» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Sopron


Értékeld Te is:

Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városának, majd koronázóvárosának egyike. Történelmi városmagja a 17. századtól csaknem megbontatlan egységként őrződött meg. Sopron azonban nemcsak a műemlékeivel, kulturális értékeivel csalogatja vendégeit: a várost körül ölelő erdők tanösvényei, jelzett sétaútjai, kilátóhelyei kínálnak kellemes kirándulást.


GYEREKPROGRAMOK SOPRONBAN

Nyári bobpálya

A bob Bécsi dombon található. A pálya felvonójának hossza 340 méter (3-4 perc), a lesikló rész pedig 900 méter hosszú. 13 kanyar teszi izgalmassá a menetet, a pálya nem túl hosszú, de nagyon gyors szakaszok vannak benne.

Lővér Kalandpark

Macskakő Gyermekmúzeum

A kiállítótérből és egy múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségből álló Macskakő Gyermekmúzeum 2017 januárjában nyílt meg. Állandó kiállítása régi korok emberének mindennapi életét mutatja be, egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. A múzeumlátogatás élményét ugyanakkor az 5-12 éves korú gyermekek szemszögéből közelíti meg, és funkcionálisan, méreteiben egyaránt az ő életkori sajátosságaikhoz igazodik, témájában pedig az általuk ismert napi tevékenységekhez kötődik. Lakomázhatnak például egy ókori ebédlőasztalnál, kezükbe vehetnek múlt századi játékokat, de beülhetnek egy százéves iskolapadba is.

Ligneum - SOE Látogatóközpont

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” címet elnyert háromszintes élményközpont az erdő csodálatos világát és a faanyagok különleges tulajdonságait mutatja be kreatív, interaktív módon. A tudományos-turisztikai komplexum állandó és időszakos kiállításai, programjai minden korosztály számára kínálnak felfedezni valót. Az impozáns épület külső megjelenése, igényes belső építészeti kialakítása Építőipari Nívódíjban részesült. Az épület az egyetem közel 110 éves, európai hírű Botanikus Kertjében található. A korszerű, kreatív, interaktív kiállítási területeken a fafaj-felismerő játékok, a vadászati torony, az interaktív terepasztal, a foglalkoztató faház, a faépítészeti makettek, a kortalan fajátékok világa és a fában élő zene helyszínei közös élményszerzésre invitálnak. Egyedülálló jelentőségű a Gerinces Állattani Gyűjtemény, amely több mint 300 kivételes értékű preparátumot őriz.

Központi Bányászati Múzeum

A Központi Bányászati Múzeum Sopron barokk belvárosában, az Esterházy-palotában található. A múzeum Élménybányája a gyermekek birodalma, ahol mindenki kis bányásszá válhat, felöltheti a bányászsisakot, vagy a farbőrt, lecsúszhat a bányába, közlekedhet szűk és sötét vágatokban, utazhat csillében, kipróbálhatja a középkori vízkiemelő szerkezetet.

Erdészeti Múzeum

A múzeum épülete, az egykori Esterházy Palota Sopron középkori belvárosában, a Fő tér közvetlen közelében található. A Soproni-hegyvidéket idéző terepasztalon megtalálhatók a leggyakoribb fafajok, és végigkísérhető a fa útja az erdőtől a fűrészüzemig. Az interaktív oktatópultok testközelből mutatják be az erdőgazdálkodás sokak által ismeretlen folyamatait. A kiállítóterem alsó szintje betekintést enged az erdő életének izgalmas földalatti világába. Megmutatja a rókaodú és a borzvár lakóit, és sokszorosára nagyítva varázsolja a látogatók elé a talajlakók eddig szabad szemmel láthatatlan élővilágát.

Tűztorony

A Tűztorony barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható. Közel 200 csigalépcsőjének megmászása után, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lövérekre - tiszta időben akár az Alpok közeli vonulatai is láthatóak. A torony őreinek sokrétű feladatuk volt: figyelve a vidéket, éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal jelezték a tűzfészek irányát. A város lakóinak figyelmét felhívták az idegen katonák, idegen bort szállító szekerek közeledtére. A muzsikáláshoz is érteniük kellett, mert a városi tanáccsal kötött szerződésük szerint esküvőkön, temetéseken vagy városi mulatságokban ők szolgáltatták a zenét. A soproniakat az idő múlására trombitaszóval, a körerkélyről, negyedóránként figyelmeztették, a XVI. századtól pedig a toronyórát is kezelték. A torony teljes világítási rendszer cseréjekor olyan korszerű, LED-es technikát alkalmaztak, amely egyrészt költség hatékony, másrészt szabadon programozható és különböző színek megjelenítését is lehetővé teszi. Ezt kihasználva külön fényjátékot komponáltak a harangzenéhez, így sötétedés után óránként (mindig egészkor) láthatják a városba látogatók.

Soproni Múzeumnegyed

A Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony összekapcsolásával kialakított Múzeumnegyed 2023. június közepe óta látogatható.

a látogatók a Tábornok-ház fedett belső udvarából indulva fedezhetik fel az összekötött épületeket. A Múzeumnegyed kiállításai több ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel a város múltját.

A Fabricius-ház 17. és 18. századi polgári lakáskultúrát bemutató Otthon a városban című tárlata egy 19. századi egységgel bővült, emellett megújultak a már meglévő termek is, köztük az ókori kőtár.

A Storno-család historizáló művészlakása és a múzeum állandó helytörténeti kiállítása szintén látogatható. A Mesebeli história - Mátyás király a népmesékben és a történetírásban című új kiállítás egyszerre állít emléket Mátyás királynak és emlékezik meg a mesék Mátyás királyáról.

A középkori Lakótorony, fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel újult meg, az újkori kőtár Vándorszobrok című kiállítása pedig Sopron 17. és 18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást.

Modern arculatot kapott a múzeumi könyvtár, a Storno-műemlékkönyvtár számára pedig könyvtárpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas teret alakítottak ki.

Mindezek mellett ismét látogatható a Fabricius-házban a Galéria, a Storno-konyha és a Várfalkert.

Boszorkány tanösvény

Március végén nyílt meg a Boszorkány tanösvény a Soproni Parkerdőben. A Károly-magaslati parkolótól, egész pontosan a Lővér Kalandpark melletti úttól induló, nyolc állomásból álló meseösvény egészen a Kőhalmy Vadászati Múzeumig vezeti a túrázókat. A tanösvényen egy térkép segítségével eredhetünk a helyi legendák és boszorkány történetek nyomába, az egyes állomásokon a kiskorúak még pecséteket is gyűjthetnek, amelyeket a végállomáson kisebb ajándékra cserélhetnek.

A 900 méteres meseösvényt Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus tervezte, és az egyik soproni mese, a Kecske-patak boszorkánylegendája adta hozzá az ötletet. A célja az volt, hogy a gyerekek a legismertebb népszokások mellett a helyi legendákat is megismerjék. Ennek a legendának a története pedig mostantól a meseösvény különböző játékok közötti ügyességi feladatok közben elevenedik meg. 

A tanösvény végén magasodik a Károly-kilátó, de van itt egy szuper erdei játszótér és egy mezítlábas park is.

Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark

A Soproni-hegység Muck magaslatán jött létre azzal a céllal, hogy bemutassák az erdei ökoszisztéma értékeit.

A közel két hektáros területen a létrehozók igyekeztek hamisíthatatlan erdei élményt magába sűrítő bemutatótermet és a rejtett életet élő hazai vadfajokat bemutató vadasparkot kialakítani.

A főépület termei interaktív eszközökkel felszereltek, amelyek az erdei életközösséget részleteiben szemléltető kiállítással együtt, felejthetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak. Hatalmas édesvízi akváriumok is megcsodálhatók a létesítményben.

A vadasparkban dám és gímszarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók és számos apróvadfaj tekinthetők meg, akár a vadasparkot a büfével összekötő fahíd-sétányról is.Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Sopron
GPS: 47° 40′ 53.98284″, 16° 35′ 4.1262″
Honlap: https://www.visitsopron.com/hu

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward