» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Budai Vár látnivalói.


Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a budai Várnegyedet, amely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A budai várnegyed az ország legjelentősebb műemlék együttese.

LÁTNIVALÓK

Budavári Palotanegyed. (részletek)

Mátyás-templom. A Várnegyed központjában áll a Nagyboldogasszony, ismertebb nevén Mátyás-templom, több magyar király koronázó helye. (részletek)

Szent István-szobor. (részletek)

Halászbástya. Schulek Frigyes tervei alapján épült neoromán épület. Schulek szerint "a magyar eszmevilágnak emel maradandó várat", széles lépcsője megnyitja a város felé az együttest. A díszlépcsősor neogótikus folyosókból és díszes tornyokból álló építészeti együttes 1899 és 1905 között készült el. Belépő: csak belépőjeggyel látogatható a Halászbástya felső kilátóterasza. 2021. szeptember 1-től a Halászbástya felső kilátószintje csak díjfizetés ellenében látogatható. A Halászbástya felső kilátó szintjére való belépésre jogosító teljes árú jegy ára: 1000 forint. A 14 év alatti gyermekek és a diákigazolvánnyal rendelkező diákok, Magyarország és az Európai Unió tagországainak nyugdíjas állampolgárai 50%-os kedvezményes belépőjegyet fizetnek.

Barlangrendszer. Kevesen tudják, de Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának is, hiszen a világ fővárosai közül egyedül itt húzódik a lakott utcák alatt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszer. Jelenleg 174 barlangot ismerünk, melyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert, ebből 9 fokozottan védett, 14 megkülönböztetetten védett. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan indít például Vár-barlangi sétákat, a 2 órás program során a résztvevők a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit tekinthetik meg. A föld alatti termek és folyosók bebarangolása közben kiderül az is, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintus szerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Sziklakórház Atombunker Múzeum. A Sziklakórház földalatti létesítménye egykor szükségkórházként funkcionált.

ESEMÉNYEK

A honvédelem napja. A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a szabadságharc tavaszi hadjáratának végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

KÖZLEKEDÉS

Budavári Sikló (részletek)Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Budai Vár
GPS: 47° 29′ 59.04996″, 19° 2′ 5.79091″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward