» Franciaország

» Franciaország » Bourgogne-Franche-Comté » Burgundia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Beaune kórházmúzeuma érdekes betekintést enged a középkori betegápolásba és gyógyításba, amelyet ráadásul a kórház borászata finanszírozott.


A burgundiai városkát erősen megviselte az Anglia és Franciaország között dúló 100 éves háború (1337-1453), az átvonuló frontok és zsoldosseregek. A városba özönlöttek a hontalanok, szegények és sebesültek. Az emberek nyomorával szembesülve Nicolas Rolin (1376-1462), Burgundia hercegének kancellárja és felesége Guigone de Salins elhatározta, hogy létrehoz egy jótékony alapítványt. Még ebben az évben, 1443-ban elkezdték építeni a L'Hôtel-Dieu kórházat. Burgundia hercege, Philippe le Bon is felkarolta az intézményt és mentesítette az adók alól. A L'Hôtel-Dieu egyre híresebb lett, már Burgundia határain túl is, olyannyira hogy IV. Eugene pápa saját védőszárnyai alá vette a kórházat és felmentette a püspök befolyása alól, ezzel teljes szabadságot nyújtva. 1452. január 1-én fogadta a kórház az első beteget.

A kórház igazgatója, Nicolas Rolin a legenda szerint azért érezte szükségesnek az intézmény megalapítását, mert idős kort elérve ily módon igyekezett javítani túlvilági helyzetén, amely nem tűnt ígéretesnek korábbi politikai karrierje miatt, ugyanis nem mindig tiszta eszközökkel tett szert jelentős vagyonra. Az alapító okiratban így szól magáról: "Én, Nicholas Rolin csak a lelkiüdvömre gondolok. Mivel arra törekszem, hogy a földi javakat mennyei kincsekre cseréljem, megalapítok, felépítek és berendezek egy ispotályt."

Amikor 1452-ben a kórház megkezdi munkáját, hat nővér ápolja a betegeket. A működés első éveiben készül el a házirend és szabályzatgyűjtemény. 1658-ban, az ifjú XIV. Lajos biztosította a szükséges forrásokat ahhoz, hogy az egyes súlyosan fertőző betegségeket különválasztva tudják kezelni, illetve a férfiak és nők számára külön kórtermeket biztosítsanak.

Az 1971-ig kórházként működő beaune-i L'Hôtel-Dieu lett mintája sok, Európa más vidékein felállított ispotálynak. Az egyedi cserepeiről ismert épülete ma is látható Beaune belvárosában, ma már múzeumként funkcionál és Burgundia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Nem is csoda, mert már Nicolas Rolin is azt szerette volna, ha ez lenne Franciaország legszebb kórháza.

Az évszázadok során számos felújításra és bővítésre került sor, azonban az épület késő középkori megjelenése a mai napig megmaradt. A flamand gótikus épület kórterme egyben templomtér is, faboltozattal és oldalt a falba nyíló fülkékkel, amelyekben az ágyak állnak. A csarnokszerű terem végén oltár áll, amelynek belső tábláit Rogier van der Weyden flamand művész az Utolsó ítélet jeleneteivel díszítette, gazdagon festett alakjai aranyló háttér előtt tündökölnek. A betegágyakat a csarnok két hosszabb oldalán úgy helyezték el, hogy akár harminc fekvőbeteg is az oltárra vethette pillantását.

A kórházmúzeum nyitva álló termei közé tartozik a mosoda és a gyógyszertár is, a legjobb azonban a hatalmas tűzhellyel, nyárssal és rézedényekkel ellátott konyha.

A kórház híres pincészetének eredete szintén középkorba nyúlik vissza. A L'Hôtel-Dieu-ben meggyógyuló, módosabb beaune-i betegek úgy igyekeztek kifejezni a hálájukat a kórház iránt, hogy szőlőiket ajánlották fel annak fenntartóinak. A kórház vezetői az ily módon nyert ültetvényekből 1457-ben hozták létre a birtokot, amelynek bevételei jelentős részt vállaltak a kórház fenntartásából. 1457-ben érkezett az első adományként felajánlott 30 hektáros terület, míg az utolsó felajánlással 1997-ben 60 hektárra emelkedett.

Az ültetvények nagy része a Côte de Beaune és Côte de Nuits területein helyezkedik el és nagyrészt Premier Cru besorolást élvez. A minőség megőrzése érdekében a hozamot 30 hektoliterre korlátozták. A borokat minden évben új fahordókba fejtik és a Cuverie de Hospice-ban raktározzák. Egy év alatt nyolcszáz hordónyi bort készítenek, az itt tradicionális 228 literes pi?ce-ben érlelve. E hordók kerülnek önállóan eladásra a minden év novemberének harmadik vasárnapján tartott árverésen, melynek időpontja 1924 óta változatlan. Az aukció elnöke prominens személyiség, általában az európai királyi családok egy tagja. Az elnök 300 üveg bort kap, amit elsőként árvereznek el, a befolyt összeget az elnök által meghatározott jótékony szervezet kapja. A Hospices borait hordós tételenként árverezik el, a kikiáltási ár minden esetben 1000 frank. A vevők a kikiáltás után megtehetik ajánlataikat. Egy tétel árverése addig tart míg a két, az elnök által meggyújtott gyertya le nem égett, ez gondolkodási időt biztosít a vevőknek. Az árverés össznépi mulatsággal zárul a Bastion de Beaune középkori falai között.

Az eseményt 2005 óta a nemzetközi világ és a nagyközönség felé történő nyitás érdekében a Christie’s bonyolítja. Az eddigi legnagyobb forgalmat 2000-ben érték el, akkor ez 5,3 millió euróra rúgott. Egy átlagos évben 4,9-5 millió euróval számolnak a rendezők. A legmagasabb bevételt eddig egy olyan hordó érte el, amelyet 2010-ben jótékony céllal vásároltak meg 400.000 euróért.

A bor mellett Beaune a francia mustárgyártás egyik legfontosabb központja, Dijon és Meaux mellett. A 19. században már 30 mustárkészítő működött a városban.

Árak (2019):
Felnőtt: 8.50 Euró.
Gyerek (18 éves korig): 4 Euró.
10 éves kor alatt ingyenes.Tartomány:Bourgogne-Franche-Comté
Cím:Beaune
GPS: 47° 1′ 19.34875″, 4° 50′ 11.51905″
Honlap: http://www.hospices-de-beaune.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward