Idén ennyivel drágább Bécsben a karácsonyi vásár

2023. november 10.

print Hetedhétország.hu

Idén ennyivel drágább Bécsben a karácsonyi vásár

Kiderült, az infláció ezeken sem áll meg, a látogatók idén magasabb árakra számíthatnak.A hétvégén nyitnak meg az első adventi vásárok Bécsben. Kiderült, az infláció ezeken sem áll meg. A 14 vásáron látogatók idén magasabb árakra számíthatnak a puncsért, forralt borért és egyéb finomságért.

Az üzemeltetők szerint az infláció miatt 7-8 százalékkal emelkednek az árak az Altes AKH, a Stephansplatz, a Maria-Theresien-Platz és a Belvedere adventi vásárokon. A Häferl bögre betét idén 5 euró. Egyszerűen magasabbak az üzemeltetési költségek, például a kunyhók felállítása és a mosósorok, ráadásul a kunyhók vandalizmusa is megnőtt az elmúlt években, ami további költségeket okoz.

A Schönbrunni kastély előtti adventi vásáron a puncs és a forralt bor ára 50 centtel emelkedett az előző évhez képest. A narancsos puncs vagy forralt bor idén 5 euróba kerül, a bogyós bólé pedig 5,50 euróba. Átlagosan hat-tizenkét százalékkal emelkednek az árak. A bögre kauciója változatlanul 4 euró maradt.

A Spittelbergen a "Häferlpfand" szintén változatlanul 2 euró marad, bár a szervezők szerint "mérsékelt árkorrekciók" vannak. Kivéve az "alappuncsot", amely változatlanul 4,20 euró marad. A gyermekpuncs árát idén szándékosan 70 centtel, 2,20 euróra csökkentették, hogy "az inflációval nehezebben küszködő szülők is tudjanak vásárolni valamit a gyermekeiknek". 

A város legnagyobb adventi vásárán, a Rathausplatz téren megrendezett Christkindlmarkton a Häferlpfand idén négy euró helyett 5 euró lesz. Az emelést itt is a takarítás és a beszerzés magasabb költségeivel magyarázzák.

A Stadt Wien Marketing szervezőként "árjavaslatokat" ad ki a standok üzemeltetőinek az italokra vonatkozóan. Bár ezek nem változtak az előző évhez képest, nem valószínű, hogy a standüzemek nem adják tovább az inflációt. Hogy a város legnagyobb karácsonyi vásárának árai hogyan alakulnak majd, az legkésőbb a november 10-i megnyitón kiderül.

(Címlapfotó: Graben adventkor (c) Österreich Werbung/Harald Eisenberger)

Karácsonyi ajándékok az Alpokból a Hetedhétshopban


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play