» Magyarország

» Magyarország » Zala » Göcsej


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A göcseji népi kultúra tárgyi emlékeit a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum mutatja be. A szabadtéri kiállítóhelyen nagyon sok göcseji település tárgyi emlékeit és építményét - köztük a kustánszegi kástut, a kávási kerekes kutat - őrzik.
A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuit. A skanzen épületegyüttese komplex módon mutatja be a 19. század végének és a 20. század első harmadának Göcsejre jellemző építészeti és néprajzi értékeit.

A falumúzeum első fáit a nyitáskor ültették, így a parasztházakat ma már élő, természetes környezet veszi körül, a kiskertekben olyan növények, virágok, gyümölcsfák virágoznak, amelyeket tradicionálisan is ezen a vidéken termesztettek. Az udvarokban megtalálhatók a Göcsej vidékére jellemző állatok: kecskék, nyulak és szamarak. A gödöllői kísérleti állomás őshonos háziszárnyasokat, mint például kopasznyakú, kendermagos és barnatyúkokat, libákat és kacsákat adományozott a múzeumnak.

Itt forgatták a Csínom Palkó című játékfilmet. Muzeológusok jelölték ki a lovas csapatok útvonalát, a filmfelvétel idejére könnyű, modern ajtóra cserélték a tájház csaknem száz éves, egyébként, masszív bejáratát, amelyet a forgatókönyv szerint be kellett törni.

Felújítják a régi malom épületét és kápolnát emelnek a Göcseji Falumúzeumban

Kápolnaépítéssel, a műemléki Hencz-malom épületének felújításával, pákászkunyhó telepítéssel és új néprajzi elemekkel bővítik és fejlesztik a Magyarországon elsőként megnyitott zalaegerszegi szabadtéri múzeumot. 
     
Felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt. A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a 19. századi éléskamra a parasztporták közelében kap majd helyet.     A falumúzeum területén felépítik a Rám településen található kápolna hasonmását. A szabadtéri kiállítóhelyen temetődombot emelnek, ahol a megmentett fejfákat és az I. világháborús keresztet helyezik el. A bejárat előtt álló Szabolcs Péter szobrászművész Király és Királynő című bronzszobrát és az alkotás elemeit áthelyezik a múzeum területére.Tartomány:Zala
Település:Zalaegerszeg
Cím:Göcseji Falumúzeum
GPS: 46° 51′ 1.35324″, 16° 49′ 41.32344″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward