» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

A velencei Óratorony - Torre dell' Orologio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Torre dell'Orologio a Szent Márk székesegyház mellett található. Az óratoronyba egy csigalépcsőn fel lehet menni és az óra működését tanulmányozni, a teraszról pedig csodálatos kilátás nyílik a Velencére és a lagúnára.


Az órát a Ranieri-testvérek készítették a 15. század végén. A Velencét irányító Serenissima bőségesen megjutalmazta őket, aztán kiszúratta a szemüket, hogy ne tudjanak több ilyen gyönyörűséget alkotni.

Velence, Square, A Szent, Mark, Óra, Építészet, Emlékmű

(c) pixabay

A bonyolult szerkezet annak idején segítette a tengerészeket abban, hogy tájékozódjanak az árapályról és arról, hogy mely hónapok kedvezőek a hajózásra, jelzi az órákat, a Hold fázisait, a napok számát.

Az óra 1499-ben, február elsején indult el. Velence legendái szerint az akkori dózse, Agostino Barbarigo egyedi szépség birtokosa szeretett volna lenni, ezért megvakítatta az órakészítőt, hogy ne tudjon több ehhez hasonló alkotást elkészíteni. A valóságban a két órakészítőt és családjukat beköltöztették a toronyba, elindítva ezzel azt a hagyományt, hogy az óra "gondnoka" és családja a toronyban lakik. A tradíciót 500 éven keresztül, egészen 1998-ig megtartották.

Az óra fölött egy félköríves teraszt alakítottak ki. Áldozócsütörtökön és vízkeresztkor minden órában a toronyból előbújik egy angyal, mögötte a háromkirályok, majd elvonulnak és meghajolnak Mária előtt.

1858-ban készítette Luigi De Lucia a szobrok mellett látható két számlapot: a bal oldali római számokkal az órák, a jobb oldali arab számokkal a percek múlását mutatja. Az új számlapok rendeltetése az volt, hogy a Szent Márk téren állva könnyebb legyen az idő múlását figyelemmel kísérni. Az ötlet elérte célját, és az elsők között alkalmazták a világon ezt a fajta óraszerkezetet köztéren álló óránál. Az Óratorony precíz működésének köszönhetően 1858-ban Velence hivatalos időmérője lett, ehhez állították az összes többi órát a városban.

Az óratorony alatt kezdődik a város legelegánsabb kereskedőutcája, a Merceria.

Belépő 2016-ban: 12 euró/felnőtt. Kedvezményes 7 euró 6-14 éves gyerek és 15-25 éves diák. A belép?jeggyel meg lehet tekinteni a Museo Correr, a Museo Archeologico Nazionale és a Sale Monumentali della Biblioteca Marciana kiállításait is.

Az óratorony 6 éves kor alatt nem látogatható!Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Velence, Szent Márk tér
GPS: 45° 26′ 5.18096″, 12° 20′ 20.19998″
Honlap: http://torreorologio.visitmuve.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward