» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Értékeld Te is:

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.


A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi - a hegyek és tópart közé szorított - a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint "a só helye" kifejezésből származik.

Hallstattban csaknem 800 ember él itt kis, színes, fából készült erkélyes házakban, közvetlenül egy alpesi tó mellett. Azt hihetnénk, hogy itt nem sok minden történik, de néhány évvel ezelőtt ez a hely vírusként terjedt el. Google, Instagram, YouTube - az internet tele van hallstatti fotókkal. Ma már a világ minden tájáról közel egymillió turista zarándokol évente az idilli alpesi faluba. Mindannyian szelfit akarnak készíteni az álomháttér előtt.

 

Látnivalók Hallstattban

 

Csontház (Beinhaus). A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 18-19. században, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel rápingálták és a Csontkamrában helyezték el. Nyitva májustól októberig.

Hajózás a Hallstätterseen. A tó legmélyebb pontja 125 méter, így a víz nyáron sem túl meleg, de kristálytiszta víz sokakat csábít úszásra.

Museum Hallstatt. A múzeumban megismerhetjük Hallstatt történelmét.

SALZBERG

A Salzberg Hallstatt fölött magasodik. Látnivalói:

Salzwelten Hallstatt. A látvány sóbánya Hallstatt híres nevezetessége. A világ legrégebbi ismert sóbányájában tett látogatás során a gyerekek a 64 m hosszú csúszdát élvezik! A 7000 éve működő sóbánya 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

A sóbánya egyik látványossága a bronzkori 4K HD minőségű mozi. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről.

Érdekesség a világ legrégebbi lépcsője, melyet itt, a Salzbergen találtak meg. A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. A helyreállítás után a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.

A bányába Hallstattból siklóval (Salzbergbahn Hallstatt) jutunk fel. Miután a látogatók a méretüknek megfelelő színes bányászruhát felvették, bányavonattal egymásba kapaszkodva jutnak be a bányába.

Rudolf-torony. A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony (Rudolfsturm), amely a negyedórányi járásra lévő Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Ma éttermet találunk benne.

Welterbeblick kilátó: 360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót egy lélegzetelállító kilátás fogadja nemcsak Hallstattra, hanem az egész Hallstatti-tóra is. A kilátótó a nevét – Welterbeblick – onnan kapta, hogy Hallstatt a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található.

Kilátóhíd: Hallstatt fölött, 350 méterrel magasodik a kilátóhíd.

A Salzberg és a kilátók kényelmesen siklóval, majd egy 14 méter magas panoráma lifttel elérhetőek el.Tartomány:Oberösterreich
Település:Hallstatt
Cím:4830 Hallstatt
GPS: 47° 33′ 44.7377″, 13° 38′ 57.80285″
Honlap: http://www.hallstatt.net

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
TGT Drón

Régióválasztó

arrow_upward