» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egyedülálló gyöngyszem a manierista Hellbrunni kastély kiterjedt parkkal, a világszerte egyedülálló vízijátékok titokzatos, misztikus grottáival, a víz ereje mozgatta figurákkal, csalafinta szökőkutacskákkal.


Hellbrunn és környéke a kisebb olasz kastélyok, a "villa suburbana"-k mintájára épült, ezeknek általában az volt a rendeltetésük, hogy a városon kívüli kisebb kirándulásoknak adjanak úti célt.

Schloss Hellbrunn mit Wasserparterre, Salzburg
Hellbrunn kastély (c) Österreich Werbung/Schlossverwaltung Hellbrunn/Foto Sulzer

Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek hivatalba lépése után néhány hónappal, 1612-ben adott megbízást új tartományi székhely kialakítására a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus a híres dómépítő mestert, Santino Solarit kérte fel az áhított "Villa suburbana", azaz egyfajta nyári rezidencia megépítésére. Feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában, sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól. Salzburg városának déli peremén viszonylag rövid idő alatt elkészült a nagyszerű építészeti remekmű, a hatalmas parkkal és világszerte páratlan vízi játékkal díszített Hellbrunni Kastély, mely ma is a legpompásabb manierista építmények közé tartozik az Alpok vonulatától északra.

A közeli hegyekből érkező számtalan forrás vize pezsgő élettel töltötte meg egykor és most is az óriási parkot. A Hellbrunni Kastély világhírű látványosságai immár 400 éve a különleges Vízi Játékok - a bokrok és fák lombjai alatt rejtőzködő, vagy éppen a legváratlanabb pontokról előspriccelő vízsugarak.

A világhírű vízijátékok látogatói ma is ugyanazon tréfák részesei lehetnek. Hihetetlen, de a világhírű vízijátékok látogatói ma is ugyanazon tréfák részesei lehetnek szinte változatlan formában, mint amelyekkel Markus Sittikus hercegérsek mulattatta vendégeit egykor: titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják a látogatókat a kastély és a park minden szegletében. Fény és árnyék játéka, ijesztő és mulatságos jelenségek - az építő és tervező művészek fantáziája egyszerűen nem ismert határokat. Hellbrunn kastélyát igen ritkán használták érseki székhelyként: a díszes termek és a különleges vízi játékokkal tarkított, varázslatos kert a kezdetektől fogva ünnepségek, előadások, kulturális rendezvények helyszínéül szolgáltak.

A parkot 1730 körül átalakították, Franz Anton Danreiter udvari kertfelügyelő tervei alapján a "kor ízléséhez" igazították. A parkban található isten- és hősi alakokat ábrázoló szobrok a 17. sz. elejéről származnak.

A valamikori hellbrunni kőfejtőt Markus Sittikus színházzá alakíttatta, így jött létre a "Steintheater" (Kőszínház), Európa első szabadtéri színpada.

Ugyancsak Hellbrunnban áll a Waldems Kastély, amelyet a köznyelv "Monatsschlößchen" néven is emleget, mert rendkívül rövid idő, alig néhány hónap leforgása alatt épült 1615-ben Markus Sittikus érsek megrendelésére. Ma a salzburgi Carolino Augusteum Néprajzi Múzeumnak ad otthont. A hellbrunni kastélypark fölött, idilli környezetben díszelgő kis kastély a salzburgi népművészet különös keresztmetszetét tárja a látogatók elé. Termeiben népszokások és népi játékok elevenednek meg, a népi lakáskultúra, a népi gyógyászat és a környék jellegzetes népviseleteinek válogatott darabjai társaságában. A kastély mögötti kilátóhelyről elképesztően szép kilátás nyílik a környék hegyeire.

A kastély parkjában áll az a "A muzsika hangja" pavilon, amit a Leopoldskron kastélynál állítottak fel a forgatás céljaira. Itt forgatták Franz és Liesl szerelmi jelenetét, itt hangzott el a "I am 16 going on 17" c. dal.

Fitness Wundergarten – fitnesszparcours a kastélyparkban. A kastélyparkban egy hatalmas játszóteret is találunk!

Nyitva tartás 2019-ben:
vízijátékok, kastély, Néprajzi Múzeum
áprilisban, októberben és november 1-3-ig: 9-16.30-ig
májusban, júniusban, szeptemberben: 9-17.30-ig
júliusban, augusztusban: 9-18 óráig
júliusban és augusztusban esti vezetés is van: 19, 20, 21 órakor
Félóránként indul vezetés. A vezetés időtartama a vízijátékoknál kb. 40 perc, a kastélyban kb. 30 perc.

Belépődíjak 2019-ben:
vízijátékok vezetővel, kastély magnós kísérőszöveggel, Néprajzi Múzeum
felnőtteknek: 12,50 euró
gyerekeknek és tanulóknak (4-18 évesig): 5,50 euró
diákoknak: 8 euró
családoknak (2 felnőtt, 2 gyerek): 26,50 euró
A Salzburg kártya egyszeri ingyenes belépésre jogosít!
A parkok megtekintése ingyenes.

Kombinált jegy a Salzburgi Állatkertbe, a vízijátékokhoz, a kastélyba és a Néprajzi Múzeumba
felnőtteknek: 22,50 euró
gyerekeknek (4-14 évesig): 10,10 euró
családi belépő (2 felnőtt, 2 gyerek): 50 euró
A Salzburg kártya egyszeri ingyenes belépésre jogosít!

A kastély közelében található a salzburgi állatkert!

 


Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:5020 Salzburg, Fürstenweg 37
GPS: 47° 45′ 43.69104″, 13° 3′ 36.86364″
Honlap: http://www hellbrunn.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward