A főváros legszebb tere mindenképpen többet érdemel egy rövid kitérőnél az Unter den Linden körútról. A Gendarmenmarkton, a német és a francia katedrális között (mindkettő a francia "dôme", azaz kupola szóról kapta a nevét) és a Konzerthaus pompás lépcsősorával szemben az emberek általában szabadtéri kávézókban ülnek le, és az elegáns díszletek közepette élvezik a pihenést - például a közeli Friedrichstraße-on történő vásárlás után.

Jelenleg azonban a tér felújítás alatt áll, ezért várhatóan 2024-ig építkezés marad.

Humboldt Fórum: Az új berlini palota

A Humboldt Forum tetőteraszáról a Berlini Palotában új, csodálatos kilátás nyílik Berlinre.

Ahol egykor a Városi Palota, majd az NDK Köztársasági Palotája állt, az új Humboldt Forum a művészet és a kultúra kozmopolita központja lesz. A rekonstruált barokk palotahomlokzatokkal és egy modern részleggel rendelkező komplexumban a helyszín története kerül bemutatásra: a szobrászteremben, a palotapincében és egy 28 méteres videópanorámán.

A "Berlin Global" című állandó kiállítás interaktív módon világítja meg Berlin és a világ közötti kapcsolatokat: a háborútól a fal építéséig tartó várostörténetet, a divatirányzatok és a techno klubok, de a gyarmatosítást is. A Néprajzi Múzeum és az Ázsiai Művészeti Múzeum a pápua-új-guineai csónaktól kezdve a Selyemútról származó festett buddhista barlangtemplom sétáló rekonstrukciójáig számos kiállítási tárgyat mutat be - most már az épületkomplexum újonnan megnyitott keleti szárnyában is.

Az 1800 négyzetméteres tetőteraszról új, nagyszerű kilátás nyílik Berlinre - hangulatosan kísérve egy nigériai kóruszenét tartalmazó hanginstallációval. Itt egy étterem is található. A meglehetősen kicsi liftek előtt várakozási időkkel kell számolni. A teraszra, valamint a Fórum egyes kiállításaira (részleges belépőjegy) csak időbelépővel* lehet feljutni.

A Humboldt Fórum előtt épül az "Einheitswippe": az 50 méter hosszú és 18 méter széles acélhéj a békés forradalom és a fal leomlásának hozzáférhető és mozgatható emlékműve. Emellett a Humboldt Fórumon egy hatalmas, 38 méter széles ülőhelyet is kialakítanak, amely a Spree-csatornához vezet - új helyként, ahol közvetlenül a vízparton lehet napozni és pihenni.

Múzeumsziget: a Pergamon Múzeum a felújítás ellenére is látható

A Múzeum-sziget öt világhírű kincseskamrát kínál - és különösen szép kilátás nyílik a Spree-re a Bode Múzeumban.

Öt nagy múzeum alkotja a Spree-sziget egyedülálló együttesét, amelyet lépésről lépésre újítanak fel. A múzeumsziget világhírű kincsei közé tartozik a több mint 3000 éves Nofertiti mellszobra a Neues Museumban vagy a 17 méter magas milétosi Piackapu és a kékesen csillogó babiloni Isztár-kapu a Pergamon Múzeumban, amely 2023. október 23-án átfogó felújítási munkálatok miatt teljesen bezárt. Az északi szárny a híres Pergamon-oltárral 2027 tavaszán, az épület első befejezett részeként ismét megnyílik a látogatók előtt. A közvetlen szomszédságában lévő 360 fokos panorámában azonban megcsodálhatják Pergamon ókori városát. Itt továbbra is a Pergamon Múzeum nagyobb szobrai és fontos tárgyai lesznek kiállítva.

Az Altes Museum (klasszikus ókor) és az Alte Nationalgalerie (19. század és 20. század eleje) mellett a Múzeumsziget együtteséhez tartozik a Bode Múzeum (szobrok, bizánci művészet, érmeskamra). Nyáron a szemközti part a Monbijouparkkal kedvelt találkozóhely.

További múzeumi tippek családoknak: a Museum für Naturkunde kolosszális dinoszauruszcsontvázakkal (most újra látható a "Tristan Otto" nevű Tyrannosaurus Rex eredeti csontváza is) és az új Futurium, amely a jövő kérdéseire keresi a választ (mindkettő a főpályaudvar közelében).

TV-torony: Szuperlatívusz az Alexanderplatzon

A berlini tévétorony ma is Németország legmagasabb épülete - 1969-ben, az NDK idején emelték. A 203 méter magasan lévő fedett kilátóteraszról jó időben mintegy 70 kilométerre nyílik páratlan kilátás. A sorban állás elkerülése érdekében a jegyeket előre lefoglalhatja, vagy a helyszínen 30 perccel a belépés előtt igénybe veheti az SMS-hívószolgálatot. A forgó étteremben is lehet helyet foglalni.

A TV-torony közvetlenül a hatalmas Alexanderplatzon, a régi Kelet-Berlin központjában található. A butikok, műtermek és kávézók közötti sétáért érdemes ellátogatni a Hackesche Höfe körüli szomszédos kerületbe.

Potsdamer Platz: A senki földjéről a skyline-ba

Potsdamer Platz: a háború után kőből épült pusztaság, ma ismét vállalati központok székhelye.

A második világháború előtt a Potsdamer Platz a város nyüzsgő központja volt, ahol a kontinens első közlekedési lámpái működtek. Utána üres pusztaság a senki földjén - egészen a fal leomlásáig. Ma felhőkarcolók ragyognak itt: a Bahn-torony és a Kollhoff-ház (a panorámapontról gyönyörű kilátás nyílik). A Sony Center hatalmas üvegtetője színesen ragyog az éjszakai égbolton; 20 évvel a megnyitása után a komplexumot jelenleg modernizálják. A Potsdamer Platzhoz tartozik a Film- és Televíziós Múzeum és egy zenés színház is.

A közelben, a Leipziger Platzon található Német Kémmúzeum betekintést nyújt az ügynökök és titkosszolgálatok árnyékos birodalmába. Egy multimédiás időutazás mutatja be zseniális módszereiket. A látogatók titkos kódokat fejthetnek meg, "biztonságos" jelszavakat törhetnek fel és lézerpályán vehetnek részt.

Park am Gleisdreieck: Fiatalos városi zöldövezetek

Az új Park am Gleisdreieck egy elhagyott vasúti terület körül jött létre: A közeli Potsdamer Platz felhőkarcolói és a zöldfelületek fölött húzódó vasúti viaduktok nagyvárosi hátteret nyújtanak. Nagy fából készült teraszok, amelyeken üldögélni lehet, gördeszkás rámpák, trambulinok, strandröplabdapályák és graffitifröcsögök számára kialakított falak alkotják ennek a fiatal parknak a varázsát. A szomszédos, tengerentúli konténerekben egymásra rakott, trendi sörkertekkel rendelkező sörfőzde tökéletesen illeszkedik.

Közvetlenül a park mellett a Német Műszaki Múzeum a vasúti közlekedés, a tengerészet, a repülés és az űrhajózás történetét meséli el. Szintén nem messze, az Új Nemzeti Galéria (Neue Nationalgalerie) a Mies van der Rohe által tervezett üvegépület többéves felújítása után ismét a 20. század remekműveit mutatja be.

A berlini fal emlékműve: A megosztottság őrülete

A berlini fal emlékműve a Bernauer Strassén szemléletesen mutatja be a város megosztottságát.

Hol állt a fal? Ezt a kérdést sok Berlinbe látogató teszi fel - különösen akkor, ha nem látták saját szemükkel a megosztott várost. A fal nyomvonalát a berlini utcákon a földbe vájt macskakövek dupla sora jelzi. A város közepén húzódó határ őrültségét a Bernauer Strassén található berlini fal emlékműve mutatja be. A szabadtéri kiállítás felidézi a sok menekülési kísérletet és sorsot itt, ahol a fal közvetlenül a lakóházakhoz épült. A kilátóról a kilátás a fal egy 70 méter hosszú szakaszára terjed ki, határszalaggal és őrtoronnyal.

East Side Gallery: Művészet a falnál

A "Testvér csókja" az East Side Gallery falfestményének egyik leghíresebb motívuma.

Az East Side Gallery 1,3 kilométer hosszú, műemlékileg védett szabadtéri galéria a berlini fal egy megmaradt szakaszán, a Spree folyó partján, Friedrichshainban. Több mint 20 ország több mint 100 művésze járult hozzá itt az 1990-es újraegyesítést követően alkotásaival, köztük olyan ma már híres motívumokkal, mint Brezsnyev és Honecker szocialista "testvéri csókja" vagy a betonon áttörő Trabant. A sétálók a Berlin Street Art Map  segítségével még több berlini utcai művészetet fedezhetnek fel.

Asisi panoráma: időutazás a határra

Az Asisi Panoráma rotundájában nagyméretű vetítések mutatják be, milyen volt a mindennapi élet a falnál

Yadegar Asisi művész nagyméretű panorámája időutazásra invitál az 1980-as évek egy őszi napjára. Így nézett ki akkoriban a fal valósága: egy alternatív nyugati szcéna Kreuzbergben punkokkal és graffitikkel, amelyet a határzár és a halálsáv választ el a kelet-berlini élettől. Az Asisi Panoráma lépcsőtornyából át lehet látni - majdnem úgy, mint egykor a Fal kilátóteraszairól.

A Spree partján: Oázisok a Holzmarkttól a Badeschiffig

A Spree partján: még mindig van hely a trendi bároknak, kulturális helyszíneknek és a Holzmarkthoz hasonló projekteknek 

A Spree partján számos városi oázis várakozik. A Friedrichshainban található Holzmarkt területén a berlini fal leomlása utáni vad idők rögtönzött színhelyeinek varázsából még mindig érezhető valami a vízre néző kocsmákban, kulturális helyszínekben és városi kertekben. Még akkor is, ha ma már sok új épület van itt.

A Kreuzberg felőli oldalon olyan vízi éttermek vonzzák a látogatókat, mint a Freischwimmer a régi csónakkölcsönzőben vagy a Badeschiff, amely egy strandbár és medence kombinációja a folyón. Mindenek fölé magasodik a három 30 méter magas Molekulaember, egy fémszobor a Spree folyóban, amely az újraegyesítés jelképe.

Ku'damm és Bikini-ház: sok újdonság nyugaton

A Gedächtniskirche melletti felújított Bikini Haus a nyugat-berlini új negyed része.

A Kurfürstendammon a nagy divatláncok mellett továbbra is luxusmárkák laknak. A Ku'damm meghosszabbításában, a Tauentzienstraße-n a hagyományos Kaufhaus des Westens következik. A Kaiser Wilhelm Emléktemplom lebombázott tornya továbbra is a háború elleni emlékműként áll. Közvetlenül szemben, a város nyugati részén most egy új, elegáns negyed található - korábban az új fejlesztések többnyire keletre kerültek.

Az 1950-es évekből származó, most felújított Bikini-ház nem csak a nevét kapta a középen nyitott oszlopcsarnokkal rendelkező, két részből álló építészetről. Teraszáról is kilátás nyílik az égboltra és az új Waldorf-Astoria épületére. A másik oldalon pedig a kávézókból, a szállodai szobákból és a bevásárlóközpontból nyílik kilátás közvetlenül a berlini állatkert kerítésébe.

Tempelhofer Feld: szabadtéri szórakozás a gyerekeknek is

Az egykori Tempelhof repülőtér hatalmas kifutópályáin ma már kerékpárosok és görkorcsolyázók gurulnak.

Az egykori repülőtér területe, 300 hektáron a világ egyik legnagyobb városi szabadtéri területe lett a Tempelhofer Feld park. A 45 méter széles kifutópályákon gördeszkások és sárkányhajósok mozognak. A zöldterületek helyet kínálnak piknikezésre, sportolásra és kreativitásra a városi kertészkedéstől a műtárgyakból kialakított minigolfpályáig. A gyerekek is jól érzik itt magukat, és a hatalmas mezőt legjobban kerékpárral, pedálos kerékpárral vagy gokarttal (kölcsönző állomások a helyszínen) lehet felfedezni.

A tornyot és a nyugati fejépületet várhatóan 2023 májusától újítják fel, és ezután kiállítással és egy tágas tetőterasszal várják majd a látogatókat, amely látványos panorámát nyújt a Tempelhof-mezőre, amely korábban a légiforgalmi irányítók számára volt fenntartva. A Tempelhof repülőtér a kreatív iparágak és rendezvények helyszínévé válik.Tartomány:Berlin
Település:Berlin
GPS: 52° 30′ 49.08528″, 13° 24′ 42.633″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward