» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Olaszország legrégebbi kávéháza, a Caffé Florian a Szent Márk téren 1720-ban nyílt meg.


A Caffe Floriant 1720-ban még "Caffe alla Venezia trionfante"-nak, magyarul "Győzedelmes Velence"-nek hívták, a köznyelv viszont első tulajdonosa, Floriano Francesconi után Caffe Florianra keresztelte át.

Állandó vendég volt itt Lord Byron, Charles Dickens, Goethe, Rousseau és még sorolhatnánk. Ebbe a kávéházba engedtek be elsőként nőket is, így nem csoda, ha maga Casanova is föl-fölbukkant termeiben.

S hogy magyar vonatkozást is említsünk: Kosztolányi Dezső, aki minél többször igyekezett ellátogatni Velencébe, szintén nem hagyhatta ki a Floriant.

1895-ben ebben a kávézóban született meg a Velencei Biennálé ötlete, de számos hollywoodi film jeleneteit is itt forgatták, például Matt Damon főszereplésével A tehetséges Mr. Ripley és az 1955-ös Velence, nyár, szerelem című filmet Katharine Hepburnnel.

Árkádos kialakítása példaként szolgált sok későbbi kávéház kialakításakor.

A kávézóban jelenleg is látható falfestmények a 19. század elején készültek, amikor újradekorálták az akkora már négy teremből álló kávéházat. Az egyik termet híres férfiak portréi díszítik, a másodikat jelenetek az emberiség fejlődésről (úgy a művészetek, mint a tudományok területén), a harmadikat távol-keleti ihletésű motívumok, míg a negyedik teremben a négy évszakot megtestesítő négy nőalak festményét láthatják a vendégek. A 20. században egy ötödik teremmel bővült a kávéház, amelyet gazdagon díszített tükrökkel és aprólékos faberakással díszítettek.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Velence, Szent Márk tér 56
GPS: 45° 26′ 0.99244″, 12° 20′ 17.60446″
Honlap: http://www.caffeflorian.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward