» Olaszország

» Olaszország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A La Befana, amely a január 6-i Epifánia ünnepével esik egybe, Olaszországban munkaszüneti nap.


Az Epifánia nemzeti ünnep Olaszország-szerte, a közhivatalok zárva tartanak, és a karácsonyi szezon hivatalos végét jelzi.

A bibliai hagyomány szerint az Epifánia (Vízkereszt)ünnepe az, amikor a három bölcs megérkezik Betlehembe, ajándékokat hozva a kis Jézusnak karácsony 12. napján.

A népszerű meseváltozatban azonban a történet szerint a bölcsek egy boszorkányt, a strega-t hívták meg, hogy csatlakozzon hozzájuk útjukon, hogy ajándékokat vigyenek a Krisztus gyermeknek.

A boszorkány eleinte visszautasította, mert túlságosan lefoglalták a házimunkák, de aztán megpróbálta követni őket. Mivel nem találták meg Jézust, a jószívű Befana más gyerekeknek adta a játékokat.

Bár a Mikulás modern hagyománya háttérbe szorította, a Befana-t továbbra is imádják az olasz gyerekek, akik a január 5. és 6. közötti éjszakán az ajándékok reményében akasztják ki a harisnyájukat.

A harisnyákat az ablakok mellé vagy a kandallók fölé helyezik, és gyakran egy pohár bort vagy néhány karácsonyi finomságot, például panettone-t vagy pandorót hagynak ki frissítőként La Befana számára.

Azok a gyerekek, akik jók voltak, általában édességet kapnak, míg azok, akik rosszul viselkedtek, széndarabokat kapnak - ami manapság lehet fekete medvecukor is.

Miután lerakta ajándékait, a vén banya arról híres, hogy felsöpri a házat, mielőtt újra seprűnyélre pattan.

A népi hagyományt évszázadok óta ünneplik valamilyen formában Olaszországban, valószínűleg ősi pogány rituálékból nőtt ki, vagy a Strenia nevű szabin-római istennőtől származik.

La Befana leginkább Közép-Olaszországhoz és Rómához kötődik - ahol a Piazza Navona karácsonyi vásár is az ő nevét viseli -, de a szokás a 20. század folyamán az ország többi részén is elterjedt.

2023. január 6-án, pénteken, nemzeti ünnep és szent nap lévén a közhivatalok Olaszország-szerte zárva lesznek, ami egy "ponte" hosszú hétvégét eredményez, és a legtöbb iskola csak a következő hétfőn nyit ki újra.GPS: 41° 52′ 18.984″, 12° 34′ 2.568″
Időpont:2024. január 6.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward