Ferragosto: Amikor Olaszország egész nap nyaral

2022. augusztus 11.

print Hetedhétország.hu

Ferragosto: Amikor Olaszország egész nap nyaral

Minden évben nyaralással és lakomákkal ünneplik meg az olaszok az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepét, a turisták kedvéért pedig még a múzeumok se zárnak be.

Egész Olaszország nyaral

Nagyboldogasszony (Ferragosto) ünnepe karácsony és húsvét után a legnagyobb vallási ünnepnek számít Olaszországban. A piros betűs ünnepet az olaszok a nyári vakáció jelképének is tartják: augusztus 15-re még az is kiveszi szabadságát, aki eddig nem tehette meg.

 

Minthogy augusztus közepe egyébként is a nagy nyaralások ideje, Ferragostókor a városok az idegenforgalmi központok kivételével szinte teljesen kiürülnek, s egész Olaszország áttelepül a tengerparti nyaralóhelyekre. Ilyenkor a tengerpartokra felé vezető autópályákon negyven-ötven kilométeres sorok állnak. Akik nem tehetik meg, hogy megszálljanak valamelyik üdülőhelyen - naponta ingáznak a legközelebbi tengerpartra, ezért itt ebben az időszakban van a legnagyobb tömeg.

Lakoma, lakoma hátán

Egyes városokban felvonulással, gyakran hatalmas vacsorákkal ünneplik meg, ez egy kitűnő apropó egy jó kiadós lakomához! Ferragosto idején mindenki folyamatosan vendégeskedik vagy vendégül lát. A felmérések szerint az olaszok huszonnégy százaléka a hagyományt követve vidéki piknikkel ünnepli Ferragostót, hét százalék étterembe megy. A Napsütötte Toszkána c. filmből is ismert Cortonában ekkor rendezik meg a Sagra della Bistecca-t, azaz a bifsztek ünnepét.

A Szent Egyed katolikus közösség Nagyboldogasszony napján Róma szegényeit várja hűsítő görögdinnyepartira. A római sajtó szerint a szolidaritási akció ezerötszáz rászorulónak segít, hogy az ünnepnapon ne legyenek egyedül.

Múzeumlátogatással is lehet ünnepelni

A kevés lakossal és turistákkal teli olasz városokban az ünnep ellenére az állami és önkormányzati múzeumok nem zárják be kapuikat. Több mint háromszáz múzeum várja a látogatókat meglepetésekkel.

Milánóban augusztus 15-én ingyenesek a múzeumok. Udinében a múzeumi belépőjegy mellé ingyen fagylalt jár. Rómában Nagyboldogasszony ünnepére a Diocletianus-fürdőkben őrzött ókori feliratgyűjtemény multimediális bemutatóval várja a látogatókat.

Az ünnep eredete

A Ferragosto eredete még az ókorból származik. Augustus ünnepét jelenti (Augustali vagy Feriae Augusti, ami annyit jelent, hogy augusztusi pihenés), melyet a császár Kr. e. 18-ban vezetett be. A római néphagyományban augusztus közepén tartották az aratásünnepet, a nyári mezőgazdasági munkák befejezését ülték meg. Ekkor az egész birodalomban lóversenyeket és más igavonó állatok közötti versenyt rendeztek. Egyes helyeken ez a hagyomány még ma is él, például az augusztus 16-án megrendezett sienai Palio is erre vezethető vissza.

A Ferragostót a katolikus egyház később a Mária Mennybemenetelének napjához, azaz 15-éhez igazította. Ennek megfelelően minden városban vallásos szertartásokat, sok helyen körmenetet tartanak.

(Címlapfotó: Cefalú/wikipedia)


Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban a 2022. augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.

A 60 milliós országban 22 millióan nyaralnak, több mint hetven százalékuk a tengerpartokon.

Augusztus közepe csúcsszezonnak számít, mivel ilyenkor még az egész évben nyitva tartó üzemek, hivatalok, rendelők is lehúzzák a redőnyt legalább egy hétre. Az augusztus 15-re eső Nagyboldogasszony napja a harmadik legnagyobb egyházi és állami ünnepként ismert a karácsony és a húsvét után.

Szombattól hétfőig a legmagasabb fokozatú, fekete színű közlekedési figyelmeztetés érvényes az olaszországi utakon a kiemelt forgalom miatt. Több mint 10 millió járművel számolnak a határszakaszokon és a tengerpartok felé tartó útvonalakon. Minden második olasz otthonán kívül tölti az ünnepet, amelyen hagyományosan családi találkozókat, kerti partikat, városon kívüli kirándulásokat tartanak.  

Kiemelt biztonsági ellenőrzés folyik a repülőtereken, kikötőkben és a vasútállomásokon, ahol csak péntek délután tizenötezer utast igazoltattak a rendőrök. Az idegenforgalmi kívánságlistákat vezető Puglia tartomány tengerpartjain négyszáz fővel erősítették a strandok felügyeletével megbízott katonák számát.

A CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint az augusztus 21-ig tartó hétre alig maradt üres szoba vagy napernyő. A 3 milliós Nápolyban a szállodai szobák nyolcvan százaléka foglalt, a közeli Amalfiban 98 százalékuk, a 3,7 millió lakosú Toszkánában a szobák 93 százaléka.

A Federalberghi szállodai szövetség információi szerint az adriai Jesolóban egy hét szállodai szoba ára két fő számára ezer és ötezer euró között mozog. "Magas a kereslet, nincs szükség kedvezményekre" - hangoztatta a Federalberghi elnöke, Bernabo Bocca. Megjegyezte, a hotelek nem törekednek teljes kihasználtságra, mivel a pandémia következményeként a személyzet több mint fele "hiányzik".

Bocca úgy vélte, az idei nyár a járvány előtti 2019-est idézi, de még nem sikerült elérni a három évvel ezelőtti szintet. Kivételként Capri szigetét említette, ahol az amerikai turisták visszatértével valóban teltház van. Hangsúlyozta, hogy a rendkívüli meleggel az őszi szezon is jó eredményeket ígér.

A legnagyobb légikikötő, a római Leonardo Da Vinci, ismertebb nevén a fiumucinói repülőtéren a hétvégén napi több mint 110 ezer érkező és induló utassal számolnak. Ez a három évvel ezelőtti 73 százalékát jelenti. Hiányoznak az orosz és a kínai látogatók.          

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a kánikulát heves viharok váltják, majd jövő héten újabb hőhullám érkezik.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play