» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A cseszneki várat az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszakban építették.


A vár története

Az első várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson.

Az évszázadok alatt fontos katonai bázis volt, majd a háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zord kővárat az Esterházy-grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, amelyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

Via ferrata

A cseszneki várnál található Magyarország egyik legizgalmasabb via ferrata túraútvonala, amelyet a cseszneki vár tövében található Kőmosó szurdokban építettek ki.

A via ferrata, vagyis vasalt út olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A vasalt úton a túrázás némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt utat a nagyközönség ingyen használhatja a megfelelő felszereléssel.

A cseszneki pályák kiépítetlen részei viszont csupán képzett sziklamászók számára elérhetők.

Kőmosó-szurdok

Kőmosó-szurdok

Vadságával, kiépítettségével és látványvilágával egyaránt kiemelkedik a hazai szurdokok közül a Bakonyban fellelhető Kőmosó-szurdok. A kirándulókat kimondottan szűk, mészkősziklák közé ékelt szurdok várja, amelynek alján vízesések és buja növényzettel benőtt kiszögellések ölelésében apró patak csobog. Az ösvényt drótsodronnyal szerelték fel, így esős időben is biztonságosan lehet itt haladni. A zöld leveles indákkal borított sziklafalak látványán kívül akad más érdekesség is, például a turistaút fölött magasodó Vár-hegy tetején lévő cseszneki várrom.Tartomány:Veszprém
Cím:Csesznek
GPS: 47° 21′ 15.53292″, 17° 52′ 58.05804″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward