» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kastély arról híres, hogy itt volt a világ első január elsejéje.


1564-ben IX. Károly francia király Roussillon 16. századi kastélyában adta ki a roussillon-i ediktumot, amelyben kijelentette, hogy az újév első napja ezentúl január 1-je lesz. Ezelőtt a francia királyságban az év elejét nem jelölte ki egységes a dátum: legtöbb helyen március végén, Boldogasszony ünnepe körül vagy húsvétkor tartották, de például Lyon-ban karácsonykor jött el az új esztendő.

Károly ezt az újévi káoszt akarta megszüntetni, ami annyira jól sikerült, hogy 1582-ben XIII. Gergely pápa kiterjesztette a roussillon-i ediktumot az egész keresztény világra a gregorián naptár bevezetésével. A január elseji évkezdet Magyarországon 1587-ben lépett életbe. Nagyon sokan azonban ezt nem voltak hajlandóak elfogadni, és továbbra is március végén ünnepelték az újévet január elseje helyett. Azok, akik beletörődtek a változásba, elhatározták, hogy megviccelik a lázadókat és a régi szokás szerint ajándékot adtak nekik, csakhogy nem igazit: egy kötelet, hogy megfogják a szelet, egy szitát lyukak nélkül, egy kulcsot a mezőkhöz stb. Így jött létre április elsején, a bolondok napja hagyománya.

Roussillon Lyon és Valence között fekszik. A város reneszánsz kastélya nemcsak január elsejéről híres. Shakespeare-t a Minden jó, ha vége jó c. vígjátékának megírásához a kastély inspirálta.Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Roussillon
GPS: 45° 22′ 23.718″, 4° 48′ 40.2192″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward