» Belgium

» Belgium »

Top 10 hagyományos belga karácsonyi étel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Top 10 hagyományos belga karácsonyi étel.


Belgiumban a karácsonyt gyakran otthon ünneplik egy finom vacsorával a barátokkal és/vagy a családdal, általában nem karácsony napján (december 25-én), hanem szenteste (december 24-én). Íme néhány finomság, amire számíthatsz egy belga karácsonyi asztalon, valamint néhány egyéb, ami az ünnepi időszakban Belgiumban kapható.

1. Speculoos

A Speculoos egyfajta fűszeres keksz, amely híres Belgiumban, és bár egész évben lehet kapni, hagyományosan december 6-án, Sint Niklaas napján vagy közvetlenül előtte sütik meg. Vékony, édes és ropogós, és általában a Sint Niklaas képére készül, mivel a sütés előtt az elülső oldalára bélyeget nyomnak. A fő összetevők liszt, cukor, vaj, bors, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió.

2. Gofri

Egész évben népszerű, a karácsonyi időszakban még nagyobb népszerűségre tesz szert Belgiumban. A karácsonyi piacokon, különösen Brüsszelben finom illatuk még a levegőben is árad. A feltétválaszték végtelen, de még feltét nélkül is ínycsiklandozóan finom.

3. Csokoládé

A másik híres belga specialitás, a csokoládé is egy olyan étel, amely karácsony táján kerül reflektorfénybe. A kiváló minőségű csokoládémárkák mennyei forró csokoládét árulnak, és gyakran látni embereket, akik sorban állnak, hogy megkapják a csésze meleg, édes italukat. Tökéletes melegítő ital a téli szezonban.

4. Forralt bor

Egy másik forró ital, amellyel felmelegedhetsz a karácsonyi vásárokban sétálva, a forralt bor (más néven vin chaud és glühwein). A finom fűszeres téli bor sok országban népszerű, de Belgiumban mindenképpen érdemes belőle inni.

5. Tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei a karácsonyi lakoma gyakori előételei. A kagyló (moules) különösen népszerű az országban, és nemzeti ételnek számít. A belga kikötők sokféle halfajt, például tőkehalat, nyelvhalat, heringet, nagy rombuszhalat és süllőhalat, valamint édesvízi halakat, például pisztrángot és angolnát szállítanak, és a tenger gyümölcsei mindig frissek és bőségesek.

6. Burgonya

A burgonya Belgium egyik alapanyaga, a híres belga frites-től (sült krumpli), amelyet mártással vagy moules-sel esznek. A karácsonyi vacsora általában egy nagy darab húst tartalmaz (a húsevőknek), amelyhez természetesen zöldség és burgonya is kell. A burgonyát gyakran burgonyapüré vagy pommes duchesse formájában tálalják.

7. Zöldségek

Belgiumról néhány különleges zöldség jut eszünkbe, és ezek nem meglepő módon szerepelnek a karácsonyi étkezésükben. Az első természetesen a kelbimbó, de ehhez gyakran társulnak olyanok is, mint a fehér spárga, a gomba és a cikória. Ez utóbbi Belgiumban különleges, és jellemzően téli zöldség, amely a szezonális ételekben szerepel.

8. Cougnou vagy Cougnolle

A belgák karácsonyi reggeliként gyakran fogyasztják a szokásos közös vasárnapi reggelit, amely a vajjal és lekvárral megkent, sült, ropogós zsemléből és/vagy kávés süteményből áll. Belgium déli részén december 25-én sokan esznek egy különleges édes kenyeret, a cougnou vagy cougnolle nevű kenyeret. A kenyeret csecsemő alakban sütik, a kis Jézus jelképeként.

9. Kísérő fűszerek

A savanyúságok, a majonéz és a mustár nagyon népszerűek Belgiumban, és természetesen minden karácsonyi étkezés asztalán jelen vannak. Az ételek feldobására szolgálnak, ízeket adnak hozzá, legyen az a mustár fűszeres erőssége, vagy csak egy ízletes mártogatós szósz, mint a majonéz.

10. Karácsonyi fahasáb

Karácsonykor népszerű édesség a kersstronk vagy Bűche de Noël, angolul Yule log néven ismert. Ez egy hagyományos sütemény, általában csokoládéból, de a díszítés teszi ezt a süteményt olyan finomsággá. Igazi műalkotás lehet, mivel a cukrászok csokoládémázat használnak, amelybe barázdákat és textúrákat vésnek, hogy a torta hasonlítson egy igazi, kéreggel borított fatörzsre. Az ünnepi fatörzseket otthon is elkészíthetjük, de akár pékségben vagy boltban is megvásárolhatjuk.GPS: 50° 38′ 25.01124″, 4° 40′ 0.1722″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward