» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az észak-franciaországi Arras harangtornya nyerte el a franciák tetszését, 2015-ben az év francia műemléke szavazáson.


A Place des Héros-n található városházát 1501-ben kezdték el építeni gótikus stílusban. A városháza miután készen lett 1517-ben, észrevették, hogy nincsen konyha, tanácsterem, portás és kevés a szoba, ezért újrakezdték a munkát és kibővítették. Ekkor került át a harangtorony bejárata az első emeletre. A város ezidőben még nem tartozott Franciaországhoz, hiszen csak 1659-ben a Pireneusi egyezmény keretében kapták meg ezt a területet, emiatt a városban sok épület flamand stílusú: a városháza háromszög alakú csipkés teteje. Az első francia épület Arras-ban csak 1701-ben épült.

A Hotel de Ville fölé magasodó 75 méter magas tornyot, a beffroi-t, 1463-1554 között emelték. Csúcsán Artois arany oroszlánja tartja zászlórúdon a napkorongot. Az 1. világháborúban szétlőtte a német tüzérség, a háborút követően újjáépítették ugyanúgy, ahogy azt a 16. századi mesterek megalkották. Ma az Unesco Világörökség része.

A városháza alagsorában egy hatalmas pincerendszer (Les Boves) húzódik. A középkorban kezdték kialakítani a lépcsőkkel, szűk átjárókkal összekötött termeket, amelyek bor tárolására és óvóhelyül szolgáltak. Az első világháborúban brit hadikórház volt a pincében. Az alagsorból indul a felvonó a beffroi kilátószintjére, gyalog 326 lépcső.

A Nord-Pas-de-Calais régióban található Arras 225 védett épületével Franciaország 7. legtöbb műemlékkel rendelkező városa holtversenyben Rouennel és Strasbourggal.Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Arras
GPS: 50° 17′ 27.7728″, 2° 46′ 37.99596″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward