» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Értékeld Te is:

Isztrián a tengerparttól távolodva gyönyörű kisvárosokra bukkanhatunk.


Svetvinčenat

Az Isztria-félsziget belsejében, Pula és Pazin között fekvő Svetvinčenat gyönyörű, reneszánsz főteréről és impozáns várkastélyáról híres, amely az egész Isztria egyik legszebb és legépebben fennmaradt vára.

A városban Mare Radolovich javasasszony baljós szelleme kel életre, akit miután boszorkánynak kiáltottak ki, 1632-ben égettek el a Morosini Grimani kastély udvarában felállított máglyán. (részletek)

Pazin

Verne Gyula Sándor Mátyása 1867-ben két összeesküvővel szökött meg a Pazini kastélyból.

Zipline a Pazini barlang felett. Az adrenalindús élmény Pazinból indul, és négy részre oszlik. A fizikai és pszichikai előkészítést a központi, kanyon feletti áthaladáshoz kettő darab kb. 80 m hosszú kötélpálya biztosítja, melyek alacsonyabb magasságon futnak. Ezután jön a harmadik, 220 m hosszú kötélpálya, amelyen mintegy 50 km/óra sebességgel „repülhet” és amely biztonságosan átvisz a Pazini barlang föld alá vezető bejárata felett. Az utolsó, de egyben leghosszabb kötélpálya (280 m) elegendő időt biztosít a grandiózus szakadék, valamint a szikláin épült középkori kastély szépségeinek élvezetéhez.

Grožnjan

A Motovuni-erdőtől nem messze, Északnyugat-Isztriában, a Mirna-folyó völgye felett, a tengertől 15 kilométerre telepedett meg Grožnjan ősi városa, amely olajfa- és szőlőültetvények karéjában büszkélkedik gazdag hagyományaival, kulturális örökségével, természeti környezetének szépségével, s mindezeket a művészettel nemesíti.

A grožnjani városfalak magasságából a kilátás egészen a Ćićarijától Motovunig, illetve tovább a Mirna-folyó forrásáig és az isztriai Novigradig terjed. A városka egyik legszebb jellegzetessége érintetlen középkori városmagja, szűk lekövezett és varázslatos kis utcáival.

A város jelenleg száz egynéhány lakost és negyven galériát számlál, s a horvát és az olasz egyaránt hivatalos nyelvnek számít.

Ez egy apró, ám annál nagyobb, nem csupán horvát, hanem világviszonylatban is kiemelkedő kulturális jelentőséggel bíró kisváros hatalmas intenzitással éli meg a nyári hónapokat. (részletek)

Dvigrad

Dvigrad egy elhagyott középkori város Isztria közepén.

Kringa

Isztriai-félsziget közepén fekvő festői Kringa faluban egykor egy vámpír rémisztgette a lakosokat. (részletek)

Hum

A Guiness rekordok könyve szerint 17 lakosával az isztriai Hum a világ legkisebb városa. A városban a 11. század óta szinte egyetlen új épületet sem húztak fel, így teljesen megőrizte kora középkori jellegét. (részletek)

Roč

Az isztriai Glagolita sétány (horv. Aleja glagoljaša) Roč és Hum között található és kellemes sétát kínál a horvát glagolita írásbeliségen és kultúrán keresztül. Ezt a két kisvárost egy szűk és festői út köti össze, amely Hum szelíd tájain kanyarog. Egy rég letűnt kor élő emlékműve és emlékeztetője. 

Motovun

Motovun látványa elragadtatásra készteti az embert. Motovun Isztria ősi őrzője, egy kultúrában gazdag úti cél.

A fehér szarvasgomba legismertebb isztriai lelőhelye a Mirna folyó völgyében, a Motovun nevű festői városka falai alatt elterülő híres Motovuni-erdő. A szakemberek a mai napig sem jöttek rá arra, hogyan lehetséges, hogy a világhíres albai szarvasgombával teljesen megegyező minőségű szarvasgomba terem Motovunban és más kisebb isztriai településeken. 

Motovun közelében gyűjtötték be a világ hivatalosan is legnagyobbjaként bejegyzett, 1310 grammos szarvasgombáját.

Labin

Labin egy dombtetőn telepedett meg, látogatóit a bányászokról és a Matija Vlačić Ilirikról szóló történelmi regékkel, valamint a nyaranként művészi színpaddá átlényegülő középkori utcácskáival vonzza. (részletek)

Vodnjan

A Szent Balázs-templomnak van Isztria legmagasabb harangtornya: Európa egyik legnagyobb ereklyegyűjteményét is őrzi: 250 szent 370 ereklyéjét vagy földi maradványát 15 évszázadból.

Oprtalj

Završje

 

Vižinada

Višnjan

Sveti Petar

Sveti LovrečTartomány:Isztria
GPS: 45° 16′ 28.20648″, 13° 53′ 24.66888″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward