» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Balaton egyik jelképének számító balatonboglári Gömbkilátó a település ipartörténeti emléke és turisztikai látványossága.


LÁTNIVALÓK

Várdomb

A Várdomb tetején álló Gömbkilátó mellett kalandpark és a bobpálya is található.

A hivatalosan Xantus János-kilátó nevet viselő, 15 méter átmérőjű, alumínium vázszerkezetű gömb 165 méter magasan áll a balatonboglári Várdombon. A különleges építmény Balatonboglár jelképe, ahonnan minden irányba felejthetetlen a kilátás: az északi part tanúhegyeit és a somogyi dombokat is megcsodálhatjuk innen. Tervezői a Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették 1963-ban, a Várdombra három évvel később került. Legutóbb 2012-ben esett át teljes felújításon, és egy kalandpark is épült mellé.

2020-ban az év kilátója lett egy szavazáson.

2020-ban a Várdombon teljesen újjáépült egy 92 elemből álló komplex magaslati akadálypálya. Megújult a Várdomb Piknik ligetének infrastruktúrája, beleértve a lépcsőket, támfalakat, ülőfelületeket és egy fogadóépületet. A Gömbkilátó új ledes technológiával és fényjáték lehetőséggel megújult a díszkivilágítása.

Lombkoronasétány

A Várdombot 500 méter hosszan és 10 méter magasan kígyózza körbe a tanösvény, amelyről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra.

Kék és Vörös kápolna

A Káptalan domb tetején kialakított Szent Erzsébet-park sétaútja köti össze Balatonboglár két ikonikus épületét, a Kék és Vörös kápolnát.

A két épületben már hosszú ideje nem tartanak istentiszteleti szertartásokat, helyette képzőművészeti kiállításoknak adnak otthont a több mint 160 éves kápolnák.

Balaton Csavargőzös

A Csavargőzös, a Balaton második gőzhajója, 1873 óta szolgált a Balatonon és a Dunán, Magyarországon és Ausztriában.

2012-ben műemlékhajó lett Balatonbogláron, azóta a balatoni gőzhajózást ismerteti meg a látogatókkal.

2022-ben új kiállítótér várja az érdeklődőket, ahol első és második generációs dízel motorok láthatóak, valamint a beltérben a Csavargőzös – számítógépes rendszerben – Révfülöpre vezethető.

A múzeumhajóban tablókon, korabeli tárgyakkal, leírásokkal kerülhetnek közelebb a látogatók a balatoni gőzhajózáshoz. A farrészben archív videókkal, vetítésekkel elevenedik fel a múlt.

Szabadstrandok Balatonbogláron

  • Platán strand
  • Kodály Zoltán strand
  • Bólya közi strand 
  • Fiumei strand
  • Jankovich-telepi strand

Balatonboglári Borvidék

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete. A Balatonboglári borvidékhez tartozó Ordacsehiben szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással könnyed, gyümölcsös bor készül. A Csabagyöngye egy úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.Tartomány:Somogy
Település:Balatonboglár
GPS: 46° 46′ 26.31504″, 17° 39′ 21.8502″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward