» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Skócia » Skócia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Balmoral-kastély különleges helyet foglalt el II. Erzsébet királynő szívében - állítólag itt tudott "önmaga lenni".


II. Erzsébet királynő halálával, aki több mint 70 évig volt Nagy-Britannia uralkodója, egy korszak ért véget. A királynő 2022. szeptember 8-án este, 96 éves korában hunyt el a Balmoral-kastélyban. A kastély nemcsak a nyári rezidenciája volt, hanem különleges helyet foglalt el a királynő életében. Bár a Buckingham-palota volt az uralkodó hivatalos rezidenciája, szíve a skót felföldön lévő kastélyt választotta - ahol Balmoral található.

Fülöp herceg 1946-ban több hetet töltött a kastélyban, állítólag itt kérte meg VI. György királytól a királynő kezét.

Itt tartózkodott a királynő minden évben körülbelül tizenkét hétig, augusztus és október között. Több mint 70 szobával több mint elég hely volt egy hosszabb tartózkodáshoz. A Balmoralban egész évben körülbelül 50 alkalmazott dolgozik, a nyári szezonban pedig kétszer ennyi.

Állítólag a királynő soha nem volt boldogabb, mint amikor szeretett birtokán tartózkodott. Erzsébet királynő nagyra értékelte a Skót Felföld különleges táját és természetét, valamint a hozzá kapcsolódó tevékenységeket, például a hosszú sétákat és a vadászatot. És ami még ennél is fontosabb, azt mondják, hogy itt kevésbé függött az olykor igen szigorú palotai protokolltól. Itt került a legközelebb a "normális emberi élethez", és szemtanúk szerint még mosogatott is.

A Balmoral kastély története

Más kastélyokkal ellentétben Balmoral Castle a királyi család magántulajdonában van, és nem része az úgynevezett "koronabirtokoknak", amelyek csak az uralkodónak állnak a rendelkezésére. A Balmoral-kastélyt már a 14. században Sir William Drummond építtette, és a következő évtizedekben többször is gazdát cserélt. Egészen 1848-ig - amikor Viktória királynő és férje, Albert herceg Balmoralban nyaraltak. Viktória, akárcsak Erzsébet királynő, szenvedélyesen szerette a skót felföldet, és Balmoralt a "földi mennyországának" nevezte. Ezért Albert herceg 1848-ban úgy döntött, hogy megvásárolja a régi kastélyt.

Ezután pazarul átépíttették a "skót baroni stílusban", különös hangsúlyt fektetve a gótikus elemekre. A befejezés után a régi birtokot lebontották. Ma a Balmoral-kastély két, egyenként háromszintes, belső udvart körülvevő épületből, valamint egy 24 méter magas óratoronyból áll.

Megújuló energiaforrások - Ökoáram a Balmoral-kastélyban

2008 óta a kastélyban kizárólag ökoáramot használnak a saját vízerőmű segítségével. Az erőmű nem csak a skóciai Balmoral-kastély lakosztályait tudja ellátni, de még ezer háztartást is a környéken.

Ezzel a királyi család nyári rezidenciája az első olyan kastély, amely teljesen alternatív energiaforrásból látja el magát. Az erőmű egy patak mellett áll, és a nemzeti áramhálózathoz is kapcsolódik.

Az "áramgyár" egy megawatt áramot termel, és a hatalmas, 300 megawattos skót vízerőművek kicsinyített mása. A királynő környezettudatos példát akart alattvalóinak mutatni, ezért Balmoralban komposzttal trágyáznak és a kastélyban használt gépek is mind biodízellel üzemelnek.

Hol található pontosan a Balmoral kastély?

Balmoral kastélya a skóciai Aberdeenshire-ben található. A "Royal Deeside" becenevet is viseli, ami már a kastély pontos elhelyezkedéséről is tájékoztat. Az épület közvetlenül a Dee folyó partján található, amely az egész régiót is jellemzi. A Balmoral-kastély a Lochnagar-hegy alatt található.

A Balmoral kastély mintegy 243 négyzetkilométeres birtokához több falu is tartozik. Ezek közé tartozik például Crathie és Braemar falu, ahol minden évben megrendezik a Highland Games-et.

A legközelebbi repülőtér és vasútállomás Aberdeenben található, Balmoraltól mintegy 80 kilométerre keletre. Ha autóval utazik, közelebb juthat az épülethez, mivel a Balmoral közvetlenül az A93-as autópályán, Ballater és Braemar között félúton található.

Lehetséges a Balmoral kastélyt meglátogatni?

A turisták a Balmoral-kastélyt a királyi család tartózkodási idején kívül is meglátogathatják, sőt ott is megszállhatnak. Ez idő alatt a park, a kertek, a kiállítások, az ajándékboltok és a kávézó naponta 10 és 17 óra között látogatható.

Nem közvetlenül a kastélyban, de legalábbis a területen több olyan házikó is található, amelyeket szintén bérbe adnak a látogatóknak. A létesítményektől függően már 15 font/éjszaka áron is lehet éjszakázni.

A skót Balmoral-kastély 2024-ben először nyitja meg kapuit a turisták előtt

A skóciai Balmoral kastély egyes, a brit királyi család által használt részeit most először látogathatják meg a turisták. A vezetett túrákat 2024. július 1. és augusztus 4. között kínálják majd, mielőtt III. Károly király és felesége, Camilla királynő hagyományosan a skót felföldön fekvő birtokon tölti nyári szabadságát.

Az "időutazás" - ahogy a vezetőség nevezi a túrákat - azonban a magas árak miatt valószínűleg csak kevés látogató számára lesz lehetőség. Egy legfeljebb tízfős, vezetett túra fejenként 100 fontba (116,70 euró) kerül, míg a délutáni teát és szendvicseket is tartalmazó túra 150 fontba. Naponta legfeljebb 40 jegy áll rendelkezésre. Egyes időpontok már elkeltek.

A királyi család szoros kapcsolatot ápol a Balmoral-kastéllyal, amely magáé az uralkodóé. Albert herceg, Viktória királynő férje 1852-ben vásárolta meg a birtokot, és egy új, nagyobb épületet építtetett. Az eredeti kastélyt lebontották. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő minden nyáron több hetet töltött itt, és túrázni is járt a környékre. A birtokon halt meg 2022. szeptember 8-án.Tartomány:Skócia
Cím:Balmoral Castle
GPS: 57° 2′ 26.54664″, -3° 13′ 48.43423″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward