» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Napóleon "Európa legszebb szalonjának" nevezte a világhírű Szent Márk teret, amely a város számos látnivalóját rejti.


A Szent Márk tér egykor alig volt több egy kolostorkertnél, amelyet patak keresztezett. A 175 méter hosszú, enyhén trapéz formájú Szent Márk tér valóban egyedülálló. A tér kiképzését a bizáncias ízlésű Szent Márk-bazilika (részletek)és a Dózse palota (részletek)elhelyezkedése határozza meg.

A XVI. században a teret átépítették, hogy megfeleljen annak a képnek, amit a helybeliek a fényűzésről kialakítottak. Új könyvtár, pénzverde és hivatali épületek kerültek ide.

A Szent Márk téren tekinthetjük meg a Campanilét is (részletek), valamint a híres Velencei karnevál legszebb jelmezesei is itt vonulnak végig.

A téren található Velence legrégebbi és legpatinásabb kávéháza a Caffé Florian, amely 1720-ban nyílt meg, ezzel Olaszország legrégebbi kávéházának is mondhatja magát. 1720-ban még "Caffe alla Venezia trionfante" volt a neve (magyarul győzedelmes Velence), a köznyelv viszont első tulajdonosa, Floriano Francesconi után Caffe Florianra keresztelte át. Állandó vendég volt itt Lord Byron, Charles Dickens, Goethe, Rousseau és még sorolhatnánk. Ebbe a kávéházba engedtek be elsőként nőket is, így nem csoda, ha maga Casanova is föl-fölbukkant termeiben. Kosztolányi Dezső, aki minél többször igyekezett ellátogatni Velencébe, szintén nem hagyhatta ki a Floriant.

Egy másik régi kávéházat, a Caffe Lavena -t 1750-ben alapították, szintén egyike a legrégebbieknek Velencében. Számos híresség fordult itt meg az évek során, köztük Richard Wagner is.

Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus). A Procuratie Vecchiének a Szent Márk tér északi oldalán álló épületét Sebastiano Ziani dózse rendeletére építették 1172 és 1204 között közhivatali épületként. Az épület három tömbből áll, mindegyik homlokzatát oszlopos árkádok díszítik. Az ügyészek hivatalául és lakóhelyéül szolgált. Az 500 éves épületet jelenleg restaurálják, a tervek szerint 2020-ra készül el. 

Aqua Alta. A Szent Márk tér Velence egyik legalacsonyabb pontja, így azt minden évben elárasztja a víz.

Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Velence, Piazza San Marco
GPS: 45° 26′ 3.05236″, 12° 20′ 18.32885″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward