» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 2241 m magasan fekvő hágó a Dolomit-út legmagasabb hágója.


A Pordoi-hágó Canazei-t köti össze Arabbával. A hágó télen-nyáron járható. A Pordoi-hágót északnyugatról a 3181 méteres Langkofel, a Sass Pordoi (2950 m) sziklaplató, a Sass Forca (2917 m) és a legmagasabb sziklacsúcsként a Piz Boé (3152 m) övezi.

A Pordoi-hágó születését a nagy dolomitút építésének köszönheti, ennek létesítését 1901-ben kezdték el és 1905-ben fejezték be. A hágó első szálláshelyei a Hotel Savoiaés a Hotel Pordoi voltak, amelyek máig megtartották eredeti Jugendstil freskódíszeiket.

Az első világháború alatt a Pordoi-hágótól nem messze hadszíntér alakult ki. A Pordoi-hágótól gyalogosan el lehet érni az Elesettek Emlékműve emlékhelyét, ahol az első világháború 8582 osztrák áldozatának, valamint a második világháborúban elesett 847 katona temetője található.

1962-ben létesítették azt a Sass Pordoi-ra vivő kötélpályát, amelyik a Dolomitokban elsőnek számít.

Ezt követően a Sellára további felvonó-berendezéseket, turistaösvényeket és sziklamászó-helyeket létesítettek. A háborúban elpusztult szálloda ismét megnyílt, s további szálláshelyek, éttermek és szuvenír-árusok létesültek.

A Pordoi kabinos felvonó a Pordoi-hágótól indul (Passo Pordoi, 2241 m), amely a Dolomiti-út legmagasabb pontja. Hegyállomás: Sass Pordoi (2952 m), kilátó platform és önkiszolgáló étterem. A hegyállomástól kb. másfél órás túrával érhető el a Piz Boá (3152 m).

A Pordoi-hágón található az ötszörös Giro-győztes Fausto Coppi (1919-1960) emlékműve. A Pordoi-hágó többször volt a Giro d'Italia kerékpárverseny szakaszcélja.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Canazei
GPS: 46° 30′ 7.20979″, 11° 48′ 34.49434″
Honlap: http://www.canazei.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward