» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Értékeld Te is:

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.


A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi - a hegyek és tópart közé szorított - a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint "a só helye" kifejezésből származik.

Hallstattban csaknem 800 ember él itt kis, színes, fából készült erkélyes házakban, közvetlenül egy alpesi tó mellett. Azt hihetnénk, hogy itt nem sok minden történik, de néhány évvel ezelőtt ez a hely vírusként terjedt el. Google, Instagram, YouTube - az internet tele van hallstatti fotókkal. Ma már a világ minden tájáról közel egymillió turista zarándokol évente az idilli alpesi faluba. Mindannyian szelfit akarnak készíteni az álomháttér előtt.

 

Látnivalók Hallstattban

 

Történelmi piactér. A piactér elrendezése a 14. századra nyúlik vissza. A piactér jobb oldalán kizárólag magánházak állnak. A bal oldalon található házak a Hallstatt község tulajdonát képezik. A tér közepén álló Szentháromságszobrot egy Hallstatt-i sókereskedő házaspár ajándékozta a városnak a 18. század közepén. A pestis oszlopok, más néven Szentháromság-oszlopok, olyan emlékművek, amelyek a pestis idejének emlékeztetőjéül szolgálnak, vagy amelyeket hálából adományoztak a pestis végetértéért.

Gótikus katolikus plébánia templom. A katolikus templom egy római erőd maradványaira épült, amiről ma a 12. századi hatalmas torony tanúskodik. 1311-Ben Hallstatt megkapta a vásártartási jogot, 1320- ban megszentelték a kibővített, második román stílusú templomot. A templomban bal oldalon egy neogótikus keresztoltár, jobb oldalon a csodálatos késő gótikus szárnyas oltár áll.

Csontház (Beinhaus). A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 16. század óta, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel ráfestették és a Csontkamrában helyezték el. Nyitva májustól októberig.

Hajózás a Hallstätterseen. A gőzhajók bevezetése előtt Hallstattot csak vízen lehetett megközelíteni. A sót a Traun folyón szállították Hallstattból az úgynevezett Salzmutzen segítségével. 1880-ban megalakult a Hallstatttól Obertraunig tartó vasút, így megszüntették a hagyományos sóhajózást. 1862-ben megkezdődött a személyszállítás is. Napjainkban a hajózás lehetővé teszi a turisták számára, hogy a tóról csodálják meg a várost. A hajó naponta indul a vasútállomásra.

Museum Hallstatt. A múzeumban megismerhetjük Hallstatt történelmét. A világörökségi város, Hallstatt története a kőkorszaktól napjainkig különböző állomásokon keresztül kerül bemutatásra. Az interaktív múzeum izgalmas módon ejti ámulatba a gyerekeket és a felnőtteket.

Evangélikus templom. A 16. században Martin Luther reformációs tanításai Inneres Salzkammergutban termékeny talajra találtak. Az ellenreformáció után II. József császár „Türelmi rendelete” (1781) lehetővé tette a protestánsok számára vallásuk gyakorlását. A hallstatti evangélikus templomot 1785. október 30-án imaházként építették. I. Ferenc József rendelete garantálta a protestánsok számára a teljes házhoz való jogot és az egyenjogúságot mind az egyházi, mind a politikai életben. 1863. októberében, mindössze öt évnyi építés után, befejezték az új templomot.

SALZBERG

A Salzberg Hallstatt fölött magasodik. Látnivalói:

Salzwelten Hallstatt. A látvány sóbánya Hallstatt híres nevezetessége. A világ legrégebbi ismert sóbányájában tett látogatás során a gyerekek a 64 m hosszú csúszdát élvezik! A 7000 éve működő sóbánya 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

A sóbánya egyik látványossága a bronzkori 4K HD minőségű mozi. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről.

Érdekesség a világ legrégebbi lépcsője, amelyet itt, a Salzbergen találtak meg. A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. A helyreállítás után a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.

A bányába Hallstattból siklóval (Salzbergbahn Hallstatt) jutunk fel. Miután a látogatók a méretüknek megfelelő színes bányászruhát felvették, bányavonattal egymásba kapaszkodva jutnak be a bányába.

Rudolf-torony. A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony (Rudolfsturm), amely a negyedórányi járásra lévő Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Ma éttermet találunk benne.

Welterbeblick kilátó: 360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót egy lélegzetelállító kilátás fogadja nemcsak Hallstattra, hanem az egész Hallstatti-tóra is. A kilátótó a nevét – Welterbeblick – onnan kapta, hogy Hallstatt a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található.

Kilátóhíd: Hallstatt fölött, 350 méterrel magasodik a kilátóhíd.

A Salzberg és a kilátók kényelmesen siklóval, majd egy 14 méter magas panoráma lifttel elérhetőek el.Tartomány:Oberösterreich
Település:Hallstatt
Cím:4830 Hallstatt
GPS: 47° 33′ 44.7377″, 13° 38′ 57.80285″
Honlap: http://www.hallstatt.net

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward