» Egyiptom

» Egyiptom » Vörös-tenger


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mi teszi Marsa Alamot különlegessé? Marsa Alam víz alatti világát gyakran hasonlítják a Maldív-szigetekhez vagy a Seychelle-szigetekhez.


A Vörös-tenger mindig is a búvárkodás, a sznorkelezés és a tengerparti nyaralás álomcélpontja volt.Marsa Alam Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye, strandjai ragyogó aranyszínűek, az ég élénk kék, a víz ragyogó türkizkék.

Nem egészen 2000 ember él Marsa Alamban, az egykori halászfaluban, Egyiptom déli részén. Halászként, földművesként és a környéken még meglévő néhány bányában dolgoznak, mivel Marsa Alamban évezredek óta bányászattal foglalkoznak.

A kis falu azonban megváltozott. Ahol egykor csak egy maroknyi alacsony kőkunyhó állt, ma már szállodák, éttermek vannak - és utazók, akik rájöttek, hogy az egyiptomi nyaralásnak nem feltétlenül kell a hurghadai és sarm-es-sejki tömegturizmushoz vezetnie.

Marsa Alam az elmúlt két évtizedben bennfentes tipp lett: a Hurghadától mintegy 275 kilométerre délre fekvő egykori halászfalu új üdülési slágernek számít. Ennek oka, hogy Marsa Alamot kilométernyi homokos tengerpart és számtalan korallzátony veszi körül. Ideális feltételek az úszáshoz, a búvárkodáshoz és a sznorkelezéshez. Az itteni szállodák és üdülőhelyek nemcsak viszonylag újak, de sokuk saját privát zátonyokkal is büszkélkedhet.

Azok, akik szeretnek a víz alatt lenni, érintetlen zátonyokat találnak izgalmas víz alatti világgal, amelyek nincsenek túlzsúfolva. A szakértők a változatos víz alatti világot a Maldív-szigetekhez és a Seychelle-szigetekhez hasonlítják. A régióban mintegy 240 különböző koralltípus és több mint 100 halfaj található!

Ha szerencsés vagy, Marsa Alamban a lamantinfélék családjába tartozó dugongot is felfedezhetsz.

Marsa Alam nemcsak gyönyörű strandjaival és lenyűgöző víz alatti világával varázsolja el a látogatókat, hanem a sivataghoz való közelségével és a régió történelmével is, amely a fáraók koráig nyúlik vissza. Marsa Alam környéke már az őskorban is lakott volt. Ősi sziklarajzok tanúskodnak erről a hosszú múltról.

Ma Marsa Alamból egynapos kirándulást tehetsz Edfuba és tovább Kom Ombóba, és az edfui Hórusz-templom megtekintésével visszautazhat az időben. Ez az i. e. 237-ben épült, és Egyiptom egyik legjobban megőrzött temploma!

Vagy továbbmehetsz az ősi El-Kanaisz településre. Marsa Alamtól mintegy 170 kilométerre nyugatra és Edfutól 50 kilométerre keletre az egyiptomiak egykor megálltak az el-Barrāmīya aranybányák felé vezető úton. I. Szétosz király ezért itt kutat építtetett és sziklatemplomot emeltetett. Ez az ókori egyiptomi kútállomás ma is különleges látványosság.

 

Marsa Alam déli részén megtapasztalhatod a teljes sivatagi érzést és a homoktengert. A Wadi el Gemal Nemzeti Park, amely egyike Egyiptom három nemzeti parkjának, mindössze körülbelül 50 kilométerre található. A név lefordítva azt jelenti, hogy "tevék völgye", de sok más állat is él itt: vadmajmok és számos madárfaj, valamint lamantinok, tengeri teknősök és számtalan halfaj.

 

A sivatag közepén egy másik különlegességet is felfedezhetsz: Marsa Alam történelmi smaragdbányáit, az egyik leghíresebb bányakomplexumot az ókori egyiptomiak idejéből. A legenda szerint Kleopátra rajongott a smaragdokért.Tartomány:Vörös-tenger
Cím:Marsa Alam
GPS: 25° 4′ 11.9712″, 34° 53′ 37.7412″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward