» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tata leghíresebb látnivalója az Öreg-tó, amely az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.


A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

Tatai-tó: Öreg-tó

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Egykor az Esterházyak halastava volt.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Vaslúd Sokdalom

Általában november végén (nov.24. körül) indul el egyszerre több tízezer madár a környező földekre, majd sötétedéskor szintén egyszerre érkeznek meg és a tó vizén éjszakáznak.

Jó látási viszonyok esetén felejthetetlen élmény a madárcsapatok megfigyelése. A parton a kirepülést és a behúzást kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

Napközben a látogatók számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak például a kék vércséről, a Vértes legöregebb fáiról, illetve kipróbálhatják a különböző madármegfigyelő távcsöveket.

A gyerekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatók madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények.

A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, az ottani időjárás hidegre fordulása után.

A Tatai Vadlúd Sokadalom 2023 részletes programja itt olvasható.

Öreg-tavi halászfesztivál

Minden év október közepén reggeli látványhalászattal kezdődik Tatán a Öreg-tavi Halászfesztivál. Az Esterházy-kastély kertjében zajló programon a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. A látogatók megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.

A halfogyasztást népszerűsítő gasztronómiai esemény csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével. 

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

Tatai vár

A tatai vár az Öreg-tó északi végén épült, és többek között Luxemburgi Zsigmond kormányának székhelye volt. A Netflix „The Witcher” című sorozatának egyes részeit is itt forgatták.

A tó partját ékesítő, romantikus épületbe a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményei miatt érdemes betérni. Ékessége gótikus lovagterme, az egykori várbörtönben szabaduló játék működik.

Esterházy-kastély

A kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. 

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült. Esterházy Miklós a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. A kastély több helyiségében eredeti állapotban megmaradtak a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró ún. bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

A kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. 

2020 decemberében nyitotta meg kapuit a felújított tatai Esterházy-kastély, amely új látogatóközponttal kiegészülve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várja a látogatókat.

Szabadstrand az Öreg-tavon

Tata Város Önkormányzata ingyenes fürdőzési lehetőséget alakít ki az Öreg-tó partján, a sétány Építők parkja utáni szakaszán, oly módon, hogy az érintett terület a strandszolgáltatást igénybe nem vevők számára is szabadon átjárható marad.

A szabadstrand kialakításával az önkormányzat kulturált és biztonságos körülményeket kíván teremteni azok számára, akik az Öreg-tó vizében szeretnének megmártózni a meleg nyári napokon.

A tó egyéb részein továbbra is tilos marad a fürdőzés. Ezt a jövőben táblák is jelzik majd.

A strand kialakításának tervezésénél elsődleges szempont volt a természeti környezet megóvása. A területet érintő helyi és nemzetközi védettségből fakadó jogszabályi előírásoknak megfelelően elvégeztették a szükséges hatósági vizsgálatokat. Ezek megállapították, hogy a hatóságokhoz benyújtott dokumentáció alapján a természeti környezet sérülése nélkül van lehetőség a strand kialakítására.

A strand létesítéséhez szükséges a nemenkénti illemhelyek, zuhanyzók és öltözők telepítése, lesz elsősegélynyújtó hely, a fürdőhely elhelyezkedését jelző táblák, a természeti környezethez illeszkedő padok, asztalok és hulladékgyűjtő edények is kihelyezésre kerülnek.

A vízminőséggel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az önkormányzat által 2021 májusában elvégeztetett bakteriológiai vizsgálat alapján az Építők parkjánál lévő vízterület a kiváló vízminőségi osztályba sorolható.

A strand várhatóan 2023 nyarán nyílik meg.Tartomány:Komárom-Esztergom
Település:Tata
GPS: 47° 39′ 0.31068″, 18° 19′ 5.259″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward