» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

Basilica di San Marco / Szent Márk bazilika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Velence főterét, a Piazza San Marcot uraló, bizánci stílusú bazilika belseje lélegzetelállítóan csillog a sok mozaiktól. Erkélyéről gyönyörű kilátás nyílik a Piezzattára, az óratoronyra és a tengerre!


A Szent Márk bazilika a bizánci építészet legeredetibb formában megőrzött emléke, de nem egyetlen kor építménye. A 11 századtól a köztársaság 1792-ben bekövetkezett bukásáig fejlődött és az évszázadok alatt minden kor rajta hagyta a nyomát. A San Marco bazilika, a dózse palotatemploma is volt, ahol a megválasztott dózse eskütétele után ünnepélyes megerősítést nyert. 

A jelenleg is látható székesegyházat 1063-ban kezdték el építeni. 1094-ben szentelték fel és Szent Márk ereklyéit márványszarkofágba helyezték a kripta középpontjában, a mai főoltár alatt.

A homlokzaton, a kapuk fölötti mozaikok Szent Márk ereklyéjének történetét elevenítik fel. A templomban mozaikképeket láthatunk az Ó- és Újszövetség történeteiből, a szentekről és Szent Márk életéből.

A bazilika főoltárán található a Pala d'Oro, az aranytábla, a világhírű ötvösmű, amely bizánci és velencei gótikus mesterek közös alkotása. A tábla két részből áll, egy 3,34 méter széles és 2,12 méter magas fatáblából és a ráhelyezett vastag aranyréteggel borított ezüstlapokból. A táblát 1927 igazgyönggyel és drágakővel, 255 zománcképpel és 39 kisméretű, szenteket ábrázoló mellszoborral díszítették. A Pala d'Oro 976-ban Konstantinápolyban készült.

A galérián alakították ki a bazilika múzeumát a Museo di San Marcót, más néven a Museo Marcianót. Itt őrzik az eredeti bronzlovakat, melyeknek másolatai a templom homlokzatán láthatók. Az egyenként 897 kilós aranyozott szobrokat a konstantinápolyi hippodromból zsákmányolták a város 1204-es kifosztásakor.

A bazilika kincstárában 283 üvegből, aranyból, ezüstből és más értékes anyagból készült műkincset őriznek.

A karzatról teljes egészében áttekinthető a belső tér és kiléphetünk a loggiára, ahol megnézhetjük a híres bronzlovak másolatait, illetve Szent Márk Velencét szimbolizáló oroszlánját és gyönyörködhetünk a térre nyíló kilátásban.

Nyitva tartás: egész évben vasárnapok és ünnepnapok kivételével minden nap 9.30 és 17.15 között látogatható. A sorok általában hosszúak. Ha részt akarsz venni a naponta többször is zajló istentiszteleteken, a székesegyház északi oldalán lévő bejáratot* (Porta dei Fiori) kell használnod.

Tipp: Különösen lenyűgöző a kora reggeli órákban a Piazetta dei Leoncini felől megközelíteni a Bazilikát. A hatalmas épület ekkor hirtelen jelenik meg előttünk az első napsugarakkal.

Üvegfallal védik meg a bazilikát az árhullámtól

A folyamatos tengervízszint-emelkedés miatt a Szent Márk székesegyház veszélybe került. Egyszerű, de hatékony megoldást találtak a templom védelmére az olasz építészek: üvegfallal védik meg a Szent Márk bazilikát az árhullámtól.

A székesegyház megépítésekor a Szent Márk tér Velence egyik legmagasabban elhelyezkedő tere volt, az elmúlt évszázadok alatt megsüllyedt, ma a város legalacsonyabb részének számít.

A megemelkedő tengervízszint időről időre elárasztotta a bazilika földszintjét. A beömlő és akár 24 órán át is problémát jelentő víz nem is az egyetlen veszély a műemlék számára: a hátramaradó sókristályok is korrodálják az oszlopok márványalapjait és a talaj mozaikjait 

A mérnökök az épület körül a hullámázásnak ellenálló üvegfalakat emeltek, amiket a járda alá süllyesztett betonalapok tartanak. Az üvegfalak 110 centiméteres vízoszlopot képesek visszatartani.

A védelmi projekt keretében egy csatornarendszert is kialakítottak a Szent Márk tér alatt, ez a lagúnából vezeti majd vissza a vizet a tengerbe. A tervezők szerint a rendszer a jövőben sikeresen megvédi majd a székesegyházat a tenger pusztításától.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Basilica di San Marco
GPS: 45° 26′ 4.37226″, 12° 20′ 23.35787″
Honlap: http://www.basilicasanmarco.it/?lang=en

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward