» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Graz

Schloss Eggenberg - Az univerzum tükörképe


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Eggenberg-kastély Graz egyik legnevezetesebb műemléke.


A gyönyörű barokk kastély a Graz belvárosától 3 km-re fekszik egy magaslaton, parkkal övezve.

Az 1625-ben létesült palotát Hans Ulrich von Eggenberg (1568 -1634) fejedelem építtette Palladio tanítványának, Pietro de Pomis tervei alapján.

A pompás, a spanyol Escorial alapján kialakított kastély-komplexum a kastély urának igen nagy hatalmát és egyúttal humanista világképét volt hivatott szimbolizálni. A kastély építéséhez és belső kialakításához egy matematikai programot használtak fel, mely azt a célt szolgálta, hogy a kastély az univerzum építészeti tükörképe lehessen. A kor olyan nagy gondolkodói ihlették, mint Johannes Kepler vagy Giordano Bruno.

1742-ben a kastély új tulajdonosai, a Herberstein grófok átépítették.

Schloss Eggenberg in Graz

(c) Österreich Werbung/Graz, Universalmuseum Joanneum/Schloss Eggenberg

A tükörboltozatos Prunksaal Stájerország legszebb díszterme. A falak és a mennyezet festménysorozata az állatöveket és a bolygórendszereket szimbolizálják: a bolygók és állatövek, csillagképek és elemek egyszerűen lenyűgözőek. A festményeket Hans Adam Weissenkircher, míg a stukkókat Alessandro Serenio készítette. A bolygóteremmel 24 díszterem szomszédos. A 600 freskóból álló sorozat Európa legnagyobb freskói közé tartozik.

A dísztermek mellett az alsóbb szinteken a Joanneum Múzeum több gyűjteménye található. Az Alte Galerie (Régi Képtár) talán a legérdekesebb, ahol a gótikától a barokkig találunk festményeket és szobrokat. Különlegesség, hogy a 22 terem mindegyike egyedileg van kifestve azzal a színnel, mely a teremben lévő festmények domináns színárnyalata. Figyelemre méltó Michael Pacher 1470-80-ból származó műve a Beckett Szent Tamás vértanúsága. A legjelentősebb művészek többek közt, ifj. Jan Bruegel, id. Pieter Bruegel, Lucas Cranach a gótika korából és olyan barokk művészek, mint Rottmayr vagy Paul Troger.

Az Ős- és Ókortörténeti gyűjtemény legértékesebb darabja a világhírű, 2700 éves, bronzból készült Strettweger Kultwagen, egy kultikus kocsi a Hallstatt kultúra korából. A kastély ezen kívül a Joanneum múzeum belső-ausztriai érmetörténeti kiállításának is helyet ad.

Érdekes a kastély építészeti számmisztikája: 4 saroktornya van, 365 ablaka, amely 52 a második emeleti díszes termeken nyílik.

A kastélyt ma a XIX. század első feléből származó tágas tájkert veszi körül értékes faállománnyal. 1853-ban angol mintájú parkká alakították át. 2000-ben nyitották meg az ún. bolygók kertjét (Planetengarten), amely külön belépővel látogatható.Tartomány:Steiermark
Település:Graz
Cím:8020 Graz, Eggenberger Allee 90
GPS: 47° 4′ 4.4458″, 15° 26′ 31.70951″
Honlap: http://www.museum-joanneum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward