Itália legszebb karácsonyi vásárai

2021. november 4.

print Hetedhétország.hu

Itália legszebb karácsonyi vásárai

Milánó, Nápoly, Velence és Róma kulisszái egyedüálló hangulatot kölcsönöznek a legszebb tereken feállított karácsonyi vásáronak.

Milánó: „ Oh bej! Oh bej!”

Az idén is várja a látogatókat a hagyományos milánói karácsonyi vásár, az „Oh bej! Oh bej!”. A név eredete a 16. századig nyúlik vissza, amikor a pápa küldötte, Giannetto Castiglione a városba érkezett, s ajándékokat osztott szét a gyerekek között.

Milánó, A Naviglio Grande, Karácsony, Napnyugta, Téli

Milánó, Naviglio Grande advent idején (c) pixabay

A lombárd gyerekek lelkes felkiáltásából („De szép! De szép!”-nek fordítható) ered tehát a vásár elnevezése, mely minden év december 7-től, Szent Ambrus, a város védőszentjének ünnepétől vasárnap estig tart.

Míg korábban a Piazza dei Mercanti tér, majd a Sant’Ambrogio bazilika adott helyet a rendezvénynek, 2006-tól új helyszínen, a Sforza- kastély, Foro Bonaparte környékén kerül megrendezésre.

Nápoly: a betlehemek városa

Nápoly a karácsony közeledtével még érdekesebb célponttá válik, hiszen a látványosságokban egyébként is bővelkedő várost egyedi hangulattal töltik meg a Via San Gregorio Armeno utcában (Spaccanapoli kerület) megtalálható betlehemes faszobrok, figurák. Az üzletek egész évben nyitva tartanak, decemberben viszont különösen nagy népszerűségnek örvendenek. 

Fájl:La via dei pastori - particolare di un banco- Napoli.jpg

(c) wikipedia/raffaellafromNapoli

A szobrok különlegessége, hogy a szokásos karácsonyi történet, a Szent Család, a három királyok, pásztorok alakjain túl gyakran szerepelnek múltbeli vagy aktuális híres emberek, sztárok, színészek, politikusok ábrázolásai, karikatúrái is. A Piazza S. Gaetano tér környékén pedig élő betlehemesekkel is találkozhatnak a szerencsések.

Az első nápolyi betlehemes szobrokat Pietro és Giovanni Alemanni testvérek készítették az 1400-as években. A ma szövetből és terrakottából készült szobrok az 1700-as és 1800-as évek stílusát elevenítik fel, ugyanakkor nagy divatja van a miniatúráknak, miniszobroknak is.

Velence: adventi vásár a lagúnákon

Velencében a Campo Santo Stefanótól egészen a muránói szigetig tart a karácsonyi bazár: a szokásos kézműves termékek, karácsonyfák forgatagán túl koncertek, kóstolók, különböző programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Említésre méltó továbbá a híres muranói üvegből, a legnagyobb mesterek által készített művek kiállítása. A Natale di Vetro-nak („üveg-karácsony”) nevezett karácsonyi rendezvény egészen a kemencék közelébe engedi a kíváncsiskodókat és betekintést ad a remekművek, szobrok, ékszerek készítésének folyamatába is.

Róma: a karácsonyi vásár csúcspontja Befana érkezése

A legismertebb és legkedveltebb római karácsonyi vásár a Piazza Navonán található. A díszes karácsonyi standok karácsonyi ajándékötleteket, forralt bort, forró csokoládét, sült gesztenyét kínálnak. Minden évben a gyerekek kedvence a híres szökőkút közelében felállított csodaszép, antik körhinta.

Karácsony után – január 6-án, Vízkereszt napján- a gyerekek örömére a térre érkezik a Befana és édességet oszt a gyerekeknek.


A Befana egy csúf, de jóindulatú boszorkány, amely Vízkereszt napján érkezik seprűnyélen, a kéményen keresztül bejutva a házakba ajándékot (főleg zoknialakú csomagba rejtett édességet) hoz a gyerekeknek. A hagyomány szerint a Befana a Szentestén nem akart a pásztorokkal együtt Jézus keresésére indulni, csak később ért oda az ajándékokkal és már üresen találta a jászlat. Így azóta is bolyong, és keresi a gyermekekben a kis Jézust, ajándékait osztogatva.


Kapcsolódó hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play