Graz adventi vásárai

2023. november 10.

print Hetedhétország.hu

Graz adventi vásárai

Graz óvárosában 2023. november 18-tól december 24-ig összesen 14 adventi és karácsonyi vásár csábít időzésre, kényelmesen gyalogútra egymástól.





Az összes vásárnak megvan a saját maga hangulata és tematikája, kezdve a Schlossbergen található Aufsteirern adventi vásártól, a Főtéren található karácsonyi vásárig, a Tummelplatzi vásártól a Joanneum-negyedben található „Érzékek ünnepéig”, amely középpontjában a stájer kézművesek termékei állnak.

Több mint 25 ezer fény világítja meg a karácsonyfát Graz főterén 2023. december 2-tól. Az Ausseerlandból származó 29 méter magas lucfenyőt már felállították. A karácsonyi vásárok és a fények már november közepétől a helyükön vannak.

November 18-tól több mint egy tucat karácsonyi piac nyitja meg kapuit, november 16-tól több mint 60 utcában és téren lesz ünnepi díszkivilágítás, a Landhaus udvarán jégjászol, és számos elmélkedő koncertet tartanak az “Advent Grazban” alkalmából a stájer fővárosban.

Az „adventi örökzöldek” természetesen idén sem hiányozhatnak a kínálatból: a grazi Városháza óriási adventi naptára, a kereken 50 tonna kristálytiszta jégből faragott jégbetlehem, valamint a karácsonyi dalok hivatala is várja majd az érdeklődőket. Emellett az adventi sétavonatról sem kell lemondaniuk a vendégeknek, amely az egyes karácsonyi vásárok között közlekedik, és igazi áldásnak számít, ha a karácsonyi ajándékok vásárlása és a finomságok kóstolása közben elfáradnánk.

Az egész adventi időszakban változatos programkínálat gondoskodik az ünnepre történő megfelelő ráhangolódásról: adventi énekek, egyházi koncertek, regionális kórusok és zenei csoportok, adventi körséták, az „Advent hosszú éjszakája” és további hasonló kikapcsolódási lehetőségek várják advent idején a Grazba látogatókat. 


Karácsonyi vásár a Schlossbergen  

Karácsonyi vásár a főtéren, kézműves vásár a Mehlplatzon és a Färberplatzon, adventi vásár a harangjátékok terén, jótékonysági adventi vásár az Eisernen téren, az érzékek ünnepe a Joanneum negyedben, piac a Tummelplatzon, „WonderLEND” – advent a Mura parti elővárosban” és „Aufsteirern karácsonyi vásár” a Schlossbergen.

Graz ideális választás adventkor a gyermekes családoknak is: a Főtéren tartott adventi vásáron minden vasárnap változatos programokkal várják a családokat. A kis Neutorgasséban tartott gyermekadvent alkalmával olyan attrakciók várják a legkisebbeket, mint a nosztalgia óriáskerék, a körhinta, vagy a mesevonat. Emellett a Karmelitaplatzon található téli gyermekvilág is különleges élményeket kínál, például egy korcsolyapályát, valamint egy izgalmas barkácsműhelyt és szórakoztató programok egész sorát.


Graz, Jégből készült betlehemi jászol, Gert J. Hödl Eiskrippe
MTI Fotó: Balaton József

A környezetbarát bevásárlás érdekében az adventi szombatokon Grazban az óvárosban ingyenes a tömegközlekedés, ráadásul a Schlossbergre vezető siklót is ingyenesen lehet használni!


Graz, Adventi fényfestés a grazi városháza homlokzatán
MTI Fotó: Balaton József


Az adventi hetek évek óta több millió látogatót vonzanak Graz belvárosába: a csúcsnapokon mintegy 90 000 látogatót számolnak – több mint kétszer annyit, mint a többi téli hónapokban.

A sok látogató a vendégéjszakák számában is megmutatkozik, amely decemberben 90 000 és 100 000 között mozog. Ezek tíz százaléka külföldről érkezik. Németországból, Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról és Olaszországból érkeznek látogatók, hogy megismerjék az advent varázsát.

Karácsonyi ajándékok az Alpokból a Hetedhétshopban


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play