» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mantova reneszánsz óvárosa a Világörökség része.


Mantova festői városa az észak-olaszországi Lombardiában található. Mantovát három mesterséges tó, a Lago Superiore, a Lago di Mezzo, a Lago Inferiore és a Lago Paiolo veszi körül. Mindegyiket a Mincio folyó táplálja. Verona, Bologna és a Garda-tó mindössze egy órányi autóútra van.

Bár az UNESCO 2008-ban Mantovát a világörökség részévé nyilvánította, a mintegy 30 kilométerre fekvő Sabbioneta várossal együtt a turisták körében inkább bennfentes tippnek számítanak. Mantova lenyűgöző városképét középkori, neoklasszikus és reneszánsz épületek alkotják. A változatos épületek a Gonzaga család uralkodásának idejéből (14-18. század) származnak, amely többek között a mantovai hercegi palotát, a Palazzo Ducale-t építtette. Az épületegyüttes közel 35 000 négyzetméteren terül el. 500 freskókkal díszített termét olyan művészek tervezték, mint Giulio Romano, Raffaello és Mantegna.

Mantovában az élet különösen Mantova piactere, a Piazza delle Erbe körül, valamint a város központjában lévő sikátorokban zajlik. Mindenképpen keresse az éttermek étlapján a tortelli nevű regionális specialitást (sütőtökkel töltött és amarettóval megöntözött gombócok)!

Palazzo Ducale hercegi palota

A Camera degli Sposi, Mantova legnagyobb látványossága, az észak-olasz reneszánsz abszolút remekműve. Andrea Mantegna festette, aki kilenc éven át, 1465 és 1474 között dolgozott rajta.

Az akkoriban Mantova nagyhatalmú uralkodója, Ludovico Gonzaga megbízásából készült, a Menyasszonyi terem a mantovai Palazzo Ducale belsejében, a San Giorgio-kastély egyik tornyában található. Célja, hogy lenyűgözze, sőt talán meg is félemlítse a látogatót.

Neve ellenére Mantegna Camera degli Sposi című alkotása sosem az ifjú házasok hálószobájának készült, hanem inkább tárgyalóteremnek, ahol a fontos vendégeket fogadták.

A díszítések valóban a Gonzaga dicsőítésére szolgálnak. A falakon az udvari életből vett jelenetek láthatók. Az "Udvari jelenet" című képen, amely a Gonzagák családi portréja, Ludovico ül, és egy dokumentumot vitat meg a titkárával; a "Találkozó jelenet" című képen Ludovico a családjával van körülvéve, amikor híreket kap fia, Francesco bíborosi kinevezéséről.

Minden szereplő hűen van ábrázolva; Ludovico, felesége Barbara és gyermekei könnyen felismerhetők. A kor más fontos személyiségei, akikkel a Gonzaga politikai kapcsolatokat ápolt, szintén ábrázolva vannak, valamint mitológiai témák és római császárok portréi, amelyek célja, hogy a szemlélő számára közvetítsék a Mantova felett négy évszázadon át uralkodó Gonzaga család tekintélyét és hatalmát.

A legmegdöbbentőbb hatás azonban akkor éri az embert, amikor felnéz: Mantegna a mennyezet áttörésének illúzióját teremtette meg, és a néző egy oculuson keresztül szemlélheti a kék eget, amely felett putti és női alakok állnak.

A legjobb megfigyelési pont, ahonnan mindezt szemügyre vehetjük, a terem közepe.

Palazzo del Te

Páratlan reneszánsz palotát Federico II Gonzaga, Mantova őrgrófja által 1525-35 között építtetette. Ma kiállításokat rendeznek benne.

A mantovai Palazzo Te, amelyet II. Federico di Gonzaga mantovai herceg megbízásából szerelmének, Isabella Boschettinek építtetett, a manierizmus (késő reneszánsz stílus) remekműve, Giulio Romano építész és festőművész alkotása. 

Az 1524 és 1534 között épült Palazzo Te egy pompás külvárosi villa volt, amelyet a mantovai uralkodó, a Gonzaga-udvar otium (szabadidő) és partik számára szántak.

A Palazzo Te elnevezés annak köszönhető, hogy az épületet egy Tejeto nevű szigeten emelték, talán a latin tilietum, hársfákkal borított hely szóból; ezt aztán "te"-re rövidítették. Ez a Mincio folyó által körülvett szigetecske a 15. században a Gonzaga család istállóinak adott otthont. Fő rezidenciájuk a híres Palazzo Ducale volt, Mantova másik kihagyhatatlan látnivalója, a történelmi városközpontban. 

A hatalmas épület egy római domus által ihletett négyzetes udvari elrendezésű, mind a négy oldalán négy bejárattal. Úgy néz ki, mint egy alacsony és masszív tömb. A Sala di Amore e Psiche (Ámor és Psyche terme) a palota egyik legpazarabb terme. Egy freskóciklus található benne, amely Ámor és Psyche történetét ábrázolja, és amely II. Federico magánügyeit idézi fel, nevezetesen az Isabella Boschetti iránti tiltott szerelmét, valamint az anyjával, Isabella d'Estével való konfliktust, aki ellenezte ezt a kapcsolatot, ahogy Vénusz is ellenzi az Erósz és Psyche közötti kapcsolatot. A szobát ebédlőnek használták.

A Palazzo Te legimpozánsabb terme a freskókkal díszített Sala dei Giganti (Az óriások terme). Ez a legnagyobb terem, négyzet alaprajzú, kupolás mennyezetű. A kupolában Zeuszt ábrázolják, amint egy villámsugárral legyőzi az óriásokat; az óriások a padlóról indulva foglalják el a falakat, miközben megpróbálnak feljutni az Olümposzra. A legmeglepőbb az, hogy a festmény teljesen elfoglalja az összes rendelkezésre álló felületet: egyetlen freskó, amely a nézőt a festményen elbeszélt esemény középpontjába helyezi, így a néző úgy érzi, mintha az Óriások csoportjának tagja, Zeusz haragjának áldozata lenne.

A Palazzo Te egy része ma a Polgári Múzeumnak ad otthont, néhány állandó gyűjteménnyel, amelyek között a Gonzagák tulajdonában lévő érmék, érmek és súlyok találhatók.  

Biblioteca Teresiana

Mária Terézia császárnő könyvtára Mantovában. A mintegy negyvenezer antik könyvet tartalmazó könyvtárat Mária Terézia ajándékozta Mantovának, 1780. március 30-án avatták fel. (részletek)

Vergilius

Az Aeneis szerzője az egykor a mai Mantova területén levő Andes városában született i.e.  70-ben. Egy görögországi útról hazafele tartva, Brindisiben hunyt el, ie. 19-ben. Vergiliust a Nápollyal szomszédos Posillipóban temették el, sírja ma is látható. Mantovában már 1190-ben tábla állt Vergilius emlékére.

"Valdarói szerelmesek"

Az összefonódó két emberi csontvázat 2007-ben fedezték fel a Mantova melletti Valdaro nevű apró faluban feltárt ókori temetkezési helyen. Az újkőkorszak idejéből származó csontvázak arccal egymásnak, karjaikkal és lábaikkal szorosan összefonódva feküdtek sírjukban. "Valdaró szerelmesei" 18 és 20 év közötti fiatalok - egy fiú és egy lány - voltak. A szerelmesek a mantovai Régészeti Múzeumban tekinthetők meg. (részletek)

Kerékpárral Mantovában

Autó helyett a kizárólagos kerékpáros közlekedésre akar átállni Mantova városa. Mantovánál nem találni laposabb olasz várost és kerékpárral tíz perc alatt keresztül lehet hajtani. A szmogtól fojtogatott Pó-alföldi városban Amszterdamot utánozva az egész város kétkerékre akar váltani. Összesen harminc kerékpárúttal akarják lefedni a város egész területét.

Rigoletto

Verdi operája Mantovában játszódik. A helyiek szerint Rigoletto a mai Sordello téren élt, abban az épületben, mely most és a XVI. században játszódó opera idején is a székesegyház papjainak otthonaként működött.

Rómeó és Júlia

Rómeó száműzetésbe Mantovába utazik.Tartomány:Lombardia
Cím:Mantova
GPS: 45° 9′ 23.10048″, 10° 47′ 28.95036″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward