» Magyarország

» Magyarország » Fejér


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Brunszvik-kastély parkjában két múzeum van egymáshoz közel: a tavaly átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont és a megújult emlékmúzeum, amely a zenetörténet egyik géniuszának hagyatékát mutatja be.


AGROVERZUM

Agroverzum Tudományos Élményközpont. Az akadémia elsőként létrehozott tudománykommunikációs intézménye egy újonnan épült 1100 négyzetméteres kétszintes épületben ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működve évente 35-40 ezer látogatót képes fogadni.

BEETHOVEN-MÚZEUM

"Romantikus regényekbe illő szerelem" volt Beethoven és Brunszvik Jozefin között, a kastély pedig a világhírű zongorista több magyarországi koncertjének adott helyet. Az állandó tárlat 21. századi módon mutatja be kettejük kapcsolatát, a zeneszerző muzsikájának jobb megértését is szolgálja, illetve külön szoba őrzi a halhatatlan kedvesek emlékét.

Az évente csaknem húszezer látogatót vonzó Beethoven Emlékmúzeumot 1958-ban hozták létre azzal a szándékkal, hogy a zeneszerző és a Brunszvik-család szoros kapcsolatát, ezen keresztül kötődését Magyarországhoz, valamint a magyarországi Beethoven-emlékeket bemutassa. 

A felújítás után a korábban háromszobányi tárlat kibővült egy újabb tematikus szobával és egy foglalkoztató teremmel.

KASTÉLYPARK

A Brunszvik-kastély parkját az 1770-es években alakították ki, majd az 1880-as évek elején a birtok gazdájának, a Brunszvik-családnak a megbízásából Christian Heinrich Nebbien (1778-1841) német kerttervező tervei alapján korszerűsítették. A park számos ritka fafaj mellet 100 erdei növényfajnak, valamint gazdag madárfaunának ad otthont.

A tó szigetén nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak, a park pedig a turisták kedvelt kirándulóhelye. A legenda szerint a grófi családnál vendégeskedő zeneóriás is szívesen időzött ott.

A díszkút az Ybl Miklós által az 1870-es években tervezett Várkert Kioszk sokáig elhanyagolt kertjében állt, majd 2016 kezdődtek meg a teljeskörű felújítási munkálatok az épületben és a kertben egyaránt. A 2017 tavaszán kiadott bontási engedély alapján sor került a díszkút kőelemeinek bontására azzal a feltétellel, hogy azt később, más helyen fel kell állítani. Így került a díszkút a Brunszvik-kertbe, a kert felújításának utolsó elemeként.Tartomány:Fejér
Cím:Martonvásár
GPS: 47° 18′ 50.83524″, 18° 47′ 19.05828″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward