» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Északnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Chester látnivalói.


Chester karácsonykor

A város még mindig egy római istent ünnepel karácsonykor. Felejtsd el a karácsonyt! Itt a Saturnalia!

Chester nem a karácsonyt ünnepli - hanem a Saturnaliát, a kereszténység előtti római ünnepet.

Chester római kori városként indult. Kr. u. 79-ben Vespasianus császár alapította "castrum" vagy római erődként Deva Victrix néven. A város később Nagy-Britannia egyik legfontosabb római városává vált, és a mai napig számos római kori építmény és lelet található itt. Igaz, rengeteg európai városnak van hasonló öröksége. De Chester ezt a következő szintre emeli.

A város utcáit minden karácsonykor egy római felvonulás ismerős látványa tölti meg. Valójában a város újraalkotja azokat a látványokat, hangokat és szagokat, amelyek a Saturnalia Deva Victrixben voltak.

A Saturnalia egy ókori római fesztivál volt, amelyet Szaturnusz istenség tiszteletére tartottak a téli napforduló táján. Ez volt az egyik a számos kereszténység előtti ünnep közül, amely a mai karácsonyi időszak körül zajlott. A Saturnalia idején a rómaiak Szaturnuszt, a földművelés és az aratás római istenét ünnepelték. Ez volt az ókori birodalom egyik legnépszerűbb ünnepe.

Ajándékozással, mértéktelen evéssel és ivással, valamint a szabályok lazításával járt. Ha úgy gondolja, hogy ez hasonlít a mai karácsonyra, az nem véletlen: a karácsony sok szokást átvett a Saturnaliától. Ez is karneváli hangulatot és körülbelül egy héten át tartó folyamatos bulizást jelentett - és Chester városa is erre törekszik.

Az eseményeken a római légió felvonulása látható. A légió lángoló fáklyákkal vonul végig a városon, miközben a császár beszédet mond, amelyben megerősíti a római uralmat:

"Ne feledjétek, ki és mi vagyok én. Egy kard vagyok, amely a sötétben énekel. Egy háborúba vonuló légió hangja vagyok. Én vagyok a fejsze, amely a koponyádba csapódik. Én vagyok a vádló, a bíró és a hóhér. Én vagyok az Imperátor. Én vagyok az élő Isten. Én vagyok a császár. Én vagyok Róma."

Ez egy egyedülálló ünnepség, amely lehetővé teszi a város számára, hogy kapcsolatban maradjon római gyökereivel. Chester számára a Saturnalia megtartása a hagyományok megőrzéséről és a múlt felelevenítéséről szól.

2017-ben Chester kapta az akadálymentesítésért legtöbbet tevő városnak járó Access City díjat

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum által közösen alapított Access City díj egyike a 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós fogyatékosságügyi stratégiában foglalt intézkedéseknek, amelyek célja egy akadályoktól mentes Európa létrehozása a fogyatékkal élők számára. Azon városok tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek elöl járnak az akadályok leküzdése terén Európa-szerte. A díjat annak a városnak ítélik oda, amely láthatóan és fenntartható módon javította a városi élettel kapcsolatos alapvető funkciókhoz való hozzáférést, valamint konkrét tervekkel rendelkezik a további fejlesztéseket illetően. A díj célja a hasonló kihívásokkal szembenéző városok ösztönzése és a bevált gyakorlatok terjesztése az unió területén.

Az Access City díjra az 50 ezernél több lakosú európai városok nevezhetnek. Elvárás, hogy a városok átfogó megközelítésről tegyenek tanúbizonyságot az épített környezet és közterületek, a közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra, az információs és kommunikációs technológiák, valamint a közintézmények és a közszolgáltatások területén.Tartomány:Északnyugat-Anglia
Cím:Chester
GPS: 53° 11′ 27.19428″, -2° 53′ 27.2238″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward