» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Palazzo Venezia egyike Róma első három reneszánsz kori épületeinek, jelenleg a Museo di Palazzo Veneziának ad otthont. A fasiszta kormány székháza alatt Mussolini titkos bunkere volt.


A Róma szívében levő Velence téren található Palazzo Venezia volt a Duce vezette fasiszta kormány székháza. Amikor 1922-ben Benito Mussolini lett a kormányfő, a Palazzo Veneziában rendezkedett be, amely az első világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia vatikáni követségeként működött.

A hatás fokozása érdekében átalakíttatta a környék sok száz éves térszerkezetét is, lebontatta a császárkori fórumokra ráépült középkori házakat, és olyan szögben nyittatott széles sugárutat a Colosseum felé (bevonva annak látványát is a történelmi kulisszába), hogy iránya - mintegy tengelyszerűen - politikai beszédei színhelyéhez, a Palazzo Venezia erkélyéhez vezessen.

A palota erkélyéről jelentette be, 1940. június 10-én Mussolini Olaszország belépését a második világháborúba. A fasizmus jelképének tartott, nyolcvan centiméter széles, két és fél méter hosszú balkon ajtajára a legutolsó, 1943. júliusi kormánytanács után került lakat. A sokáig történelmi tabunak számitó balkonra ma már bárki kiléphet.

A palota alatti bunkert 2010-ben fedezték fel, amikor munkások a reneszánsz Palazzo Venezia-t restaurálták.

A 15. századi épület pincéjében egy 9 titkos szobába vezető csapóajtót találtak, amelyeknek védelmét két méter vastagságú betonfalak biztosították. A kutatók szerint ez Benito Mussolini 12. bunkere, mindközül a legtitkosabb. Ez volt Mussolini utolsó bunkere, amelynek építését ugyan soha nem fejezték be, ami abból is látszik, hogy nincsen vízvezeték, se áram, csak a csupasz falak. A bunker 15 méterrel van a föld alatt, és ellenállt egypár komoly bombatámadásnak is. Két menekülő útvonal található itt, az egyik a szomszédos templom kertjébe vezet. A másikat még nem fedezték fel teljesen, de Mussolini egyik másik bunkerének az irányába vezet.

A bunker 80 mm-es, ezért valószínű, hogy csak magának Mussolininak és még egy személynek tervezték, minden bizonnyal szeretőjének, Claretta Petaccinak. A néhol két méter vastag falak kitűnő védelmet nyújthattak volna egy esetleges légicsapás ellen. A forrásokból tudható, hogy maga a vezér felügyelte kialakítását, aki rettenetesen félt a szövetségesek közeledtétől.

Míg ez a bunker hálózat megvédte Mussolinit a bombáktól, a partizánoktól már nem. A diktátort a 1945. április 28-án a partizánok végezték ki szeretőjével együtt.

Érintőképernyős információs táblák segítenek a hely történelmi jelentőségének megértésében, valamint egy korabeli légósziréna hangjának a felvétele is lejátszható, hogy felidézze a bunker hangulatát.

MUSEO DI PALAZZO VENEZIA

Az 1455-ben Pietro Barbo kardinális, a későbbi II. Pál pápa által építtetett palotában jelenleg múzeum van, a Museo di Palazzo Venezia. Az értékes közép - és reneszánszkori gyűjtemény mellett különböző korokból származó kerámia - és ezüsttárgy-gyűjteménye is van. Figyelemre méltó a Sala Regia, a trónterem értékes flamand, német és olasz kárpitjaival a XV. és XVI. századból, valamint a IX.-XVI. századi gazdag fegyver­gyűjteményével. Az ezüstgyűjtemény - értékes ékszer és asztalnemű - két termet foglal el olyan remekművek társaságában, mint például az Orsinik keresztje 1334-ből és az Alba Fucense hármasoltára.

A KERT

A Palazzo Venezia kertje egy teljes felújítás után nyitják áll a látogatók előtt.

A Duce bosszújának tartják a rómaiak, hogy a kert új padjait éppen a Benito spanyol vállalat tervezte, s a padokon ez az embléma található.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Piazza Venezia
GPS: 41° 53′ 43.92427″, 12° 28′ 52.50619″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward