» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Firenze


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:1230. december 30. Szent Ambrus csodája

Történelmileg számos "csoda" kapcsolódott az eucharisztia (áldozás) szentségéhez, mind olyan események, amelyek az évszázadok során erősen befolyásolták a különböző keresztény közösségek képzeletét, többek között azért is, mert Krisztus vérének és testének áldozati felajánlása erős szimbolikus és vallási értéket képviselt. Firenze ebben az értelemben nem volt kivétel.

Azt mondják, hogy egy idős pap a Sant'Ambrogio templomban, miután nem tisztította meg megfelelően az eucharisztikus kelyhet, másnap a bormaradványok helyén megdermedt vért talált. A tényt azonnal csodaként értelmezték, és ünnepélyesen meg is ünnepelték. A templom, amelyet ma egy élénk, különösen a kereskedelemnek és a kereskedelemnek szentelt negyed vesz körül, ennek az epizódnak köszönhetően vált a népi áhítat erős központjává. A templomban található két fő mestermű a calice csodának van szentelve: Mino da Fiesole márvány cibóriuma, amely az ampullát tartalmazza az alvadt vérrel, és Cosimo Rosselli freskója, amely a püspöki körmenetet ábrázolja a 15. század végi firenzei élet számos főszereplőjével (köztük Pico della Mirandolával). A művet nemrégiben restaurálták eredeti pompájában.

Egy második csoda állítólag 1595. március 24-én történt ugyanebben a templomban. Ezen a napon heves tűzvész tört ki Sant' Ambrogioban, amelynek során egy pap, aki megpróbálta megmenteni a megszentelt Hostiumokat, megbotlott, és a lángok közé került. A tűzvész után a részecskéket egy tizedesvászonba csomagolva találták meg, csodával határos módon sértetlenül.

Ezeket az ereklyéket ma az alvadt vér másik relikviájával együtt őrzik, és minden évben a Quarantore alkalmával együtt, egyetlen monstranciában összegyűjtve mutatják be őket.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Sant'Ambrogio
GPS: 43° 46′ 17.49972″, 11° 16′ 0.37855″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward