» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ostiában remek, homokos strandok találhatók.


Ostia környéke Róma egyik legfontosabb, mégis könnyen elfeledett negyede.

A tengerparton, a Fiumicino repülőtéri várostól délre, a Tiberis torkolata mellett fekvő Ostia történelme egyidős magával a várossal. Ostia Antica, amely ma régészeti lelőhely, egykor Róma ókori kikötője volt. A város azonban több száz évig romokban hevert, egészen a 19. századig, amikor Rómát az Olasz Királyság új fővárosává tették. Mivel Róma lett a főváros, nyilvánvaló volt, hogy az egykor nagyszerű kikötő feltámasztására van szükség.

Ostia modern városrészét 1884-ben alapították. Ostia Antica maradványainak közelében található, miután a közeli, maláriával fertőzött mocsárvidéket visszaszerezték. Az első lakosok, akik Nuova Ostiában letelepedtek, parasztok voltak, akik az északi Romagna régió Ravenna városából érkeztek. A 20. században aztán az 1907-ben megnyitott Via Ostiense összekötötte Ostiát Róma központjával.

Később a környék a rómaiak kedvenc tengeri üdülőhelyévé vált, miután 1924-ben megnyitották a Róma-Ostia vasútvonalat. Ostia a fasizmus idején bővült a legnagyobb mértékben, mivel a kormány Róma első kapujának képzelte el. Ebben az időszakban épült egy másik út, a Via del Mare, a sétány és a vízi repülőtér mentén.

A környék azonban csak a 2. világháború után élte meg a turizmus igazi fellendülését. Ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a tengerpart mentén számos fürdőhely épült, ami tovább növelte a környék vonzerejét. Egy újabb út is épült, a Cristoforo Colombo sugárút, amely összekötötte Ostiát a római EUR negyeddel. A turizmus beáramlása nem tartott sokáig, mivel Ostia népszerűsége gyorsan csökkent a tenger szennyezettsége miatt, amely az 1970-es években vált nyilvánvalóvá. Ugyanebben az évtizedben, 1976-ban Ostiát hivatalosan is a római Comune X Municipio részévé tették.

Ma Ostia mintegy 230 000 embernek ad otthont. Ha önálló város lenne, akkor a 14. legnagyobb lenne az egész országban. Azonban, bár a helyiek a forró napokon a strandokra özönlenek, a környékre még mindig kevés turista érkezik. Bár a strandok minősége javult, még mindig nem sikerült olyan népszerűségre szert tennie, mint a háború utáni években. Tekintettel arra, hogy ez az egyik legközelebbi strand Rómához, Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjához, meglepőnek tűnik, hogy Ostia némileg feledésbe merült. Felmerül a kérdés, hogy miért, és bár ez biztosan nem lehet egyetlen dolognak köszönhető, a maffia befolyásának minden bizonnyal óriási szerepe van benne.

Kik azok a Spada?

Bár nem ők az egyetlen bűnszervezet Ostia környékén, az elmúlt évtizedben talán ők voltak a legerősebbek, miután egy másik bűnszervezet, a Fascians néven ismert szervezet szinte teljesen kiirtották őket. A Spada eredetileg Abruzzóból származik, és egy nagy szinti család, amely az 1950-es években érkezett Rómába. Az évek során folytatott nyomozások során kiderült, hogy a családfők a bűnszervezet vezetőiként is tevékenykednek. Köztudott, hogy védelmi pénzt zsarolnak ki a helyi kereskedőktől, megfélemlítenek más bűnözői csoportokat, és irányítják a közterületek elosztását.

Emellett a Spada több edzőtermet is irányít Nuova Ostiában, amelyeket a helyi fiatalok már régóta ingyenesen látogathatnak. Ez talán a legjobb példa arra, hogy a klán hogyan tartja fenn az ellenőrzést a helyi lakosság felett. Nuova Ostia egy nagyon hátrányos helyzetű, nagyrészt állami lakásokból álló negyed. A környéken élők közül sokaknak nincs munkájuk, és ezért nincs bevételi forrásuk. A Spada ezt kihasználva felajánlja, hogy segít a rászorulókon, gyakorlatilag az államot helyettesítve. A jótevők és a kínzók keverékévé váltak. Segítenek a rászorulókon, miközben erőszakosan és kíméletlenül végeznek azokkal, akik ellenállnak nekik.

A Spadák a Casamonica-klánhoz tartoznak, amely Lazio régió legerősebb és legbefolyásosabb bűnszervezete, amelynek becsült vagyona mintegy 90 millió euróra tehető. A Spada család mintegy tucatnyi tagját és szövetségeseit ítélték el 2016 óta. Ebbe beletartozik egy 2017-es incidens is, amikor Roberto Spada, a család egyik vezető tagja megtámadott egy újságírót, amiért az a Spadáknak a CasaPound nevű neofasiszta szervezethez fűződő kapcsolatairól kérdezett. Roberto Spadát 2021 januárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ki az a CasaPound?

A CasaPound egy neofasiszta mozgalom és egykori politikai párt, amelyet 2003-ban alapítottak. Az elmúlt néhány évben a nyomozók egyre szorosabb kapcsolatot észleltek a Spada család tagjai és a CasaPound között. A kapcsolat akkor kezdődött, amikor a CasaPound élelmiszercsomagokat kezdett osztogatni a legszegényebb városrészekben, például Nuova Ostiában, amit a Spada család már évek óta csinált. 

Roberto Spada még nyíltan támogatta Luca Marsellát, a CasaPound jelöltjét Ostia önkormányzati képviselőjelöltjét. Több újság szerint a szavazás napján a szavazóhelyiségeket a CasaPound aktivistái és a Spada család barátai töltötték meg. Nuova Ostiában a szavazatok több mint 20 százalékát kapták.

Mafia Capitale

Hogy pontosak legyünk, az egyetlen "igazi" maffiaszervezet az országban a Cosa Nostra Szicíliában, a 'Ndrangheta Calabriában és a Camorra Campaniában. Más bűnszervezetek nem tartoznak ugyanebbe a kategóriába, bár ezekhez a csoportokhoz hasonlóan működnek. Azonban 2015-ben Andrea Tassone, a Municipio X PD elnöke a Mafia Capitale nyomozásába keveredett, mivel szívességeket tett Salvatore Buzzinak, a csoport egyik főnökének.

A Mafia Capitale elleni nyomozást a római főügyész, Guiseppe Pignatone indította el, aki a főváros egyes politikusai és bűnszervezetek közötti korrupt kapcsolatok széles hálózatát tárta fel. A csoport bűnözői akcióinak középpontjában a közelmúltban Olaszországba áramló migránsok álltak, akik a helyzetet kihasználva közbeszerzési szerződéseket kaptak a migránsokat befogadó központok irányítására. Kapcsolataikat arra is felhasználták, hogy jövedelmező közbeszerzési szerződéseket szerezzenek, mielőtt elfogadják a fizetséget a nem megfelelő, vagy néha nem is létező szolgáltatásokért. A vizsgált személyek között van Gianni Alemanno volt polgármester, valamint Salvatore Buzzi és Massimo Carminati főnökök. Carminati a Nuclei Armati Rivoluzionari neofasiszta militáns szervezet és a Banda della Magliana egykori tagja.

A calabriai 'Ndrangheta maffiaszervezet tagjait is bíróság elé állították. Az Ostia volt elnöke is azok között volt, akiket 2014-ben letartóztattak, amikor 1200 oldalas elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ez az egyik egyetlen alkalom, amikor valódi maffia befolyást észleltek Ostia környékén.

A Mafia Capitale nyomozásának eseményei szolgáltak alapul a 2015-ös Suburra című filmhez és a 2017-es Suburra: Blood on Rome című Netflix-sorozathoz.

Jelen van a maffia Ostiában?

A városban még soha senkit nem ítéltek el maffia jellegű bűnszövetkezet miatt, de kaptak már büntetést maffiamódszerek alkalmazása miatt. Sokak szerint ez azt jelzi, hogy a félelem, a hallgatás és a megfélemlítés légköre alakult ki. Mindenki tudta, hogy kit kell tisztelnie, és milyen következményekkel jár, ha keresztbe tesz az illetékeseknek. Az utóbbi években gyakran történtek megfélemlítési és gyújtogatási támadások azok ellen, akik nem voltak hajlandóak kifizetni a védelmi pénzt, vagy akik más módon keresztbe tettek az uralkodó családnak.

Míg az utóbbi időben a Spada-klán uralkodott Ostiában, a város felett uralkodó bűnözői csoportok gyakran változtak az évek során. Ez a gyors váltakozás a különböző csoportok közötti összecsapásoknak, valamint számos prominens tag letartóztatásának az eredménye. Az elmúlt évtized elején a Banda della Magliana örökösei, a legnagyobb és legerősebb bűnszervezet, amely a várost irányította, és amelynek befolyása különösen erős volt a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején, uralták Ostiát. Befolyásuk azonban csökkent, különösen azután, hogy két tagjukat, Francesco "Sorcanera" Antoninit és Giovanni "Baficchio" Galleonit 2011-ben fényes nappal, Ostia központjában egy rajtaütésben megölték.

Antonini és Galleoni meggyilkolása a 2000-es évek elején kezdődött, a város feletti hatalomért folytatott küzdelem leghevesebb szakaszának végét jelentette. A Banda della Magliana után Triassiék vették át a hatalmat a város felett, őket követték a fasciánusok, akiket 2013-ban súlyos letartóztatások sorozata sújtott. Aztán végül elérkeztünk a Spadákhoz, akik a legutóbbiak, akik átvették a hatalmat. A hivatalos vizsgálatok azt mutatják, hogy 2013-ban emelkedtek jelentős hatalomra, nagyjából akkor, amikor a Fascians megbukott. Miután azonban országos hírnevük csúcsára értek, úgy tűnik, hogy a család hatalma lefelé ívelő szakaszba lépett.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Roberto Spada-ügy és a 2018 januárjában, az "Eclipse" művelet során végrehajtott 32 letartóztatás során rájuk irányult a figyelem. A kérdés tehát az, hogy meddig fog tartani Spadáék hatalma, és amikor elkerülhetetlenül elbuknak, mint oly sokan mások előttük, ki veszi át a helyüket? Egy dolog azonban biztos, bárki is kerüljön legközelebb hatalomra, Ostia döntő szerepet fog játszani a város feletti hatalomért folytatott licitben. A tengerparti városrész, amelyet a hatóságok látszólag magukra hagytak, már régóta a város feletti hatalomért folytatott harc középpontjában áll.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Ostia
GPS: 41° 43′ 57.36432″, 12° 16′ 42.44016″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward