» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai.


Főkukac a budai rakparton. A nagy ho-ho-ho horgász című rajzfilmsorozatból ismert Főkukac szobra Budapesten, a Bem rakparton található. A miniszobrot Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája alapján Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész készítette.

Mekk Mester a Széll Kálmán (Moszkva) téren.

Kockásfülű nyúl a budai Várban.

Hold utca: Holdjárón ücsörgő aprócska űrhajós.

Lisa Simpson, a művész a Simpson család egyik tagját a Margit híd pesti hídfőjének közelében, a 2-es villamos végállomásának egyik póznájára erősítette fel.

Szabadság-híd: Ferenc József függőágyban. A hidat 1896. október 4-én az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodójának tiszteletére, az ő jelenlétében, róla elnevezve adták át. Szabadság híddá 1946. augusztus 20-án nevezték át.

Mr. Bean plüssmackója az V. kerületi Harmincad utca egyik házfalán, a volt brit nagykövetség épületén.

Miniszobrok Budapest VII. kerületében

A legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, a Bethlen Gábor téren elhelyezett Noé bárkája és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában. Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet a Nefelejcs utcában.

2019.augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben. A New York-palota legendáját felelevenítő szobor a kávéház történetének egyik mítosza, hogy a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva. A miniszobor a Dohány utcában ennek a mítosznak állít emléket. A kávéház közelében egy tűzcsap formájú posztamensre egy kisméretű búvár került, aki a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot tart a kezében.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kodolko Mihály a 14 karátos autót. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a művész. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
GPS: 47° 30′ 8.83094″, 19° 2′ 23.32036″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward