» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Brüsszel középkori templomai sok érdekességet rejtenek: id. Pieter Brueghel nyughelye, Árpád-házi Szent Erzsébet koponyája.


Église Notre-Dame des Victoires au Sablon

1304-ben a Hôpital Saint-Jean főnöknője a Grand Serment des arbalétriers-nek adta a kórház tulajdonában lévő Sablonban lévő földterület egy részét, hogy egy kis, a Szűzanyának szentelt kápolnát építsen. Latinul Capella Beatae Mariae super Zabulumnak hívták. A szerény szentély hírneve akkor nőtt meg, amikor 1348-ban egy csodálatos Szűz Mária-szobrot hoztak ide. A hagyomány szerint ezt a szobrot egy bizonyos Beatrice Soetkens hozta Antwerpenből. A szobor híre vonzotta a híveket, és a beözönlő adományoknak köszönhetően a kereszteslovagok a 15. században új szentélyt építhettek.

A közel egy évszázados építkezés előrehaladása nem ismert, mivel a kereszteslovagok archívumai eltűntek. A kórust 1435-ben fejezték be, amit a keltezéssel ellátott falfestmények is bizonyítanak. Az északi kereszthajó valószínűleg 1450-re készült el, és már javában folytak a déli kereszthajó és a hajó első öt hajójának munkálatai. A munka a Merész Károly 1477-ben bekövetkezett halálát követő politikai instabilitás idején félbeszakadt. A század végén folytatták, és a templomhajó végül hét hajóból állt, amelyek közül az utolsó kettőt egy toronynak kellett volna koronáznia, amelyet azonban soha nem építettek meg. A sekrestye, a kórus mögé épített kis épület 1549-ből származik. A 16. század végén a kálvinisták kifosztották a templomot, és a Beatrice Soetkens által hozott Szűz Mária-szobrot megsemmisítették.

1512-1515-ben a kőművesek és ácsok céhe adományozta a templomnak Bernard van Orley Szent Tamás és Máté oltárképét, amely ma a bécsi Kunsthistorisches Museumban található.

A templom helyreállítási munkálataival Auguste Schoy építészt bízták meg 1870-ben. Schoy olyan radikális restaurálási tervet javasolt, hogy a Műemlékek Bizottsága kezdetben nem hagyta jóvá, mert fantáziadúsnak találta. Schoy ezért szerényebb munkálatokra szorítkozott: a rue de la Régence felőli oldalhajók javítására, a rue des Sablons homlokzaton lévő csúcsíves ablak újbóli megnyitására, amelyet a 18. században orgonák elhelyezése miatt zártak el, és az északi portál rózsaablakának csúcsíves ablakkal való helyettesítésére. A munkát ezután Jules-Jacques Van Ysendyckre, majd fiára, Maurice-ra bízták. Jules-Jacques Van Ysendyck Eugène Viollet-le-Duc követője volt, és a munkát az utóbbi stílusegység elvének megfelelően végezte. 1895 és 1912 között, hat építési kampányban, fiával együtt olyan műemléket hozott létre, amely korábban soha nem létezett, harangtornyokat, csúcsíveket, áttört balusztrádokat építettek, a hajóval párhuzamos, folyamatos boltívek helyett merőleges boltívekkel fedték be az oldalhajókat, és csúcsíves támpilléreket építettek. 1917 és 1937 között François Malfait építész 27 különböző szobrász 57 szobrának felállítását irányította.

A Sablon-templom a kezdetektől fogva a brüsszeli katonai céhek istentiszteleti helye volt. Védőszenteknek szentelt oltárok: Szent Kristóf a harcművészeknek, Szent Mihály a vívóknak, Szent Antal és Szent Sebestyén az íjászoknak, Szent György pedig a kis íjászok céhének. A templom ma is a jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend és a Saint-Yves testvériség gyülekezőhelye.

Ez az Ommegang kiindulópontja is. Napjainkban az Ommegang történelmi felvonulását vezető csapatok ezt a hagyományt viszik tovább, és a Sablon-templomot megkerülve emlékeznek meg az eredeti felvonulásról.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
GPS: 50° 50′ 47.60628″, 4° 21′ 6.1092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward