» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi terület, Kiskunság legkedveltebb üdülőhelye.


Az öt kilométer hosszú Szelidi-tó déli partján ingyenes és fizetős strand is van, ahol homokos stranddal, kempingekkel, játszóterekkel, vízi csúszdákkal várják a látogatókat, a fizetős részen vízibiciklit, csónakot, kenut is lehet bérelni.

A Szelidi-tó, mely 1976 óta természetvédelmi terület, a Duna-völgy alföldi szakaszán, a Kalocsai-síkságon helyezkedik el néhány kilométerre Dunapatajtól. Magyarország ötödik legnagyobb tava. 

A Szelidi-tó a jégkorszak után a Duna mellékágából lefűződött morotvató. Ez az egyetlen mély vizű, szikes jellegű tó hazánkban. Vize nátrium- kálium- és magnézium-sókat tartalmaz. A tó fürdésre is kiválóan alkalmas, ezért már régóta kedvelt fürdő és üdülőhely. A déli parton 800 méter hosszúságú strand működik.

A tó vize ugyan nem minősített gyógyvíz, de már a középkorban is használták gyógyításra, ma idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

A Szelidi-tókörnyékének természeti értékeit a szikes puszták, láp- és mocsárrétek adják. Vize a szikes tavakéra jellemző, annak ellenére, hogy ősi Duna mellékágból fűződött le.

A 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, vízének jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát.Tartomány:Bács-Kiskun
Cím:Szelidi-tó
GPS: 46° 37′ 49.30176″, 19° 2′ 49.63772″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward