» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A reneszánsz vár hatalmas romjai 200 m-rel magasodnak az Ossiacher See fölé. A várban ragadozómadár röptetés és állatkert (Adler Arena) várja a látogatókat.


Landskron vára Ausztria egyik legimpozánsabb kastélykomplexuma, amely az Ossiachi-tó és Villach között fekszik, kilátással a Karawanken-hegységre. Meghódították az állatok: egyrészt a sasmenhelyen, másrészt a japán makákókkal. Így lett a várhegy az állatok hegye.

Landskron vára egy sziklavár, amely a Dráva menti Villach várostól északkeletre, az Ossiacher Tauern lábánál található. Egy sziklakúpon magasan, 135 méterrel a síkság felett magasodik. A vár sziklája már a Kr. e. 9. században lakott lehetett, amit olyan leletek bizonyítanak, mint például sírhalmok, feliratos kövek és kardok. Néhány relikvia ma a vár koronázótermében van befalazva.

Egykor az altöttingi bajor kolostor tulajdona volt

Karlmann király 878-ban kelt oklevele tanúsítja, hogy a birtokot a bajorországi Altötting kolostornak adományozta. 1028-ban Ozzi gróf új földesuraként jelenik meg a történelmi dokumentumokban. Később a Sternberg grófok érkeztek a hegyre, és várat építettek. Ezt viszont 1330-ban eladták az ortenburgi grófoknak.

Egy 1351. július 25-én kelt oklevélben szerepel először a "Landskron" név. 1355-ben a Habsburgok átvették a várszikla feletti uralmat, és 1392-ben a birtokot elzálogosították a Cilli grófoknak. Később a Stubenbergi urak, I. Maximilián császár és a Szent György Lovagrend következik tulajdonosként. 1542-ben a vár leégett, és mint romot Christoph Khevenhüller zu Aichberg, Karintia akkori kormányzója vásárolta meg. A család 1543-tól a "von Landskron" címet viselte. Bartholomeus utódai Landskronból örömpalotát csináltak. 1600 körül a reneszánsz egyik legpompásabb kastélya, az ország társadalmi központja, a Khevenhüller család ősi székhelye és egyúttal a protestáns hit központja volt.

Protestáns Bibliákat nyomtattak

"Bartlmä" a karintiai protestantizmus egyik vezetője volt; a kastély nyomdájában közel 16 000 protestáns Bibliát nyomtattak. A landskroni várat 1552-ben V. Károly császár is meglátogatta. Ekkor a várat kettős gyűrűsfal vette körül hét toronnyal, a főépület négyemeletes volt, magas vártoronnyal, és az épületegyüttest erős védőtornyokkal tovább erősítették.

1628-ban a várat elkobozták, és a protestáns nemességnek ki kellett vándorolnia. Dietrichstein gróf 1639-ben szerezte meg a kastélyt. 1812-ben egy villámcsapás után teljesen leégett. A történelmi kastélyt hagyták pusztulni.

Étterem és kávéház 1953-ban épült

Csak 1953-ban élesztette újjá a romokat Hans Maresch, aki kávéházat és éttermet épített rá. A részben újjáélesztett várkomplexum ma Karintia egyik legszebb kirándulóhelye, amely akár autóval is könnyen megközelíthető egy kiépített (fizetős) úton.

A látogatókat csodálatos kilátás várja a hatalmas Karawanken hegység masszívumára és a Júliai-Alpokra. Az Ossiach-tó, a Faak-tó, a Dráva folyó és Villach városa a helyi Dobratsch-heggyel szintén elég közelinek tűnik ahhoz, hogy a kastélyból megérinthessük.

A kastély sasarénává vált

Landskron várának történelmi maradványai 1983 óta lélegzetelállító ragadozómadár-bemutatók hátteréül és indítóállomásának szolgálnak. Mintegy 20 különböző madár, különösen sasok, keselyűk, sárkányok és uhuk figyelhetők meg szabad repülés közben, közvetlen közelről. Egy olyan ragadozómadár- és bagolyparkban élnek, amely Európában egyedülálló. Mivel az állatokat tapasztalt sólyomvadászok nevelik kézzel, a madarak hozzászoktak az emberekhez, így biztonságosan részt vehetnek a repülési bemutatókon. Az oktatási munka mellett az Adleraréna világszerte különböző programok partnereként a fajmegőrzéshez is hozzájárul.

Japánból származó makákók

Közvetlenül a Landskroni kastély alatt található Ausztria legnagyobb majomketrece. Mintegy négy hektár bekerített erdőterületen mintegy 170 japán makákó él úgy, mintha vadon élne, sem idomítva, sem szelídítve. Az állatkertet az állatgondozók társaságában lehet felfedezni, és közvetlen kapcsolatfelvételre is lehetőség van az egyáltalán nem félénk majmokkal. Az állatok megfigyelhetők intelligencia- és ügyességi gyakorlatokat is végeznek, valamint úsznak a fürdőző tóban. A majomhegy a Bécsi Egyetem hivatalos kirendeltsége. Kutatások folynak az egyes egyedek társas viselkedését befolyásoló tényezőkről. Az Affenberget a jövőben nemzetközi kutatóintézetté kívánják bővíteni.Tartomány:Karintia
Település:Landskron
Cím:9523 Landskron, Schlossbergweg 30.
GPS: 46° 38′ 32.58089″, 13° 53′ 48.40804″
Honlap: http://www.adlerarena.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward