Graz adventi vásárai

2018. szeptember 1.

print Hetedhétország.hu

Graz adventi vásárai

Graz óvárosában 2018. november 23-tól december 24-ig összesen 14 adventi és karácsonyi vásár csábít időzésre, kényelmesen gyalogútra egymástól.

Az összes vásárnak megvan a saját maga hangulata és tematikája, kezdve a Schlossbergen található Aufsteirern adventi vásártól, a Főtéren található karácsonyi vásárig, a Tummelplatzi vásártól a Joanneum-negyedben található „Érzékek ünnepéig”, amely középpontjában a stájer kézművesek termékei állnak.

Az „adventi örökzöldek” természetesen idén sem hiányozhatnak a kínálatból: a grazi Városháza óriási adventi naptára, a kereken 50 tonna kristálytiszta jégbőlfaragott jégbetlehem, valamint a karácsonyi dalok hivatala is várja majd az érdeklődőket. Emellett az adventi sétavonatról sem kell lemondaniuk a vendégeknek, amely az egyes karácsonyi vásárok között közlekedik, és igazi áldásnak számít, ha a karácsonyi ajándékok vásárlása és a finomságok kóstolása közben elfáradnánk.

Az egész adventi időszakban változatos programkínálat gondoskodik az ünnepre történő megfelelő ráhangolódásról: adventi énekek, egyházi koncertek, regionális kórusok és zenei csoportok, adventi körséták, krampusz- és maskarás felvonulások (krampuszfutás december 3-án), az „Advent hosszú éjszakája” és további hasonló kikapcsolódási lehetőségek várják advent idején a Grazba látogatókat. 


Karácsonyi vásár a Schlossbergen  

Karácsonyi vásár a főtéren, kézműves vásár a Mehlplatzon és a Färberplatzon, adventi vásár a harangjátékok terén, jótékonysági adventi vásár az Eisernen téren, az érzékek ünnepe a Joanneum negyedben, piac a Tummelplatzon, „WonderLEND” – advent a Mura parti elővárosban” és „Aufsteirern karácsonyi vásár” a Schlossbergen.

Graz ideális választás adventkor a gyermekes családoknak is: a Főtéren tartott adventi vásáron minden vasárnap változatos programokkal várják a családokat. A kis Neutorgasséban tartott gyermekadvent alkalmával olyan attrakciók várják a legkisebbeket, mint a nosztalgia óriáskerék, a körhinta, vagy a mesevonat. Emellett a Karmelitaplatzon található téli gyermekvilág is különleges élményeket kínál, például egy korcsolyapályát, valamint egy izgalmas barkácsműhelyt és szórakoztató programok egész sorát.


Graz, Jégből készült betlehemi jászol, Gert J. Hödl Eiskrippe
MTI Fotó: Balaton József

A környezetbarát bevásárlás érdekében az adventi szombatokon Grazban az óvárosban ingyenes a tömegközlekedés, ráadásul a Schlossbergre vezető siklót is ingyenesen lehet használni!


Graz, Adventi fényfestés a grazi városháza homlokzatán
MTI Fotó: Balaton József