» Olaszország

» Olaszország »

Il Giorno di Santo Stefano - Szent István napja

2024. december 26.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

December 26-a il giorno di Santo Stefano (Szent István napja), amely fontos nap az olasz naptárban.


Az olaszok karácsonykor hagyományosan otthon maradnak a családjukkal, de Szent István napja okot ad az ünneplésre; ezen a napon az emberek felöltöznek és elmennek a barátaikkal és a családjukkal szórakozni. Az előző nap még csendes és üres utcák megtelnek jóakarókkal, mivel az emberek hagyományosan meglátogatják a helyi templomokban található jászolokat, és egy kis adományt adnak.

Szent István, a keresztény egyház egyik első diakónusa egyben az első keresztény vértanú is lett; történetét az Apostolok Cselekedeteinek hatodik fejezetében olvashatjuk; a fejezet az ellene szőtt összeesküvésről és a vértanúságához vezető per kezdetéről is beszámol.

1394. december 26-án a Szent János lovagok parancsára Szent István ereklyéit a szaracén támadás elleni védelem céljából a monopoli várban lévő ereklyetartóból kivitték, és a Bari tartománybeli Putignanóba, egy városba szállították biztonságos megőrzésre.

Útban Putignano felé a szent szállítmányt szállító szekeret őrző lovagok zászlaja a városlakók örömmámorát vonzotta, akik boldogok voltak, hogy az ereklyék gondozására választották őket. A városba érkezéskor, a mise előtt a tömeg a tisztaság jeleként farinellával, őrölt csicseriborsó és árpa keverékével porozta be az arcát, és ezzel megszületett Európa legrégebbi és egyben leghosszabb karneválja.

Putignanóban a Szent István-ünnep december 26-án kezdődik, a helyi dialektusban elmondott versekkel, amelyek az eredeti misét idézik, és az ünnepségek a hamvazószerdát megelőző napon, Nagycsütörtökön érnek véget.

Minden olasz városban másképp ünnepelnek; egyes városokban Szent István tiszteletére rendezett körmenetet tartanak, míg máshol az emberek a helyi kórházakat látogatják meg, hogy adományt adományozzanak.

Népszerű meglátogatni a számos olasz városban megrendezett élő betlehemeseket is, mint például az abruzzói hegyvidéki Fara San Martino városában, ahol a helyiek a főtéren gyűlnek össze, hogy eljátsszák a betlehemezést. A Padova tartománybeli Veneto tartományban több mint 300 résztvevő (figuranti) játssza el a Biblia egy-egy történetét. Vaccheriában, egy Caserta melletti kis Borgóban a 18. századi nápolyi presepe vivente tiszteletére 2 km hosszan élő betlehemet állítanak fel az utcákon. Szicíliában az Ispicában (Ragusa) évente megrendezett presepe vivente az egyik legnépszerűbb a szigeten, és minden évben több ezer látogatót vonz.GPS: 42° 38′ 18.33396″, 12° 40′ 27.4692″
Időpont:2024. december 26.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward