» Ausztria

» Ausztria » Wien


Értékeld Te is:

A pompázatos bécsi barokk kastély ma Ausztria egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményének számít, amely az osztrák művészet remekeit mutatja be a középkortól a jelenkorig. Termeiben a világ legnagyobb Gustav Klimt-festménygyűjteménye, valamint Egon Schiele és Oskar Kokoschka mesterművei mellett, a francia impresszionizmus és a bécsi Biedermeier kiemelkedő alkotásai is helyet kaptak.


A csodás épületegyüttest és parkot Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciájaként építették 1714 és 1723 között.

A kastélyt J. L. von Hildebrandt tervezte. A herceg halála után Mária Terézia tulajdonába került a Belvedere kastély, aki a császári galériát helyezte el benne. A XIX. század végén Ferenc Ferdinánd trónörökös lakhelyeként szolgált az épület. Az ellene elkövetett merénylet után tört ki az első világháború.

A kastélyt Schuschnigg kancellár egészen az 1938-as Anschluss-ig reziedenciaként használta, és a Felső-Belvedere-ben írták alá a Magyarország számára meghatározó első és második bécsi döntést is, melynek értelmében a Felvidék egy része, ill. Székelyföld és Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz. 1955 májusában pedig itt írták alá az Ausztria függetlenségét és semlegességét garantáló államszerződést is.

A barokk palotacsoport két kastélyból áll (Alsó- és Felső-Belvedere), ahol mára az osztrák művészet remekei - a középkortól napjainkig - találtak otthonra.

A nagyobb kastély, FELSŐ BELVEDERE a "belvedere" szó jelentéséhez híven magaslaton épült, amelyről csodás kilátás nyílik az óvárosra. 1776-tól itt gyűjtötték össze a császári család műgyűjteményeit. A Felső-Belvedere termeiben az Osztrák Képtár XIX-XX. századi gyűjteményei láthatók, az osztrák művészet legjelentősebb alkotásait mutatja be a középkortól a barokkon át egészen a jelenkorig. Itt található a világ legnagyobb Gustav Klimt-festménygyűjteménye. Az állandó kiállítás fénypontja a Felső-Belvedere Képtárban Klimt "Csók" és "Judith" című alkotása. Nagy benyomást tesznek a látogatókra Schiele és Kokoschka mestermunkái, valamint a francia impresszionisták és a bécsi biedermeier legfőbb képviselői (Waldmüller, Amerling, Fendi) éppúgy, mint Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Hundertwasser és mások képei.

A késő gótika mesterművei, például a znaimi oltár, Michael Pacher, az idősebb Rueland Frueauf és Conrad Laib alkotásai szintén megtekinthetők, de jelen vannak a barokk művészet remekei is. Johann Michael Rottmayr, Daniel Gran és Paul Troger legfontosabb munkáin keresztül bepillanthatunk ennek a korszaknak a gazdagságába. Magával ragadóak a Franz Xaver Messerschmidt szobrász által megformált jellegzetes grimaszfejek.

Az ALSÓ BELVEDERÉBEN és az Orangerie-ben (Narancsház) Savoyai Jenő herceg lakószobáinak és dísztermeinek pompája nyűgözi le a látogatókat, például a Groteszk teremben, a Márványgalériában vagy az Arany szobában. Az Alsó-Belvedere és az Orangerie kiállítótermeiben impozáns időszaki kiállítások tekinthetők meg. Alsó-Belvedere épületében található az Osztrák Képtár Barokk Múzeuma. Az Orangerie a XV.-XVI. századi festmények és szobrok gyűjteménye.

19 éven aluli látogatóknak a belépés ingyenes.

BELVEDERE KASTÉLYPARK

Savoyai Jenő herceg az 1700-as évek környékén adott megbízást a barokk kert létrehozására, amely ma Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű parkjának számít (egész évben nyitva, ingyenes a belépés). Márciustól augusztusig a Felső-Belvedere 4000 alpesi növényfaj virágzásával kápráztatja el a látogatókat a világ legrégebbi Alpesi kertjében, amelyet Johann főherceg alapított 200 évvel ezelőtt. A közeli botanikus kertben hazai és egzotikus növények várják a vendégeket.

Alpesi kertek-kiállítás a Felső-Belvedere melletti parkban:
Nyitva: áprilistól júliusig 10.00 - 18.00-ig, rossz idő esetén zárva. Belépő: 3,20 euró/fő. 19 éven aluli látogatóknak a belépés ingyenes.

A "Babával a múzeumban" program keretében az Alsó-Belvederében minden hónap harmadik szerdáján 9.30-tól lehetőséget biztosítanak a 0-1 éves korú babák szüleinek, hogy nyugodt körülmények között tudják megnézni a múzeumot. A múzeumlátogatáshoz babahordozót ajánlanak. A múzeumban pelenkázóhelyiség és üvegmelegítő is rendelkezésre áll.

300 éves a Belvedere

A Belvedere 2023-ban ünnepli 300. születésnapját: 1723-ban, tíz évnyi építkezés után készült el a felső palota. Az épület 2022. december 2. és 2024. január 7. között egy nagyszabású különleges kiállítást szentel saját történetének. A Belvedere mint építészeti épületegyüttes és mint múzeum a hatalom és a reprezentáció terén is meghatározó szerepet játszott az idők folyamán: udvari ünnepségek díszleteként, időnként királyi rezidenciaként, valamint az 1955-ös osztrák államszerződés aláírásának helyszínéül is szolgált.

A múzeum most egy átfogó kiállítás keretén belül mutatja be az épület különféle célokkal történt használatát.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1030 Wien, Prinz-Eugen Straße 27
GPS: 48° 11′ 28.9801″, 16° 22′ 51.14183″
Honlap: http://www.belvedere.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward