» Magyarország

» Magyarország » Zala » Göcsej


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Göcseji Múzeum legérdekesebb látnivalói.


A megújult Göcseji Múzeumban az új várostörténeti tárlat mellett állandó kiállításként láthatók Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész és Németh János keramikusművész alkotásai, valamint Fekete György belsőépítész-iparművész emlékkiállítása.

EGERSZEGI VÉNUSZ

A lengyeli kultúrából származó 6500 éves idolt találtak a zalaegerszegi régészek.

A lengyeli kultúrából származó 6500 éves idolt, művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska töredékeit találták meg a Göcseji Múzeum régészei a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó földmunkák során.

Az őskori kultúrák egyik különleges alkotását Egerszegi Vénusznak nevezték el: a finoman megformált agyagszobrocska lesz majd a zalai megyeszékhely őskorát bemutató virtuális kiállítás legimpozánsabb darabja.

A terület keleti részén, a Nagypáli-patak felett az i.e. 5. évezredben kialakult lengyeli kultúra nagy kiterjedésű településének nyomaira bukkantak.

Az elmúlt három év legszebb leletét, a női agyagszobrocskát július 7-én találták meg. Az idol különlegessége az aprólékos kidolgozás: a lengyeli kultúra időszakából eddig csak nagyon kevés finoman kidolgozott agyagszobrocska került elő. A zalai megyeszékhelyen talált idol tenyérnyi nagyságú kúpos felsőtestét vízszintesen álló karokkal, finoman formált mellekkel ábrázolták, a nyakon hátul karcolt díszítéssel ékszert vagy a ruha kivágását jelezték. A női nemi szervet háromszögletes karcolással jelölték. Az agyagszobrocska feje hiányzik, de az idolhoz tartozó hangsúlyos kialakítású hátsó testrészt, valamint a külön formált, kiszélesedő talpú lábat közvetlenül a felsőtest mellett találták meg.

Ezen a területen korábban több kultikus tevékenységhez köthető objektumot is sikerült feltárni. A lelőhelyről kerámiatöredékek, kőeszközök, valamint a lengyeli kultúrára jellemző sárgával, vörössel és fehérrel festett, egymáshoz illeszthető töredékek kerültek elő. Az idolokat valószínűleg szándékosan törték apró darabokra, a kutatók feltételezése szerint az őskori közösség rítusa a természettel, a termőföld termékenységgel hozható összefüggésbe.

A talajadottságok kedvezőek voltak, így a szobor szép állapotban tudott megmaradni.

A különleges tárgyi emléket, valamint a zalai megyeszékhelyen és környékén végzett feltárásokon előkerült őskori leleteket virtuális kiállításon mutatják majd be.

Megújult a múzeum

A felújított múzeum új várostörténeti kiállításán először látható Zalaegerszeg 19. századi piacteréről készült dagerrotípia nagyméretű, 2 méter magas változata. A múzeum jogot szerzett arra, hogy az 1840-es években készült dagerrotípia nagyított változatát a következő 10 esztendőben bemutathassák.

A Mindszenty József Múzeum földszintjén a 14-15. századi, téglaégető kemencék kaptak helyet. Nagy valószínűséggel az építkezés területén feltárt, középkori objektumokban készült téglákat használták a püspöki udvarház és a plébániatemplom gótikus átépítéséhez.

A felújított múzeumban új várostörténeti kiállítás és megyetörténeti tárlat nyílt, ismét látogatható Németh János keramikusművész állandó kiállítása, az új tárlaton pedig a 2020-ban elhunyt Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének munkáit tekinthetik meg a látogatók.  

2022-ben az új épületszárny is elkészült, amelyben bemutatják a város 20. századi történelmét, megnyitották Mindszenty (Pehm) József (1829-1975) egykori apátplébánosnak, hercegprímásnak emléket állító kiállítást, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző tárlatot. 

A megújult Göcseji Múzeumban látogatható Kisfaludy Stróbl Zsigmond (1884-1975) kiállítása is. Tartomány:Zala
Település:Zalaegerszeg
Cím:Göcseji Múzeum
GPS: 46° 50′ 46.95216″, 16° 50′ 46.05115″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward