» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » » Skócia

A Harry Potter-filmek legfontosabb forgatási helyszínei


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Íme a Harry Potter-filmek legfontosabb forgatási helyszínei.


A Harry Potter évek óta izgatja a rajongókat szerte a világon. De hol vannak a népszerű filmsorozat tényleges forgatási helyszínei?

A "Harry Potter" az első könyv megjelenése óta igazi hype-ot váltott ki. A rajongók a világ minden tájáról beleszerettek Harry Potter varázslóba és roxforti barátaiba. J.K. A filmeket többnyire az Egyesült Királyságban forgatták, így a rajongóknak lehetőségük van arra, hogy megnézzék az ottani helyszínek egy részét.

A népszerű filmsorozat Harryről, Hermionéról és Ronról, akik a Roxfort varázslóiskolában számos kalandot élnek át, évek óta izgatja a rajongókat a világ minden tájáról. A forgatási helyszínek egy része már-már turistamágnássá vált, és a rajongókat különböző kiállítások, sőt musicalek is elrepítik a varázslótanoncok varázslatos világába. A forgatások főként az Egyesült Királyságban zajlottak. 

King's Cross pályaudvar, London, Anglia

A londoni King's Cross pályaudvar az a hely, ahol a "Harry Potter" filmekben szereplő varázsló diákok minden évben a 9 ¾-es peronon egy falon átkelve kezdik meg útjukat a Roxfortba. J.K. Rowling azonban hibát vétett az írásakor, mert valójában a St. Pancras vasútállomásra gondolt. A tiszteletre méltó homlokzatát az összes filmben is felhasználták a "King's Cross" külső látványaként, és az utca túloldalán fekszik.

Ma a King's Cross pályaudvaron van egy félig a falban eltűnő csomagszállító kocsi, kifejezetten a filmsorozat rajongói közösségének, ahol a házak sálait bocsátják rendelkezésre, hogy fotókon pózolhassanak velük. A szomszédban egy bolt található, ahol mindenféle rajongói cikkeket találnak a Potter-rajongók. Minden év szeptember 1-jén, a diákok első tanítási napján a King's Cross pályaudvaron is különleges eseményt tartanak: Délelőtt 11 órakor bejelentik, hogy a Roxfort Expressz indulásra készen áll. A rajongók minden évben összegyűlnek ott, hogy tanúi legyenek a Roxfort Expressz "indulásának".

Freshwater West Beach, Pembrokeshire, Wales

Nem csak a szörfösök szeretik a Freshwater West Beach-et a walesi Pembrokeshire-ben. A Harry Potter film készítői is a strandot választották tökéletes forgatási helyszínnek. Itt található a "Shell Cottage", amely a "Harry Potter és a halál ereklyéi" sorozat kétrészes befejezésében szerepel.

Bár a forgatás után lebontották, a rajongók egy másik érdekes helyszínt találhatnak: Dobby sírját. A kis házimanó haláljelenete minden bizonnyal az egyik legszomorúbb. A Harry Potter-filmek népszerű szereplőjének tiszteletére egy rajongók által készített sírhelyet állítottak fel Dobbynak a Freshwater West Beachen, ahol a jelenetet forgatták. Festett kövek és egy kereszt áll ott Harry hűséges barátjának emlékére.

Oxfordi Egyetem, Oxford, Anglia

A világ egyik leghíresebb és legtekintélyesebb egyeteme az egyik leghíresebb filmsorozat forgatási helyszíneként. Tökéletes párosításnak hangzik! Valóban, a varázslatos Roxfort-hangulat tükröződik az Oxfordi Egyetem termeiben.

A Visit Britain honlapja szerint a forgatás többek között a Bodleian Egyetemi Könyvtárban zajlott, amely a Roxfort könyvtáraként szolgált. Emellett a Divinity School és a Christ Church College is forgatási helyszínként szolgált a gyengélkedő és a varázslóiskola belső tereinek bemutatására.

Glenfinnan-Viadukt, Skócia

A Roxfort varázslóiskolába vezető úton a Roxfort Expressz egy nagy hídon halad át. Ez látható például abban a jelenetben, amikor Harry és Ron megpróbálja utolérni a vonatot Weasleyék repülő autójával. Ennek az ikonikus hídnak a valóságban a skóciai Glenfinnan viadukt a helyszíne.

Ha a megfelelő időben vagy ott, még azt is megnézheted, ahogy a "Roxfort Expressz" - amit valójában Jacocite gőzmozdonynak hívnak - áthalad a hídon. Naponta kétszer, délelőtt 11 és délután 3 órakor nézheted meg ezt a látványosságot. A jakobinus vonat a filmekben is a híres Roxfort Expresszt utánozza. Ez azonban nem a King's Cross pályaudvart és a Roxfort iskolát köti össze, hanem Fort William és Mallaig között közlekedik.

Alnwick kastély, Northumberland, Anglia

Az Alnwick-kastély a Buckingham-palota után a második legnagyobb lakott kastély Angliában. Már 1096-ban épült, de legnagyobb hírnevét valószínűleg a 2000-es évek elején szerezte, amikor az első két Harry Potter-filmhez a Roxfort kastélyt forgatták itt.

A figyelmes nézők többek között felismerik a kastély udvarát és a bejárati kaput. Itt forgatták például a legendás kviddicsjeleneteket vagy azt, ahogy Ron összetöri a szülei autóját.

Greyfriars Kirkyard, Edinburgh, Skócia

Igaz, hogy ez nem forgatási helyszín a filmekben, mégis jelentős helyszín a rajongók számára, mivel vitathatatlanul nagyban felelős a karakterek elnevezéséért. Az Edinburgh-i Greyfriars Kirkyard temetőben található a Riddell család sírköve. Többek között a Thomas Riddell név is megtalálható ott, ami feltűnő hasonlóságot mutat a filmsorozatból ismert Tom Riddle, az antagonista Voldemort nevével.

A "Harry Potter" filmekből és könyvekből ismert más nevek is megtalálhatók itt, például maga Potter, McGonagall vagy Moodie neve. A temetőben található néhány név helyesírása némileg eltér a könyvekben és a filmekben szereplő nevektől, de nyilvánvaló, hogy J. K. Rowling itt merített ihletet a karakterei neveihez. Mivel Edinburgh-ban élt, és a könyvek nagy része is ott íródott, ez aligha meglepő.

Warner Bros. stúdió, Leavesden, Anglia

Nem minden Harry Potter-jelenetet lehetett valódi helyszíneken forgatni. Sok más filmes produkcióhoz hasonlóan erre a célra építettek és konstruáltak filmes díszleteket. Ezek a London melletti Warner Bros. stúdióban, Leavesdenben találhatók. A stúdiók a fővárostól körülbelül 32 kilométerre északnyugatra találhatók. A londoni közlekedéssel a Watford Junction állomáson keresztül érhetők el. Onnan a Harry Potter filmstúdiók már jól ki vannak táblázva.

Ma a Warner Bros. túrákat kínál a stúdióban, és kiállításon mutatja be a Harry Potter-filmek forgatási díszleteit, például a varázserdőt, a Szögek sikátorát vagy a Nagytermet. Különböző jelmezek és kellékek is megtekinthetők. A hogsmeade-i "Három seprűnyél" mintájára kialakított kocsmában haraphatsz valamit és megkóstolhatod a Butterbeer-t.GPS: 54° 42′ 8.4762″, -3° 16′ 35.67108″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward