» Csehország

» Csehország » Libereci kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Liberec, a Jizera-hegység lábánál fekvő város a Ještěd heggyel különösen népszerű a síelők körében.


A hideg évszakban sok vendég érkezik Liberecbe a téli vakációra. A téli szezonban átlagosan 2,12 centiméter hó esik itt, januárban akár nyolc centiméter is lehet a szokásos. A közeli Jizera-hegység, a Ještěd-gerinc, a Luszti-hegység és a Krkonoše-hegység ideális feltételeket kínál a téli sportokhoz. A síelésre és snowboardozásra alkalmas lejtők, de sífutópályák és a hosszú téli túrákhoz vezető ösvények is bőségesen megtalálhatók itt.

Nyáron és télen egyaránt népszerű turistamágnes a futurisztikus megjelenésű Ještěd TV-torony, amely az 1960-as években épült. A mintegy száz méter magas torony építészeti ékszernek számít, és az egész régió nevezetessége; a toronyban egy szálloda és egy étterem található. 

Ez a szokatlan formájú rádiótorony és szálloda uralja a város látképét, és éjszaka megvilágítva lenyűgöző látványt nyújt. Sötétséggel körülvéve úgy néz ki, mint egy titokzatos űrhajó, amely a város és alatta lévő lakói fölött lebeg.

Az 1973-ban elkészült hiperboloid tornyot Karel Hubáček tervezte, amivel a Nemzetközi Építészszövetség Perret-díjat kapott. Úttörő építési technikákra volt szükség annak biztosítására, hogy a torony ellenálljon a szélsőséges időjárási viszonyoknak és a nagy szélnek.

A kilátás az egyik leglélegzetelállítóbb az egész Cseh Köztársaságban, amely Németország és Lengyelország egyes részeire, valamint Csehország nagy részére néz.

A hegycsúcs és a torony több túraútvonalon, autóval vagy felvonóval érhető el Liberec városából. 

Ferdinand Porsche múzeum

Felújították és múzeummá alakították át Ferdinand Porsche, a legendás német autótervező és a híres autógyár alapítójának szülőházát az észak-csehországi Vratislavice nad Nisouban. 

Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban - 2013-2014-ben - a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, de azt Porsche náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.

Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában. Néhány éve erre emlékezve alakítottak ki egy tárlatot a helyi kultúrházban, ahol három régi Porsche autó is látható volt, ami sokakat vonzott. A falu ma döntően cseh nemzetiségű lakosságát azonban a Porsche-kiállítás nagyon megosztotta, ezért az önkormányzat jobbnak látta bezárni. A helyi lakosok többségének akkori véleménye szerint Ferdinand Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja és a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt. A háború után egy ideig vizsgálati fogságban volt, de végül nem ítélték el háborús bűnösként.

A Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. századvégi állapotra emlékeztetve felújíttatta. A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktábla van elhelyezve, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.

A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a 2. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.

Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.

Botanikus kert

Az 1895-ben megnyílt Liberec kert Csehország legrégebbi, a nagyközönség előtt is nyitva álló botanikus kertje.

A botanikus kertben megtalálható a világ legnagyobb és egyben legbüdösebb virágjának számító titángyökér (Amorphophallus titanum). A gigantikus virág átmérője a két métert is elérheti. A Nyugat-Szumátra vidékéről
származó növény a vadonban mára a kihalás szélére került.

A titángyökér nagyon ritkán virágzik, ezért minden alkalommal hatalmas szenzációként ünneplik a botanikus kertekben. Az elmúlt években Európában a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertben, a németországi Bonn városában és a belgiumi Meise-ban virágzott.

A libereci példány egy Németországból kapott magból fejlődött ki. A kinyílt virág rövid életű, mindössze három
napig lehet csodálni. Virágzásakor a növény erős dögszagot áraszt, hogy ezzel csábítsa magához az éjszakai dögevő rovarokat, amelyek a beporzás munkáját végzik.

Jested-hegy

Liberec városa fölé, a 1012 méteres Jested-hegyre vezető drótkötélpálya 1933 óta népszerű turisztikai látványosság, Tartomány:Libereci kerület
Cím:Liberec
GPS: 50° 46′ 12.95328″, 15° 3′ 30.22092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward