» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Értékeld Te is:

Vrsar egyike a legszebb fekvésű isztriai településeknek.


Porečtől alig néhány kilométerre található a gyönyörű Vrsar, amely az óváros tetejéről nézve igazán varázslatos kilátást kínál: a tengerpart rendkívül tagolt, és a szigetek, a tenger kékjének különböző árnyalataiban pompázó, öblökkel teli sziklák értékes diadémot alkotnak körülötte.

Mintha egy tehetséges festő keze rajzolta volna a házakat, úgy emelkednek ki a kikötőből a domboldalon, tetején ragyogó fehér templomtorony áll.

Casanova kilátó

Vrsar híres Giacomo Casanovával való kapcsolatáról, aki kétszer is eltöltött itt egy kis időt. Mindkét tartózkodás - az első 1743-ban, a második 1744-ben - inkább véletlen volt, mint szándékos, és az "Emlékiratok" dokumentálják. Mint maga is elmondta, először 1743 augusztusában 18 évesen látogatott el Vrsarba három napra, amikor még szegény és ismeretlen volt, másodszor pedig a velencei Malamocco szigetéről való utazása során katonaként érkezett Vrsarba, amikor hajója a vrsari rakparton horgonyzott le, hogy éjszaka ballasztot töltsön fel. A hajó, amelyen utazott, 24 ágyút és 200 szláv katonát szállított. Casanova elhagyatott településként írta le Vrsart.

Ma, a Casanova kilátóról, amikor az első napfény felkel, a "szerelmi padról" a zöld növényzetben egymást keresztező szigetek sora tárul elénk.

Harangtorony kilátópont

A vrsari harangtorony új építmény, 1991-ben épült. A torony 40 m magas, négy részre oszlik, és három harangot tartalmaz (amelyeket nem használnak). A harangtoronyban Vrsar régi harangjainak kiállítása látható. Kilátópontként is használják, mivel innen nyílik a legszebb és legszélesebb kilátás Vrsar óvárosára és a környező szigetvilágra: a rovinji Szent Eufémia-templomra, a Vrsar-szigetekre, Funtanára és Poreč környékére, valamint Vrsar hátországára és számos hegyre nyílik kilátás.

Kilátópontok

Vrsar a középkor óta egy dombon fekszik a tengerparton, ami kiváló kilátást biztosított a helyi szigetekre, szigetekre, öblökre. 

A legnagyobb kilátópont a Páduai Szent Antal-templom alatt található, közvetlenül a vrsari kiskapu alatt.

A Szent Márton plébániatemplom mögött található kilátóhelyről észak felé, Valkanela és a Funtana-szigetcsoportra nyílik kilátás.

Északnyugat felé néző kis kilátópont, amely egy férfi és egy nő stilizált szobráról, a Bepo és Tonina nevű szoborról ismert.

Szent György (Sveti Juraj) a Vrsar-szigetcsoport legnagyobb szigete

A Vrsar környéki partvidék az isztriai partvidék legtagoltabb részének számít. A 18 helyi sziget és szigetecske, a Vrsar partja, számos öböl, valamint a Lim-öböl mint a település legdélebbi része mind hozzájárulnak a partvonal tagoltságához.

A Szent György-sziget a rajta épült templommal azonos nevet viseli; ma ideális kirándulóhely.

A történelem során a Szent György testvériség tartotta fenn. Az érintetlen természet, a kora középkorból származó kis kőtemplom, a régi kőbánya, a strandok és az örökzöld tölgyfák és számos fenyőfa által uralt növényzet pihentető hangulatot teremt a természettel összhangban töltött szabadidő eltöltéséhez.

A kis szigetet megfelelően karbantartják. Kiépített túraútvonal lehetővé teszi a látogatók számára, hogy minden részét bejárják. Keleti oldalán található egy megfelelő kis horgonyzóhely, amely lehetővé teszi a szigetre való kiszállást. Sok látogató azonban átússza a szárazföld és a sziget közötti távolságot.

Delfin-néző kirándulások

A delfinmegfigyelő kirándulás során a 18 szigetből álló Vrsar-szigetcsoport egyes részeit láthatja. A tengeren töltött idő attól függ, hogy mennyi idő alatt találhatók meg a delfinek, és hogy reagálnak-e az emberek jelenlétére.

Amikor kiválasztja a hajótársaságot, amellyel delfinek keresésére indul, javasoljuk, hogy szenteljen némi figyelmet a választásnak. Olyan társasághoz csatlakozzon, amely a delfinekre és a környezetükre is tekintettel van.

Strandok

Mint mindenhol Isztriában, Vrsarban is csak egy kőhajításnyira vannak a csodálatos strandok. Az egyik legszebb a Belvedere strand a sűrű fáival. A strand egyébként tökéletes a gyermekes családok számára, mivel nagyon sekélyen fut az öbölbe. A strand ingyenes, csak a nyugágyért kell fizetni.

Búvárkodás

A számos víz alatti zátony, amelyet az őslakosok "šeke"-nek neveznek, függőleges szikláival és titkos lyukakkal, számos hal és rák élőhelye. Ezeket az "elsüllyedt" vagy soha fel nem bukkanó szigeteket igazi színpompában pompázó növény- és állatvilág borítja.

A poreči partvidék mentén, az északi Novigradtól az északi Lim-csatornáig és a déli Rovinjig mintegy 20 zátony négy és 40 méter közötti mélységben vonzza a búvárkodókat. Különösen vonzóak a Kampanil és Tempesta zátony függőleges sziklafalának "falai", valamint a Rovinj közelében lévő Banjole nevű kis szigeten található víz alatti barlang.

Sok búvár kíváncsiságát két hajóroncs is felkelti; az egyik egy csatahajó, a másik egy sétahajó.

Az éjszakai búvárkodás és az elsüllyedt hajók roncsainak meglátogatása varázslatos élmény. Ezen a területen két védett hajóroncs található. Az egyik a Baron Gautch osztrák-magyar sétahajó, a másik pedig a Coriolanus brit csatahajó, ahol szervezett búvárkodás engedélyezett. A saját búvárkodás mellett búvárkirándulásokat is szerveznek a búvárközpontok, amelyek a poreči régió tengerparti területe mentén, a turisztikai apartmanfalvakban, a szállodák, apartmanok és kempingek mellett találhatók. Ott minden szükséges búvárfelszerelés megtalálható, valamint a búvárkirándulásokhoz szükséges kis vízi járművek vagy gumicsónakok is.Tartomány:Isztria
Cím:Vrsar
GPS: 45° 8′ 59.80632″, 13° 36′ 18.92808″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward