» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Cathédrale Notre-Dame d'Amiens (a Világörökség része) a 13. századi klasszikus gótikus katedrálisok közt a legmagasabb. A katedrálisban őrzik Keresztelő Szent János levágott fejét.


A francia katedrális-gótika fejlődése az amiens-i székesegyház belső téralakításában, szerkezeti és formai megoldásában éri el csúcspontját.

A katedrális jelenleg a legnagyobb francia középkori templomépület.

A külső hosszúsága 145 méter, a belső 133,5 méter. A templom teljes magassága a padlótól a zárókőig 42,3 méter; az építéskor ez volt a világon a legnagyobb katedrális. A főhajó szélessége a pillérek között 12,15 méter, az oldalhajóé 6,07 méter. A torony magassága 112,7 méter. A kereszthajó hossza 62 méter, szélessége 29,3 méter. A katedrális területe 7700 négyzetméter, a térfogata 200 000 köbméter, ami megfelel a párizsi Notre-Dame kétszeresének.

A Mure Dieu-kapu (Isten Kapuja) szobrai közül 56 a 2,7 méteres magasságot is eléri. A kapu boltozatait ezenkívül 162 szoborcsoport díszíti, s az egész katedrálisban összesen több ezer szobor található.

 A katedrálisban őrzik Keresztelő Szent János levágott fejét. Keresztelő Szent János levágott fejét a negyedik keresztes hadjáratból hazatérő Wallon de Sarton hozta el Konstantinápolyból.

Az amiens-i katedrálist az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.


A Párizs-London-Brüsszel háromszög szívében fekvő Amiens egy kedves város, amely Franciaország 4. legzöldebb városa. Amiens az egyetlen olyan francia város, amely három UNESCO-örökségi listán is szerepel, és amelyet impozáns katedrálisa ural, és amely lenyűgöző építészeti és természeti örökségével ragyog. Amiens volt Jules Verne inspirációjának forrása, amikor 1871-ben itt telepedett le. A híres író nyomot hagyott a városon; hatása Amiens utcáinak minden szegletében látható.

Amiens egy nemzetközi kertfesztiválnak is otthont ad, amelyet az Európa legszebb városi parkjának választott híres Hortillonnages területén fedezhetünk fel. A Hortillonnages, egy 300 hektáros zöld paradicsom a város szívében, gyalogosan, kerékpárral, evezős csónakkal, kajakkal vagy akár evezőlovaglással is felfedezhető.

Ne hagyja ki a kihagyhatatlan Musée de Picardie-t, pattanjon biciklire, és induljon el az Amiens-i állatkertbe, a biológiai sokféleség igazi szigetére, ahol a veszélyeztetett fajokat a természet békéjében védik. Szálljon fel a kis turistavonatra vagy tegyen egy lovaskocsikázást: mindkettő Saint-Leu városrészen keresztül vezet, amely egy jellegzetes, színes házakkal tarkított történelmi negyed. Ideális hely arra, hogy megkóstoljon néhány helyi specialitást, például a "ficelle picarde"-t, vagy este megigyon egy italt a Somme folyó mentén található számos terasz egyikén.Tartomány:Hauts-de-France
Település:Amiens
GPS: 49° 53′ 39.01488″, 2° 17′ 44.50236″
Honlap: http://www.cathedrale-amiens.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward