Ausztria
» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Értékeld Te is:

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi - a hegyek és tópart közé szorított - a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint "a só helye” kifejezésből származik.

LÁTNIVALÓK HALLSTATTBAN

Csontház (Beinhaus). A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 18-19. században, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel rápingálták és a Csontkamrában helyezték el. Nyitva májustól októberig.

Hajózás a Hallstätterseen. A tó legmélyebb pontja 125 méter, így a víz nyáron sem túl meleg, de kristálytiszta víz sokakat csábít úszásra.

Museum Hallstatt. A múzeumban megismerhetjük Hallstatt történelmét.

SALZBERG

A Salzberg Hallstatt fölött magasodik. Látnivalói:

Salzwelten Hallstatt. A látvány sóbánya Hallstatt híres nevezetessége. A világ legrégebbi ismert sóbányájában tett látogatás során a gyerekek a 64 m hosszú csúszdát élvezik! A 7000 éve működő sóbánya 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

A sóbánya egyik látványossága a bronzkori 4K HD minőségű mozi. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről.

Érdekesség a világ legrégebbi lépcsője, melyet itt, a Salzbergen találtak meg. A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. A helyreállítás után a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.

A bányába Hallstattból siklóval (Salzbergbahn Hallstatt) jutunk fel. Miután a látogatók a méretüknek megfelelő színes bányászruhát felvették, bányavonattal egymásba kapaszkodva jutnak be a bányába.

Rudolf-torony. A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony (Rudolfsturm), amely a negyedórányi járásra lévő Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Ma éttermet találunk benne.

Welterbeblick kilátó: 360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót egy lélegzetelállító kilátás fogadja nemcsak Hallstattra, hanem az egész Hallstatti-tóra is. A kilátótó a nevét – Welterbeblick – onnan kapta, hogy Hallstatt a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található.

Kilátóhíd: Hallstatt fölött, 350 méterrel magasodik a kilátóhíd.

A Salzberg és a kilátók kényelmesen siklóval, majd egy 14 méter magas panoráma lifttel elérhetőek el.

TÚRA

Történelmi Salzkammergut Sole-út. A só, a "fehér arany" nyomában Salzkammergut tájain keresztül. Az út Hallstattból Ebenseebe vezet, teljes hossza 40 km, amit 4 szakaszra bontottak. Az utat kék kockával jelölik, 500 méterenként találunk egy jelet. Kiindulópont a Rudolfsturm Hallstattban.

1. szakasz: "Berge, Wald und Seen" (Hegyek, erdő és tavak), Hallstatt - Goisern

2. szakasz: "Die Menschen im Salzkammergut" (Emberek Salzkammergutban), Goisern - Bad Ischl

3. szakasz: "Der Verkehr" (A közlekedés), Bad Ischl - Langwies

4. szakasz: "Die Wirtschaft" (A gazdaság), Langwies - Ebensee

Festők, irodalmárok és természeti csodák témaútja az Echrentalon keresztül. Kiindulópont: Hallstatt Lahn. Menetidő: 2 óra.

Echern-völgyben (Echerntal) gleccserkert és vízesés (Waldbachstrub).

Gräberfeld Lehrpfad. Hallstatti a felvonó hegyállomásán található a hallstatti lelőhelyeket bemutató tanösvény. Fél óra alatt bejárható.

FÜRDÉS

Csodás természeti környezetben kínál nyugodt fürdőzési lehetőséget, és gyönyörű kilátást Hallstattra a fürdősziget (Badeinsel Hallstatt), mely 10 perces sétával megközelíthető Hallstatt belvárosából. A mesterséges szigetet híd köti össze a szárazfölddel. A '60-as években létrehozott fürdősziget alapanyagául az alagútásás során kitermelt szikla szolgált. A szigeten található nagy játszótéren jól szórakoznak a gyerekek, míg szüleik úsznak vagy az árnyékban pihennek. A romantikára vágyóknak érdemes sötétedés után kilátogatni ide, és megcsodálni a milliónyi csillagot.

KERÉKPÁRRAL A TÓ KÖRÜL

A keleti parti kerékpárút Untersee településről indul, de Oberseeben és Obertraunban is becsatlakozhatunk. Állandó kísérőnkkel, a bárányfelhőket tükröző víztükörrel kerekezünk a tarka virágosládáktól pompázó ősi faházak és az égerliget mellett, ahonnan hűs, föld- és erdőillatú levegő árad a kerékpárút felé. A tóparton újra és újra kényelmes padok várják a pihenni vágyókat. Amíg a kerekezők pihennek, pisztrángokat is láthatnak a kristálytiszta tóban.

Hallstattban érdemes hosszabb pihenőt tartani, hogy korzózzunk a történelmi utcákon. A hallstatti tóparti kerékpárúton kerekezhetünk vissza a kiindulási pontra. Az út egy részét hajóval is le lehet rövidíteni Steeg (Bad Gosiern) felé.

KÖZLEKEDÉS-PARKOLÁS

Hallstatt elzártsága miatt sokáig csak lóháton vagy víziúton volt elérhető. Ma is hajójáratok közlekednek a tó partján, érintve Hallstatt több pontját is.

Az első útkapcsolat csak 1875-ben épült ki. 1966-ban megnyílt a települést melletti, azt tehermenetesítő alagút, melynek galériáiban parkolókat is kialakítottak. A galériát gyalogúttal kapcsolták a faluhoz.

A vasútállomást 1877. október 23-án adták át a településsel szemközt a Salzkammergut vasútvonal mentén. A vasútállomás és Hallstatt között hajójárat közlekedik.

Hallstatt ma már autómentes övezett: az autókat a város két végében található parkolókban kell hagyni! Parkolásra a településen 4 fizető parkoló van kijelölve (5 euró/óra). A férőhelyek kihasználtságát a digitális kijelzőkkel ellátott táblák mutatják. A város területét sorompóval védik, ahová csak időszakosan az ott lakók és árufeltöltés céljára lehet behajtani. A távolabbi parkolóból kisbusz szállítja be az autósokat a településre.

Fizető parkolók vannak még a már említett alagút galériáiban is.

A Salzbergwerk és a P2 jelű parkoló között siklóvasút közlekedik.

TÖMEGTURIZMUS

Nem lehet elhallgatni, hogy sajnos  napos időben több ezer látogató hömpölyög Hallstatt ódon utcáin. A nyári hónapokban az összesen 750 helyi lakosra többezer turista jut. A turisták száma azóta ugrott meg, mióta Kínában megépítették Hallstatt mását. A kínaiak érthető okokból élőben is meg akarják nézni Ausztria gyöngyszemét. A városka iránti érdeklődést fokozza egy dél-koreai szappanopera, a "Spring Waltz", amelyet Hallstattban és Bécsben forgattak.

A települést rendkívüli módon megterheli a buszáradat, ezért bevezették azt a rendszert, hogy csak előre megváltott belépővel, egy bizonyos időtartományban, és maximum két és fél órán keresztül tartózkodhatnak a területen a turistabuszok.

 

© Österreich Werbung, Fotograf: Popp Hackner, Weinhaeupl

Tartomány:Oberösterreich
Település:Hallstatt
Cím:4830 Hallstatt
GPS: 47° 32′ 14.71884″, 13° 36′ 32.98464″
Honlap: http://www.hallstatt.net

Régióválasztó

arrow_upward