» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Julius Caesar halála

2024. március 15.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A merénylet i.e.44. március 15-én, Rómában, a Largo di Torre Argentina téren történt, ahol ezen napon délután megemlékezést tartanak.


Róma 2023. március 15-én, szerdán, március idusának és Julius Caesar meggyilkolásának emléknapján, az i. e. 44-ben történt végzetes nap történelmi felelevenítésével emlékezik meg.

Az eseményt a Gruppo Storico Romano a Largo di Torre Argentina régészeti területén rendezi meg, ahol a Bvlgari luxusékszergyártó által támogatott nagyszabású munkálatok befejezéséhez közelednek.

A 14.00 órakor kezdődő történelmi színjátszó társaság a Caesar meggyilkolását megelőző szenátusi üléseket és beszélgetéseket játssza el, amelyek 14.45-kor a Forum Romanumba tartó gyászmenetben csúcsosodnak ki.

Az esemény nyilvános és ingyenes, azonban a 15.15-kor kezdődő, Caesar temetésének a Forumon történő újrajátszásán való részvételhez belépőjegy szükséges a Parco Archeologico del Colosseo területére.

Mi március idusa?

Március idusát hagyományosan vallási ünnepségek és fesztiválok jelzik, de a rómaiak az adósságok rendezésének határidejeként is használták.

Az éves esemény a római naptárban a telihold által meghatározott 74. napra esett, és március 15-nek felelt meg.

A dátum azonban i. e. 44-ben teljesen új jelentőséget kapott, amikor Julius Caesar meggyilkolása miatt március idusa fordulópontot jelentett a római történelemben.

Caesart, aki magához ragadta a hatalmat a Római Köztársaságtól, és életfogytiglani diktátornak nyilvánította magát, szenátor barátai, Brutus és Cassius vezetésével egy 60 fős összeesküvő csoport megölte.

A merénylet a szenátus egyik ülésén történt a Curia Pompeia épületében, a nagyobb Pompeius színházkomplexumon belül, a Torre Argentina régészeti lelőhelyen, amely ma egy macskamenhelynek is otthont ad a romok között.

A legenda szerint egy jósnő figyelmeztette Caesart a közelgő gyilkosságra, amelyet William Shakespeare a Julius Caesar című darabjának "Óvakodj március idusától" baljós mondatával tett halhatatlanná.

Caesart állítólag 23 késszúrás érte, és a Forum Romanumban hamvasztották el.

Caesar meggyilkolása polgárháborúk hosszú sorozatát eredményezte, amely a Római Köztársaság bukásával és a Római Birodalom születésével végződött.

Végül ez vezetett unokaöccse és örökösének, Octavianusnak, a későbbi Augustusnak a felemelkedéséhez, aki Kr. e. 27-ben Róma első császára lett.

A mai napig minden év március 15-én a római fórumon található templomban virágokat hagyva emlékeznek meg Caesar haláláról.

A helyszínt a Divus Iulius-templom maradványai jelzik, egy oltár, amely a Forum központi területének keleti oldalán található.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Torre Argentina
GPS: 41° 53′ 45.95748″, 12° 28′ 36.58944″
Időpont:2024. március 15.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward