» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Trentino


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1915-1918-as hegyvidéki háború ("Gebirgskrieg") során a hágó az osztrákok és olaszok közti frontvonal egy részének számított. Ma a Lombardia és Trentino határán fekvő Passo Tonale vonzza a síelőket és kirándulókat.


Magassága 1884 és 3100 méter között van, területe az Ortles-Cevedale és Adamello-Presanella hegyek közt terül el. A 100 km összhosszúságú pályákon gyors síliftek közlekednek, kezdők és profik is találnak itt nekik megfelelő pályát. Passo Tonale télen az elsők között nyitja ki kapuit az Alpokban, és az utolsók közt zárja be azt. Nyáron túraútvonalak és bicikliutak várják a turistákat.

A fiataloknak különböző eseményeket kínál Passo Tonale, nemcsak a síelőknek. Számos boltja, étterme és bárja teszi tökéletessé ezt a helyet, sőt még a kutyaszánt is ki lehet próbálni, igazi szibériai kutyákkal. Korcsolyapályák is üzemelnek, gyerekeknek és felnőtteknek is.

Passo Tonale része Ponte di Legno (1.257 méteren), és Temú (1.141 méteren) sípályákkal.

PRESENA GLECCSER

A Presena az Alpok utolsó 3000 méter alatti gleccsere. A Presena gleccser 2700 és 3000 méter között húzódik, télen síelni, nyáron túrázni lehet rajta. A gleccsert kabinos felvonóval lehet megközelíteni.

Szakértők szerint a festői jégfolyam az éghajlatváltozás miatt egyre zsugorodik: 1993 óta tömege több mint egyharmadát veszítette el. Nyáron hőszigetelő fóliával kell lefedni a gleccser több mint 90 ezer négyzetméternyi felületét, hogy el ne olvadjon. 

I. VILÁGHÁBORÚ

1918. nyarán az osztrákok egy "Unternehmen Lawine" elnevezésű, elterelő (látszat-)támadást indítottak, amivel azt a tényleges, keleten tervezett támadást leplezték, ami aztán mint az 1918-as "második piavei-offenziva" vált emlékezetessé. Az első világháború utolsó, zavaros napjaiban az olasz csapatok a Tonalén keresztül a Nonstal-ig nyomultak előre, így elzárva az osztrák-magyar csapatok elől az északra vezető visszavonulási utakat, s ezzel fogságba ejtették őket. Így vált ez az akció a "Schlacht von Vittorio Veneto"-nevű olasz győzelemmé, ami ezután a "Villa Giusti-i fegyverszünet"-hez vezetett.

EMLÉKHELYEK

A Val di Sole-út (SS-48) Tonale-hágó-hoz vezető emelkedőjénél láthatók az osztrák "Sperre Tonale" romjai.
A hágón ma egy olasz háborús emlékmű - a "Monumento Ossario" - áll, továbbá egy templom és az "Albergo della Vittoria" ("Győzelemhez Címzett Fogadó") emlékeztet ezekre a történelmi eseményekre.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Passo del Tonale
GPS: 46° 15′ 33.87204″, 10° 35′ 4.71671″
Honlap: http://www.passotonale.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward